Preživnina – kaj vključuje?
Kot že rečeno, bla bla bla, 200 evrov je cela bogatija, konkretnega pa nič.
Kako poravnat vse stroške za otroke z 200 evri, lepo prosim recept, boš naredil ogromno uslugo ljudem na minimalcu, upokojencem in brezposelnim. Hvala.
Pa še to: kako bi se ti počutil, če bi ti kdo zabrusil, da bodi tiho in srečen, da si imel takšno otroštvo, ker je njega/njo oče vsak dan posiljeval.
[/quote]
Ce ti povem kako smo mi shajali.
Nisva obiskovala solskih izletov (ker ni bilo denarja za karte, primerno obutev za pohode), v soli v naravi sva bila vsak 1x v celi OŠ pa se to je sola zbrala denar za naju. Maricesa sva bila prikrajsana. Kupovali smo predvsem tako hrano ki jo lahko jemo veckrat (makaroni z drobtinami, enoloncnice z doma pridelano zelenjavo…) mama je vcasih celo zamujala z najemnino (ostali stroski-elektrika,komunala..vsi redno placani) h frizerju smo hodili h sestricni ki nam je ustregla in nas strigla zastonj (tega nismo izkoriscali, strigli smo se 3x na leto), oblacila so bila vecinoma podarjena in sva imela velikokrat sprana oblacila (v soli to ni bilo prijetno saj so se delali norca iz naju). Mama je vsako leto vzela hitri kredit 2000€ zato da je lahko registrerala avtomobil da je lahko hodila v sluzbo in poplacala zamujene najemnine (hvala bogu za srcnega najemodajalca). Kredit je poplacala tako da je naslednje leto vzela novih 2000€ itd. Iz kreditov je prisla sele ko sem zacela hodit v SS in ji pomagala s svojimi stipendijami. Res nismo imeli veliko ampka nekako smo pregurali z malo denarja! Kakor pisejo tukaj kako ne prezivijo s svojimi 1000€ place in 200€ prezivnine hvala bogu da nimate manj ker nevem kako bi sele preziveli z manj!
Nisva obiskovala solskih izletov (ker ni bilo denarja za karte, primerno obutev za pohode), v soli v naravi sva bila vsak 1x v celi OŠ pa se to je sola zbrala denar za naju. Maricesa sva bila prikrajsana. Kupovali smo predvsem tako hrano ki jo lahko jemo veckrat (makaroni z drobtinami, enoloncnice z doma pridelano zelenjavo…) mama je vcasih celo zamujala z najemnino (ostali stroski-elektrika,komunala..vsi redno placani) h frizerju smo hodili h sestricni ki nam je ustregla in nas strigla zastonj (tega nismo izkoriscali, strigli smo se 3x na leto), oblacila so bila vecinoma podarjena in sva imela velikokrat sprana oblacila (v soli to ni bilo prijetno saj so se delali norca iz naju). Mama je vsako leto vzela hitri kredit 2000€ zato da je lahko registrerala avtomobil da je lahko hodila v sluzbo in poplacala zamujene najemnine (hvala bogu za srcnega najemodajalca). Kredit je poplacala tako da je naslednje leto vzela novih 2000€ itd. Iz kreditov je prisla sele ko sem zacela hodit v SS in ji pomagala s svojimi stipendijami. Res nismo imeli veliko ampka nekako smo pregurali z malo denarja! Kakor pisejo tukaj kako ne prezivijo s svojimi 1000€ place in 200€ prezivnine hvala bogu da nimate manj ker nevem kako bi sele preziveli z manj!
[/quote]
Prav privoščim ti, še predobro ti je bilo, da drugim enako privoščiš. Ali le ne znaš čez krivico, ki se je tebi zgodila in iščeš srečo v nesreči drugih?
Nekatere ljudi situacije učijo in kalijo. Drugi ostanete na istem mestu in namesto, da bi naredili korak naprej ostanete zagrenjeni ter postanete privoščljivi in zlobni.
Seveda, saj le potrjuješ moje pisanje, zakaj se ločujejo, ne? Najemnina pa zato ni nič večja, tudi stroški ne. Moj sin je recimo zdaj v Lj, pa misliš, da imam kaj nižje položnice? Ne, nič nižje. Koliko jaz namenim za sina ni pomembno, ne morem pa tega štet v preživnino, razumeš? Prav tako nikogar ne briga, ravno ne dolgo nazaj je bilo izposatvljeno na sodišču, da sem kupil sinu za 800 eur telefon za jurja športno opremo, za jurja in pol lok in me sodnica vpraša, če je res. Je res, ampak to je izkjlučno moja stvar, nikogar drugega, tako sem tudi povedal.
[/quote]
Le kakšne mahinacije se greš, da sodišče zanima, kaj in za koliko si sinu kupil? A imaš paranojo?
A drugače vidva sta v najemu? Ali po čem sklepaš, da z otrokom ali več otroki lahko najames enako nepremičnino za enako ceno? Stroške potem zatajis število oseb, kjer se po njih računa?
Prav privoščim ti, še predobro ti je bilo, da drugim enako privoščiš. Ali le ne znaš čez krivico, ki se je tebi zgodila in iščeš srečo v nesreči drugih?
Nekatere ljudi situacije učijo in kalijo. Drugi ostanete na istem mestu in namesto, da bi naredili korak naprej ostanete zagrenjeni ter postanete privoščljivi in zlobni.
[/quote]
To je pa ta plat, ker se potem iz roda v rod prenaša in se nikoli ne konča. In zaradi tega so te zlorabe po ločitvah še toliko bolj problematične. Sam recimo občutim, da imata otroka posledice ločitve, kaj dejansko je v njunih glavah ne morem vedet, parv tako ne kake učinke in razsežnosti bo to imelo na njuna življenja. Ampk je ni ženske, je ne poznam, da bi sploh kdaj pomislila na to, vsaka samo nase in to kar ona hoče.
Le kakšne mahinacije se greš, da sodišče zanima, kaj in za koliko si sinu kupil? A imaš paranojo?
A drugače vidva sta v najemu? Ali po čem sklepaš, da z otrokom ali več otroki lahko najames enako nepremičnino za enako ceno? Stroške potem zatajis število oseb, kjer se po njih računa?
[/quote]
Tovrstno paronojo imate babe, da take stvari butate ven pred sodniki, ki nimajo koga kaj brigat.
Glej, enako najemnino, ne hinavi, ne more ti bit otrok sredstvo financiranja. Pusti otrka pri očetu, pa povej, če boš imela kaj nižjo najemnino in nižje stroške. Ampak s tem namenom se ločujete, otrok je vir financiranja, hkrati zadovljitve žlehtnobe, ga odtujujete od očeta, preprečujete stike.
Če bi vedele že v štartu, da nimate nič več verjetnosti dobit skrbništvo, kot oče otrok, bi fajn premislile preden bi šle v ločitev, tako pač ne. In to se mora spremenit, da se dejansko ugotavlja primernost starša ali pa skrbništvo na način, da otrok živi v svojem domu, vidva se pa selita in skrbita zanj. Teh praks je v Nemčiji in drugje po Evropi že kar nekaj.
moj predlog, ki se tiče preživnin, pa ni odvisen od tega, kateri od staršev jo plačuje, je pa čisto preprost glede na obstoječo zakonodajo. ko starš ostari in potrebuje doplačilo za domsko oskrbo, naj se na otroka obesijo mesečno z doplačilom samo do vsote, ki jo je dotični starš prispeval med njegovim preživljanjem (se pravi posledično, fer ali ne fer, koliko je kdo zapravil, če je sodišče bilo pametno in je določilo, da je xy znesek preživnine polovica potrebnega, velja za oba starša enak znesek). ne pa, da imamo potomce, ki so lahko preživeli (fiktivno) s celo manj kot 100, pa tako opevanimi 200 eur, ko gre pa tak starš v dom, pa jih ne glede na znesek preživnine oglobijo za razliko od penzije oz. lastnih sredstev starostnika v višini več 100 eur/mesečno.
fajn so ženske razmišljale, dokler so bile doma, brez lastnih sredstev.
da bi se pa jaz kamorkoli selila, pa kar pozabi. revež bi potem moral zelo verjetno tudi delež najemnine in stroškov prispevat, če bi se sem v stanovanje selil ali kako? ali bi to morala jaz, da ne bi na cesti spal? in verjetno bi potem meni on moral nuditi nastanitev za čas, ko bi se jaz umaknila iz stanovanja, da preživlja svoj čas z otrokom? a ja, nima je, ker on lahko živi v sobi s souporabo, ker je ceneje, kot je najem stanovanja… pa smo spet pri stroških same namestitve, ki se menda s samim številom otrok/oseb prav nič ne povišajo…
A, daj ne kvasi no, ker tega preživlajnja staršev je tako malo, da ni omembe vredno, še temu se bo tista, ki je zlorablajla na račun otroka izognila. Kar sploh ni nobena težava, gre na CSD, pove zgodbo, da starša nista bila primerna in se jima s podpisom odpove. Natanko tak primer poznam, iste, oziroma istih žensk, hčera, ki zlorablajjo preživnino in imajo otroc različne fotre povsod.
V ustavo zapisat, da ima otrok stalen dom in zanj skrbita starša enakovrednno, potem se pa še pojdite zlorab in naj vam dodeljujejo skrbništvo in preživnine, če ga boodo lahko in se pojdite odtujevanj otrok od očetov..
fajn so ženske razmišljale, dokler so bile doma, brez lastnih sredstev.
da bi se pa jaz kamorkoli selila, pa kar pozabi. revež bi potem moral zelo verjetno tudi delež najemnine in stroškov prispevat, če bi se sem v stanovanje selil ali kako? ali bi to morala jaz, da ne bi na cesti spal? in verjetno bi potem meni on moral nuditi nastanitev za čas, ko bi se jaz umaknila iz stanovanja, da preživlja svoj čas z otrokom? a ja, nima je, ker on lahko živi v sobi s souporabo, ker je ceneje, kot je najem stanovanja… pa smo spet pri stroških same namestitve, ki se menda s samim številom otrok/oseb prav nič ne povišajo…
[/quote]
Vem da se vam vsaka spremeba upira, ker bi pomenila odvzem privilegijev in omejila možnosti zlorabljanja, ampak večno pa ne bo mogla Slovenija bit pri tem edina izjema, kar trenutno je v Evropi, ki se ne premakne niti milimeter na bolje v družinski problematiki po ločitvah, le na slabše.
[/quote]
Ne zanima me, kaj ste vi imeli. Zanima me, kako bi ti DANES otroka nahranil, oblekel, obul, imel na toplem in suhem, v vrtcu/šoli, mu nabavil očala, če jih rabi, posteljo, pisalno mizo, stol, luč, pa recimo mogoooooče, ker si tako dobra duša, da bi mu privoščil še kako dejavnost, sladoled, izlet …. za 200 evrov na mesec. Samo to me zanima. Kako si živel nekoč, je za današnje čase popolnoma nerelevantno. FYI, mojega partnerja je pa fotr tepel, priklapljal na štrom, ugašal čike na njem …, pa zato ni ozkosrčen do svojih otrok in jim ne očita, ko se mečejo ob tla zaradi novega telefona, češ, poglej, tle je meni tvoj dedek pa čik ugasnil, ko sem bil toliko star kot ti, ker nisem kupil pira, nisem ga pa kupil, ker nismo imeli denarja in tisti teden doma sploh še nismo jedli.
Srečna vsaka, ki te je preskočila.
Seveda ni težko zaporavit niti 2 jurja ne. Treba je bit pa realen, kar ženske niste. Nikakor ne moreš štet na otroka polovico stroškov, ker ne plačaš ničesar dvakratno v primerjavi s tem če bi sama živela. Najemnine sploh ne, ker jo v vsakem primeru moraš plačat. Vrtce imate po večini subvencianirane. Skratka ni in tudi recimo na sodišču ne bo šlo skozi, če se nekdo ne strinj in pove svoje utemljitve. Gre pa najbolj za to, ker skrbništvo pa ne bi prepustile očetu, še stike po večini preprečujejo. Drugače ni problem za otroka dat, ne pa da se podpira zloraba bivše.
[/quote]
Sem realna in moja z vrtcem pride 400 eur na mesec. (Vrtec je s subvencijo 210 eur).
Pa če vidiš nisem niti računala posebaj stroskov najemnine (ker sem itak v hiši in je “zastonj”) ali stroskov dopusta ali stroška avtomobila. Se mi zdi res zlobno, da bi mali računala bencin, ko grem v vrtec, v trgovino itd.
Se ne preseravamo, ne oblačimo v znamke, ampak mala raste kot kopriva in ja, 400 eur gre za osnovo na mesec.
Septembra je sla v vrtec in je imela st. noge 18, sedaj ji je ravno komot št. 21. V pol leta sem samo hisne copatke kupila 4 komx20 eur, da ne govorim za kaksne “cicibanke”. (Copatke sem kupila 2 stevilke vecje od trenutne stevilke, rabi ene v vrtcu in ene doma.)
Cicibanke tudi ene za v vrtec, druge za po blatu doma, ker pri hiši ni asfalta in so umazane.
Mam pa sama tudi enega znanca, ki mi vsakič ko se vidiva tarna, da preživnina ne gre otrokom. In vsakič ne vem kaj bi komentirala. Žena ga je zapustila in mu rekla, da ona rabi enega s trdo roko. No, sej v drugo je takšnega po pripovedovanju tudi dobila.
A, daj ne kvasi no, ker tega preživlajnja staršev je tako malo, da ni omembe vredno, še temu se bo tista, ki je zlorablajla na račun otroka izognila. Kar sploh ni nobena težava, gre na CSD, pove zgodbo, da starša nista bila primerna in se jima s podpisom odpove. Natanko tak primer poznam, iste, oziroma istih žensk, hčera, ki zlorablajjo preživnino in imajo otroc različne fotre povsod.
V ustavo zapisat, da ima otrok stalen dom in zanj skrbita starša enakovrednno, potem se pa še pojdite zlorab in naj vam dodeljujejo skrbništvo in preživnine, če ga boodo lahko in se pojdite odtujevanj otrok od očetov..
[/quote]
Kaj res, kar odpoveš se lahko staršem? In seveda, doplačila za domsko oskrbo sploh večinoma niso potrebna, imajo vsi dovolj visoke penzije. Potem res ne vem, zakaj je toliko jamranja okoli višine le-teh?
Nimamo dvojnih cunj, ker jih vsaj pri njemu otrok ne bi znosil in so brez veze dvojni stroški. Nti zase, niti za otroka še vedno ne zna kupit. On bi kupil 30 majc in 2 hlače, ker drugega niso imeli. Tako da imam cunje čez jaz. Otrok nese s sabo kar rabi, večinoma dobim (razen tisto kar ima oblečeno) nazaj tudi oprano. Če pa npr pride do neke izredne situacije, npr. v petek gre k njemu v bundi, ker je mrzlo. V soboto pa npr toplo za prehodno jakno me zna tudi poklicat, če sem softshell že kupila. Nisem. Gre in mu ga kupi, brez obsojanja. Ker je od otroka ga tudi prinese “domov” in pač normalno nosi tudi v dnevih, ko ni pri očetu. Oče plačuje mesečno preživnino za otroka. Ga pa večkrat tudi kam pelje, mu kaj kupi… V dohodnini ga jaz ne uveljavljam, ker bi dobila za celo leto ca. 200 eur, on jih dobi skoraj 1000. Tako da kljub temu, da nisva skupaj on uveljavlja otroka. Otrok je v 4. razredu, tako da mu iz te dohodnine plača poletni tabor v naravi (poleg 14 dnevnega dopusta, ki ga koristi enkrat z očetom enkrat z mano) ki nanese okrog 300e in komplet šolske potrebščine. Včasih tudi kakšno stvar za jesen (obutev, obleka…) ker sta bila ravno v trgovini. Kar ostane mu pustim (tistih mojih 200e, ki bi jih dobila je itak že zdavnaj šlo), ostanek pravi da daje na otrokov račun. Nisem nikoli preverjala.
Res pa je, da nisva šla narazen zaradi kakšne tretje osebe ali z jezo in zamirami. Enostavno sva bila en drugega sita in s svojim stilom življenja en drugega omejevala. Smo se odločili za razhod, vedno naju bo pa povezoval otrok in najina dolžnost je, da mu odrašnje na “dveh polih” čim bolj olajšava, brez svojih pokvarjenih igric in manipulacij.
Pri normalnih ljudeh stvari funkcionirajo in sploh ni vprašanja. Problem so tisti, ki gredo zaradi 50 evrov na barikade, čeprav finančno niso v taki stiski. Pa kaj potem, če kdo od staršev za otroka prispeva malo več, saj je tudi pri poročenih včasih tako. Itak pa večji del odgovornosti večinoma tako ali tako prevzame skrbnik. In ne more se zgodit, da bi pri preživnini 200 evrov in še 50 evrih dodatnih stroškov za hrano ostalo še kaj za mamino manikuro, frizerja in maserja.
Ne zanima me, kaj ste vi imeli. Zanima me, kako bi ti DANES otroka nahranil, oblekel, obul, imel na toplem in suhem, v vrtcu/šoli, mu nabavil očala, če jih rabi, posteljo, pisalno mizo, stol, luč, pa recimo mogoooooče, ker si tako dobra duša, da bi mu privoščil še kako dejavnost, sladoled, izlet …. za 200 evrov na mesec. Samo to me zanima. Kako si živel nekoč, je za današnje čase popolnoma nerelevantno. FYI, mojega partnerja je pa fotr tepel, priklapljal na štrom, ugašal čike na njem …, pa zato ni ozkosrčen do svojih otrok in jim ne očita, ko se mečejo ob tla zaradi novega telefona, češ, poglej, tle je meni tvoj dedek pa čik ugasnil, ko sem bil toliko star kot ti, ker nisem kupil pira, nisem ga pa kupil, ker nismo imeli denarja in tisti teden doma sploh še nismo jedli.
Srečna vsaka, ki te je preskočila.
[/quote]
O tem kar pisem se ni dogajalo 50 let nazaj ko so bili drugacni casi ampak manj kot 10 let kar pa so danasnji casi! Kakor opazam nekatere danasnje mamice samohranilke (jih poznam kar nekaj v nasem kraju) imajo vsak mesec novo barvo las, nohte, otroci doma racunalnike, telefone pri taksnih letih ko ga sploh se ne potrebujejo. Jaz sem si prvi rac. Kupila po koncu srednje sole ko sem dovolj zasluzila s pocitniskim delom. Ne obsojam ampak mogoce res dobijo prevec prezivnine ce si lahko privoscijo vse to, potem pa ne morejo s tem denarjem prezivet otroka. Edino to mi ni jasno kako jim uspeva imeti vse to zraven pa jambrat kako dobijo premalo in ne morejo prezivet.
200 eur pa tudi ni tak denar, sori. A si mladoleten ali kaj da ne razumeš, kaj vse je potrebno za življenje ene osebe. Malo svojo mamo povprašaj, če pameti nimaš toliko svoje. Če denarja nimaš, se moraš znajt, ane. Imaš bolho, imaš trgovine z rabljenimi oblačili, imaš bolšjaka, itd itd. Za euro, dva dobiš majce, hlače, itd. Kako pa misliš, da delamo drugi. Matr si malenkosten. Če plače nimaš dobre, pišči boljšo službo, izobražuj se. Menda ne misliš celo življenje živet na minimalcu., človek božji.
Ocitno prav tekmujete kdo uspe s cim manj prezivet. Bohnedaj da bi sl oza kaj vec kot golo preživetje. Moj bivsi je tud taka cvetka ki imav glavi da on placuje prezivnino drugega pa mu nic ni treba. Unazane cunje zmece v nahrbtnik skup s cistimi, pol stvari izgubi in mi sred zime pripelje otroka nazaj brez kape. Mu na kraj pameti ne pride da bi dal pet evrov za novo pac pa je otrok ves vikend brez nje … pa se nic be sekiram ampak se nasmehnem. Pa tistih 250 evrov prezivnine ni bohvekaj pri njegovi placi malo pod dva jurja … ampak ocitno nekateri znate tako carat s tem denarjem sa grete se k frizerju in na masazo s tem. Jaz pac ne znam tako
Moj bivsi sploh ne zeli skrbnistva, se zelo radodarni stiki so mu velikokrat odvec in ga sploh ni ponj ker ima pac druge plane. Sploh ni kos vsemu, torej sluzbi, tekanju po otroka v vrtec in vsej skrbi okoli gospodinstva in otroka … ah, ampak pametivat pa zna … pa ga otrok hitr prizemlji ko zeli za vecerjo pqlacinke pq jih ocka ne zna speci ali pa grisa skuhat … stikiv imq na voljo malo morje, pa jih niti vseh ne izkoristi …
Viharni jezdec mi pa vlece na bivsega … tud on je mislu kolk je dober jezdec pa ga je bila v hlacah petminutnq zqlost …. pol smo pac babe zleht ko smo site nedoraslih
Forum je zaprt za komentiranje.