Najdi forum

Splash Forum Arhiv Ženski in moški čvek prevzemanje moževega priimka

prevzemanje moževega priimka

Zdravo,

Zanima me, kako ste se ali se boste odločile v zvezi z (ne)prevzemanjem moževega priimko ob poroki. In seveda, zakaj.

Sama se še odločam med tem, da priimka sploh ne bi spremenila ali pa, da bi imela oba, vendar bi večinoma uporabljala samo svojega. Razlog za to tiči v tem, da bi zelo rada obdržala svoj priimek, saj sem ponosna na svojo družino. Priimek mi namreč pomeni družino, ne pa posameznika (v tem primeru fanta). S fantovimi starši se namreč ne razumemo preveč dobro in zato bi se malo butasto počutila z njihovim priimkom….

lp,
Simona

Ta prvič sem se tudi po poroki pisala tako kot prej. Ta drugič sem prevzela priimek moža. Obakrat sem se odločila tako, kot sem čutila. Obakrat prav.

Tudi jaz če bi se poročila nebi prevzela moževega priimka. Enako kot ti sem ponosna na svojo družino, na fantovo pa saj jih imam rada ampak ne vem no. To mi je kot spomin na očeta, ki mi je umrl. Saj nekaj njegovega imam.

V bistvu sem se odločila, da vas malo o tem povprašam, ker smo se zadnjič pogovarjali v družbi o tem in sem pač povedala, da se bom po poroki verjetno še naprej pisala tako kot zdaj. Pa sem od prijateljice dobila cel plaz očitkov, češ da sem domišljavka (to delajo slavni igralci in pevci), karieristka (ker je eden od mojih razlogov ta, da imam dekliški priimek na diplomi), da ne spoštujem fanta in podobno.
Edino, kar se mi pri ohranjenju dekliškega priimka zdi malo čudno je to, da se potem otroci pišejo drugače kot mama? Kaj mislite o tem?

Jaz tudi ne bom spremenila priimka, mi je pa vseeno, katerega bi imeli moji otroci, enega od naju ali oba skupaj. Sama sem celo zivljenje zivela s svojim priimkom, je del moje indentitete in je ne mislim spreminjati.

Jaz bi tudi najbrž obdržala svoj priimek, pa ne zato, ker sem takooo ponosna na svojo družino, ampak ker sem to jaz, že toliko in toliko let se opredeljujem s tema dvema besedicama, da bi mi bilo prav nenavadno, če bi naenkrat postala “nekdo drug”…

Pa saj imajo lahko otroci oba priimka, he he he.

Tud js se ne morem ločit od svojega priimka, pa sem se odločla, da bom vzela še njegovga. Pri podpisu je pa itak tako, da lahk potem uporabljaš al enga al oba, seveda ne pri uradnih dokumentih.
Js delam vse stvari po občutku, ki me nikoli ne pusti na cedilu in verjamem, da me tudi tokrat ne bo.
Pomembno je, da se ti odločiš, kot se tebi zdi ok.

jaz svojega, on svojega, otroci pa oba. vse stima :):)
lp
N.

Roža – pod katerimkoli nazivom – bi še vedno dišala kot roža…

Sem obdržala svojega iz podobnih razlogov (identiteta, diploma…), in ni mi žal.

Če bodo kakšne težave, vprašaj, če bi želel mogoče on tvojega…

Se popolnoma strinjam s Smrkcem.
Saj sprememba priimka ne spremeni tebe, tvojega jaza, bistva.

Jaz sem pa prevzela možev priimek. Ne razmišljam o tem, da sem sedaj kaj manj jaz.
Moja družina pa je mož in dva otroka. Družine, kjer sem odraščala, kot take ni več. Imam starša in dva brata, ki sta si ustvarila svoji družini. (zelo dobro se razumemo z vsemi- da ne bo napačnih predstav).

Lahko bi se pisali tudi tako, kot sem se pisala jaz in ne mož, vendar o tem sploh nisem razmišljala. Zdi pa se mi prav, da se moja družina piše enako.

Hja, kaj da ne? Nomen est omen! V bistvu je dokaj bedasto prevzemati priimek. Ostanek časov, ko je bila ženska lastnina.

Jaz svojega, on svojega, otroci pa oba. Najbolj simpl.

>Če bodo kakšne težave, vprašaj, če bi želel mogoče on tvojega…

Hec je, da je moj fant kar sam od sebe rekel, da bi lahko imela oba dva priimka. To, da bi on imel dva priimka se mi zdi že malo preveč kompliciranja, kakor se bo odločil…
Sem pa kar veselo presenečena nad vašimi odgovori, nisem pričakovala, da vas tako veliko razmišlja podobno kot jaz.

Ja, res je, da so ti priimki ostanek iz preteklosti, ko je ženska najprej pripadala očetu, potem pa možu in s priimki se je to simbolično izražalo. Danes je to čisto drugače. To, da ohranita oba svoj priimek pa lahko simbolizira to, da sva partnerja, nihče ni odvisen od drugega, o vsem se dogovoriva, nihče ni podrejen, se spoštujeva,…

Hvala za mnenja!
Simona

Samo vprašanje za tiste ki imate svoj priimek, mož svojega, otroci pa oba:

Kaj pa če bodo otroci nadaljevali tradicijo…bodo po poroki imeli ŠTIRI priimke?

No, pa ne mislite, da vas napadam – prvič sem prevzela možev priimek, po ločitvi takoj nazaj dekliškega, zdaj pa resno razmišljam da bi obdržala tega in dodala njegovega…toda ne vem.

Ste kaj razmišlali kaj bo z vašimi vnuki. Ali bojo imeli 4 priimke. (1+1=2 nato sledi 2+2=4,……..

Ja, to je meni ful dobra ideja… 🙂
V bistvu imajo v Spaniji in na Portugalskem ze tak sistem, da ima vsak otrok 4 priimke, najprej ocetovega, potem maminega, potem ocetove mame, potem mamine mame. Meni se zti do kul.

ursa1

Kja pa pravnuki 8 priimkov?

Pa se podpiš:))))

Sorry, mal sem se zatipkala, moralo bi pisat “meni se zdi to kul”.
In ja, vsec mi je, da se priimki tako ohranjajo se dve generaciji naprej, ne pa da izginejo, ko se zenske porocijo. Mimogrede, v Spaniji in na Portugalskem ne zenske ne moski ne spremenijo priimka pri poroki, temvec obdrzijo vse svoje priimke skozi celo zivljenje.

Sur, a ni boljs? Ne pa tako kot mi tukaj z enim bednim bogim imenom in enim bednim bogim priimkom… Recimo spoznas nekoga, ki mu je ime npr. Luis Antonio Carlos Miguel Gonzales Callera Merequitos Claudino, saj te ze samo ime cist impresionira, a ne? ;))))

Vsak ima svoj pogled. Zase moram reči, da se počutim 100 % enakopravna svojemu možu, kljub njegovemu priimku. Prav nič nisem njegova lastnina, pač pa partner na vseh področjih.

Tajčaa, pomembo je, kako se ti počutiš. Kot sem rekla že prej, imajo ti priimki samo eno simbolično vrednost, morda za koga kaj več, za drugega pa še to ne. Jaz osebno sem zelo ponosna na svojega očeta in dedka in mi zato ta priimek nekaj pomeni.

MOja izkušnja je taka, da je meni moj prvi mož zelo zameril, da sem obdržala tudi svoj priimek in ker sem bila znana pod svojim priiimkom, sem pretežno uporabljala svojega. Ni mu bilo prav…. danes razmišljam o tem tako, da sem bila najbrž že v začetku nekoli zadržana do te veze in da nekako nisem hotela vstopiti v njegov svet polno.

Danes razmišljam drugače…. mi je čisto vseeno pod katerim priimkom bova živela… z mojim novim partnerjem. Zmešnjava bo v vsakem primeru. Zdaj imam še oba od prej, otroci imajo od bivšega moža…. kaj pa naj zdaj…. imam vse tri….. totalno nepraktično…. odločila se bom na koncu najbrž kar za enega…. od zdajšnjega partnerja…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close