Prevoz šolskih otrok s kombijem
Verjamete, da me je zmrazilo do kosti? OŠ, ki jo obiskuje moj otrok, ta teden organizira aktivnost, na katero jih vozijo s lokalnim taxi-kombijem. In danes moj šolar pove, da navedeno vozilo nima varnostnih pasov oz. se jih ne uporablja.
Ironija brez primere je, da sta voznik in odrasel sopotnik spredaj lepo fino pripeta, četica otrok na zadnjih dveh klopeh pa ne!
Zadevo sem javila na policijo. Dežurni policist mi je na vprašanje, ali se smejo šolarji v kombiju voziti nepripeti, odgovoril: “Nikakor ne! Uporaba varnostnega pasu je obvezna.” Zadevo bodo preverili in – upam – tudi ustrezno ukrepali. Samo upam lahko, da nima voznik (lastnik) kombija med policaji kolega, ki ga bi izvlekel ven brez kazni.
Obenem se pa tudi vprašam, ali je drugim staršem vseeno?? Meni ni!
Vem za eno OŠ, kjer v kombiju ni pasov, starši so se menda že pritožili v šoli, žal brez uspeha…
Upam, da vam uspe čimprej. Predno bi bilo prepozno…
P.S.: In dejansko se vedno vsi zgražamo nad neprivezovanjem otrok v avtomobilih, na take primere pa se vse premalokrat spomnimo…
Kombi, ki prevaža otroke, sploh ne sme biti starejši od 12 let, torej se pravilnik, ki si ga ti brala, ne nanaša na prevoz otrok. Se pa na prevoz le-teh nanaša naslednji pravilnik:
Citiram del, ki je tule bistven:
“Motorno vozilo, s katerim se v cestnem prometu prevaža skupina otrok, ne sme biti starejše od 12 let in mora imeti napravo, ki med zaviranjem preprečuje blokiranje koles, električno ali hidravlično ojačen krmilni mehanizem (naprava za upravljanje vozila), varnostne pasove na vseh sedežih, naslonjala za glavo na vseh sedežih in nadzorno napravo za kontrolo dela voznika in gibanja vozila v cestnem prometu (tahograf ali elektronsko snemalno napravo, ki beleži najmanj enake podatke kot tahograf).”
Kaj pa avtobusni prevozi otrok na razne ekskurzije ipd., ko so vsi nepripeti, ker pasov ni? Pa lokalni avtobusni prevozi? Ne vem, če je glede pripenjanja vse tako zelo urejeno. Po tem pravilniku bi morali imeti tudi vsi avtobusi, ki prevažajo otroke, varnostne pasove. Pa jih prav gotovo nimajo. Tudi sama se še nisem vozila z avtobusom, ki bi pasove imel. Res pa je, da že dolgo nisem bila v avtobusu, ampak ko vprašam o tem svoje otroke, pravijo, da varnostnih pasov ni. Sedaj pa je čas raznih končnih izletov in ekskurzij.
Delam v šolstvu! Kadar kam peljemo otroke, mora vozilo PO ZAKONU vedno pregledali policija. Seveda pa mora policijo obvestiti šola ali vrtec ali pač druga ustanova. Letos se nam je recimo zgodilo, da smo naročili avtobus zelo solidne prevozniške firme, pa ga je policija zavrnila, ker je imel napočeno vetrobransko steklo… Ne vem, kako si učitelji in vzgojitelji upajo prevzemati odgovornost za varnost otrok, če vozilo ni brezhidbno primerno… Jaz ne bi!
Toliko… Sanja
Forum je zaprt za komentiranje.