Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Previdno ESTA v ZDA iz Dominikanske Republike

Previdno ESTA v ZDA iz Dominikanske Republike

Vsem, ki planirate let iz Dominikanske republike v ZDA ali pa zgolj povezovalni let nazaj v Evropo preko ZDA svetujem skrajno previdnost in zelo dobre živce.

Jasno je, da državljani večine držav EU za vstop v ZDA ne potrebujemo vizuma, potrebujemo zgolj odobreno esto.
Pred kratkim sva iz enega izmed letališč Dominikanske republike potovala v ZDA.
Natisnjeni potrdili esta sva imela priloženi potovalnim dokumentom. Na letališče sva prispela pravočasno dve uri in pol pred planiranim letom v ZDA Na pultu za prejem kart in oddajo kovčkov enega izmed letalskih prevoznikov sva želela oddati prtljago in prevzeti letalske karte. Uslužbenec, domačim z indetifikacijo letalske družbe s katero bi morala opraviti let je prevzel najine potne liste. Natisnjenih potrdili esta ni hotel prevzeti, v slabi angleščini je povedal, da prvič sliši za potovanje v ZDA brez vizuma, čez čas je poklical drugo uslužbenko iz sosednjega okenca. Ta je nekaj časa vnašala podatke v njihov informacijski sistem, nakar naju je seznanila da najina esta ni odobrena. Vljudno sem ji odgovoril, da to ne drži, in ji želel vročiti potrdili, kar pa je odločno zavrnila, češ da so to papirji natisnjeni na tiskalniku in nimajo uradnih žigov… Z ženo sva nato preko mobilnih telefov na uradni spletni strani priklicala aktualni status esta ter na zaslona telefonov nemudoma prejala potrditvi o veljavnosti najinih est in dovoljenem vstopu v ZDA. Uslužbenki sva želela to pokazati, ta pa nama je spet v smeje povedala, da ona to ne bo gledala in nas v na letalo za ZDA ne bo spustila, ker v njihovem informacijskem sistemu ugotavlja, da esta ni veljavna. Po večkratnem prigovarjanju je še enkrat poskusila z vnosom v informacijski sistem, na kar nama je osorno podala isto informacijo ter zahtevala, da se odstraniva.
Umaknila sva se na stran sprejemnega pulta letalske družbe. Opravila sva nekaj pregrešno dragih klicev v Slovenijo, da nam preverijo veljavnost dokumentacije. Ugotovitve so bile pričakovane, z dokumenti je vse vredu. Esta je veljavna, imava dovoljen vstop v ZDA. Od uslužbenke sem vljudno zahteval nadrejenega, ta je na mojo zahtevo obračala z očmi in naju zelo grdo gledala. Čez čas je prišla njena nadrejena ter ji je kazala kako se podatki vnašajo in sta skupaj vnesla moje podatke v informacijski sistem, nato je gospa odšla. Uslužbenka je nato v informacijski sistem sama vnašala še podatke od žene . Čez čas mi je vročila potni list in letalske karte in je rekla, da je moja esta vredu, ženi pa samo potni list . Na zelo nevljuden način je rekla, da njena esta ni veljavna. Ponovno sem jo vljudno prosil naj še enkart preveri veljavnost ženine este. Vljudno sem ji rekel, da je esta zagotovo veljavna, nakar me je grdo pogledala in mi z roko nakazala naj takoj zapustiva območje pultov družbe. Rekla je naj kličeva v ZDA in vprašava zakaj esta ni veljavna. Vztrajala sva in se umaknila le na rob pulta letalske družbe. Uslužbenka letalske družbe naju je zasmehovala, obračala z očmi ter bila skrajno nevljudna. Čez čas sem opazil, da je uslužbenka spet šla k svoji nadrejeni. Vrnila se je na okence in ženi rekla, naj ji da potni list in potrdilo o esti, katerega do tistega trenutka nihče od uslužbencev ni želel sprejeti v pogled. Pri sosednjem okencu je že dalj časa stal gospod z potnim listom ZDA, ki pa je imel težave z predajo prtljage. Opazil sem, da spremlja dogajanje. Čez nekaj časa je uslužbenka moji ženi rekla, da je z njenim potnim listom nekaj narobe, vprašala jo je kaj pomenijo te številke in kazala na številke emšo. Žena ji je vljudno razložila, kaj je ta številka. Spet je vnašala ženine podatke v informacijski sistem, čez nekaj čas ji je le vročila letalske vozovnice in osorno povedala, da lahko gre. Ameriški državljan, ki je stal na sosednjem okencu je poslušal in razumel vso komunikacijo med zaposlenimi nama je sočasno rekel, da je uslužbenka ves čas narobe vnašala številko id številko v okence za številko potnega lista.
Uslužbenki letalske družbe sem se vljudno zahvalil, za prejete potovalne dokumente, hkrati pa sem jo seznanil, da se bom pritožil nad nedopustno in nestrokovno obravnavo. Zelo vljudno sem ji povedal, da bi zaradi tega skoraj zamudili let za ZDA.
Ta se je na to skrajno nekorektno odzvala, v slabi angleščini je glasno odvrnila, da je ona tu za mene Bog. Hkrati pa je vidno jezna namenila nekaj meni nerazumljivih besed ameriškemu državljanu, kateri nama je malo prej razkril napako uslužbenke.
Poklicala je uslužbenca letališča in je rekla, da nas bo on vodil do terminala, prav tako ameriškega državljana. Uslužbenec je od nas zahteval potne liste in karte, ter nas vodil na okence kontrole dokumentov in osebne prtljage. Tam so najine dokumente spet izročil njemu. Vodil nas je v drug prostor, kot so šli ostali potniki. V tem prostoru so njihovi varnostni organi nad nama izvedli popolni osebni pregled, pretipali so naju, jemali so nama brise rok in vseh osebnih predmetov. Opravili so bris vsakega bankovca in kovanca in kartice v denarnicah, vsakega še tako majhnega predmeta v ženini in moji torbici, to so počeli izjemno počasi.
Natančni osebni pregled ni sporen, je seveda pravica varnostnih organov na letališču. Vendar so ti dolžni osebo pred pregledom seznaniti, da so se zanj odločili in povedati kako bo potekal.
Najino domnevo, da je zelo počasni in temeljit varnostni pregled naročila uslužbenka letalske družbe, katera nas je zaradi svoje nestrokovnosti neupravičeno uro in pol zadrževala na pultu je pozneje potrdil že prej omenjeni državljan ZDA, ki je letel na istem letalu in je bil prav tako deležen temeljitega osebnega, kot kazen ker nama je povedal vzrok za dogajanje pri pultu letalske družbe, saj je razumel navodila uslužbenke gospodu, ki nas je vodil, da naj bodo zelo počasni. Na letalo za ZDA sva tako se vkrcala zadnji hip.
Po prihodu v ZDA sva na letališču po standardnem hitrem postopku od uslužbenca domovinske varnosti bila deležna le prijaznega stavka “Welcome to USA”

Za kalvarijo, povzročeno s strani nesposobnih in žaljivih birokratov sicer resne letalske družbe bom seveda zahteval ustrezno odškodnino. Vsem, ki pa planirate iz Dominikanske republike leteli za ZDA tako svetujem skrajno previdnost. Dominikanci so zelo prijazni in vljudni ljudje….

Uf grozno. Zelo neprijetna zadeva. V kolikor gre res za ameriško letalsko družbo bodo vpleteni zaposleni zagotovo ostali brez službe. Zadevo bodo natančno preverili, saj se posnetki kamer na letališčih hranijo zelo dolgo, prav tako se beleži vsak vnos, ali poskus vnosa v informacijski sistem. Dvomim pa, da boš lahko dokazal povezavo med dogodki na pultu in varnostnim pregledom. Za dogodke na pultu bo vsekakor odgovornost prevzela letalska družba, osebni pregled, pa je v pristojnosti letaliških organov. Vsekakor pa odškodnina v tvojem primeru ne bo majhna saj bo izplačana po ameriških tarifah.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close