Preverjanje slovnice na forumu
Na družbenih omrežjih in tujih forumih večina ljudi piše angleščino po domače, z različnimi okrajšavami in podobno. Namesto “you” napišejo U, uporabljajo pa še veliko drugih okrajšav, “iger zapisovanja”.
Nihče se ne spotakne ob tak način zapisovanja, še manj je zato zmerjanja o nepismenosti.
Na tem forumu pa se neprestano pojavljajo opazke o nepismenosti ali polpismenosti, zmerjanje z “dvema razredoma osnovne šole”, če se nekdo ne strinja z zapisom nekega pisca.
No, jih boste poiskali tudi v tem mojem zapisu? Saj jih je nekaj. Servirano za vas.
opravljanje, 30.01.2023 ob 08:11
Na družbenih omrežjih in tujih forumih večina ljudi piše angleščino po domače, z različnimi okrajšavami in podobno. Namesto “you” napišejo U, uporabljajo pa še veliko drugih okrajšav, “iger zapisovanja”.
Nihče se ne spotakne ob tak način zapisovanja, še manj je zato zmerjanja o nepismenosti.
Na tem forumu pa se neprestano pojavljajo opazke o nepismenosti ali polpismenosti, zmerjanje z “dvema razredoma osnovne šole”, če se nekdo ne strinja z zapisom nekega pisca.
No, jih boste poiskali tudi v tem mojem zapisu? Saj jih je nekaj. Servirano za vas.
Jz tud ne vem zakva se ena tipica non-stop spotika v slovnico.
Mogoče je upokojena profesorica slove ali pa ni dobila službe na tem področju in zdele tle pametuje o pravilni rabi slovenščine.
PORKO DIO!
Glede uporabe okrajšav v angl. jeziku kot so tudi npr. U2 ( you too), pa xoxo ( kisses&hugs), LOL ( laughing out loud), ROFL ( rolling on the floor, laughing), ipd – – to je popolnoma normalno in logično, praktično – uporabljat se je začelo z razmahom tekstsanja v kratkih sporočilih na mobilnih napravah. Okrajšave, da se čimmanj napiše in kucka – namen SMS sporočila je kratek tekst, ne pa roman celih besed, zato tudi okrajšave. Ni to noben slovnični greh, prej iznajdljivost, znak inteligence, da je uporabnik tudi v koraku s časom.
Pardon, še dodatek: glede “vtikanja” v slovnico tukaj na MON je to že leta stalnica s strani nekaterih ciljanih osebkov v debatah, ko ti ne pridejo več inteligentno z odgovorom naproti, ko jim zmanjka “inteligentne špage in poznavanja”, pa postanejo potem ponavadi žaljivi in poniževalni ravno s tem, ko se spravijo na tvoj zapis in secirajo slovnične napake – obstaja izraz za take: Grammar Nazi 🙂
Ampak to je samo zaradi njihovega prizadetega komunikacijskega ega, nič drugega. Take preskočiš, se ne zapletaš v debate z njimi. Ker ugotovijo, da niso imeli prav, pa si poraza ne priznajo, pa se potem spravijo s takimi ja- ali imaš samo dva razreda OŠ, da ne znaš pisati? 🙂
Včasih se mi zatipka kaj na MONu v enem tekstu par napak, velikokrat se mi ne da ponovno popravljati, ker hitro tipkam – pač na MON se mi ne po pravici napisano res ljubi popravljati, ker mi je MON v sprostitev, prosti tek prstov – ne pa nek slovnični grammar nazi poligon – če je kakšna črka zamenjana v tekstu npr. po pomoti; drugje za druge zapise, dokumente pa jasno – grem dodatno skozi, da ni nobene tipkarske napake.
Osebno tudi zelo podpiram uporabo dvojine, ker je večina Slovencev res ne zna pravilno uporabljati in je tudi noče. Me moti, če slovenski državljan ne zna uporabljati dvojine pri svojem izražanju in v zapisih. Ker je velikokrat to znak čiste lenobe, ne neznanja.
Eno so tipkarske napake, kjer točno vidiš, da se je nekdo zatipkal.
Nekaj drugega pa je zmazek, ki ga nekdo napiše, brez dvojine, sklanjatev, sploh ne moreš razbrati, kdo je nekaj nekomu povedal/naredil.
Pa “G” v gdo, gdaj tudi zaboli. In “iz kje si” prav tako.
Okrajšave mi2, U2, LOL in podobno so jasne in sprejete okrajšave še iz časov SMS-ov, ko smo še bili omejeni s številom znakov.
Večino je povedala atikin… ni potrebe po ponavljanju. ?
Ja …forumi so pogovorni,slengovski in v prepiru zmaga inteligentnejši… butalci se pa prelevijo v slaviste… od nekdaj ?
Obstaja pa triger kateri me pa zmoti, in to v razno raznih nepremičninskih skupinah na fb. In sicer s strani nepremičninskih agentov. Najprej jih bereš kako so jih polna usta znanja ,da se jih nujno rabi za sklenitev pogodb( notar to ne zna ) ker v nasprotnem primeru te prevarajo in opeharijo,potem pa v drugem oglasu prodajajo stanovanje v novi merski enoti kv m. ?. No takrat pa ne morem da ne bi…
… kilovoltni …m!!??! …majmun…
Forum je zaprt za komentiranje.