Najdi forum

presna hrana

Lepo pozdravljeni…

Berem in se zanimam za presno hrano in se me zanima kaj dejansko se lahko je SUROVO?

Recimo šampinnjoni, brokoli, cvetača, grah, fižol, bučke …
Imate kaj pojma o tem … ali se to sploh lahko je surovo ali je “strupeno” tako kot krompir????

Ima morda kdo od vas kakšne izkušnje s takim načinom prehranjevanja???

Najlepša hvala za odgovore!
Lp IRA

Naključij ni, vse se zgodi z razlogom! :)

Hej!
Resno se s tem se nisem ukvarjala.Imam pa to navado ali razvado,da kaksno zelenjavo,ko jo rezem za obdelavo,vtaknem v usta kar surovo.
Sampinjone in mlade jurcke sem tudi ze narezala na tanko in gor olivno olje;bucke,mlado blitvo,spinaco lahko mirne duse naredis v solati presno. Brokoli in cvetaco,rdeco peso, narezano na tanko, tudi pojem kot korencek. Ko luscim mlad grah,se moram zadrzevati,da ga ne pojem prevec.Vcasih ga v kuhan riz kar presnega dodam.Fizol v strocju pa ima nek priokus,ki mi ni vsec.
Tu je mojega eksperimentiranja konec; nikoli mi se ni bilo slabo. Stebelno zeleno itak jemo presno ;pa se kaj bi se naslo.
Sicer pa vse to nasteto naredim tako,da ima se okus po presnem,na hitro in al dente. Lp Babi

Najlepša hvala !

Jaz tovrstnih izkušenj tudinimam. Me je pa presenetilo dejstvo (prebrano v knjigi D. Cortesea) da se surova je tudi cvetača – takšna naj bi imela celo tisti pravi okus, in ne kuhana. Nisem poskusila, ker s kupljeno takšnih stvari ne bi eksperimentirala. Bom pa stari mami sunila eno na njenem vrtu, ko bo čas za to in probala.
Ja, pa mlad grah je zelo dober – sladek.
Po moje obstaja kakšna dobra knjiga na to temo – pobrskaj v knjižnici.
Sončen pozdrav.
D.

Na tvoje vprašanje ti lahko povem, da se stročnice (razen sladkega mladega graha) ne jedo surove.
Presnojedci ne uživajo nobenih gob.Krompir surov-nariban pa lahko uživaš, ampak v majhnih količinah, recimo 2 krompirčka.
Na splošno pa velja, da presnojedci uživajo predvsem sadje (85%), orehi,oreščki,semena raznam(5%) in zelenjava samo 10%.
stročnice (grah,soja,leča,čičerika,zelena in rdeča soja se kali in se uživa kalčke (surove seveda)solate se kisa z limono (ne kisom) in hladno prešanimi olji.
sicer pa zelenjave ki jih naštevaš (brokoli,cvetača-kapusnice) presnojedci v glavnem ne jedo.Pa ne zato, ker ni užitna, ampak zato, ker ni preveč dobra.
od zelenjave jedo paradižnik,paprika,kumarice, vse zelene solate,dobri so tudi surovi mladi beluši (zdaj jih je veliko) rdeča pesa,korenček,sladka kolerabica,sladka mlada koruza,rukula itd.
Sicer pa so zelo okusni sokovi iz sveže zelenjave (stisnjene z power jucer-jem) belušna zelena, gomoljasta zelena,korenček,rdeča pesa,ingver, lahko dodaš malo limone itd

Hoj, IRA! Prelistaj knjigo “Hočeš biti zdrav? Proč s kuhinjskim loncem ” nemškega avtorja Helmuta Wandmakerja. Tam so tudi predlogi za obroke s presnimi jedmi, pa še kup nasvetov, ki so lahko koristni, ali pa tudi ne – kakor vzameš.
Vekakor si malce zbegan, ko knjigo prebereš 🙂

lp
Modra

Hej Ira,
Kot ostale, osebno nimam nobenih iskušenj z užitjem edino surove hrane. Včasih ko kuham pohrustljem kos kolerabe ali korenčka in obvezno pozobljem zrna mladega graha kaj bi provzročilo dviganje lasi mojemu možu če bi jih imel. Pred nekaj let, na eni večerji bila je postrežena solata iz surove cvetače, korenčka in se ne spomnim še kaj. No ta cvetača mi se zdela bolj prazna, skoraj brez okusa, rajše imam čist malo kuhano tako da ostane trda.
Spomnila sem se da je pred nekaj mesecev bila velika debata o surovi hrani na Kulinariki, spodaj je link:

Verjamem da boš tam nekaj našla.
LP Nančika

Hej!

Se to,za uzivanje cimvec presne hrane,se ze dolgo casa posluzujem tega:

V solato(endivija,radic…) naribam korencek,sladki janez-koromac,malo zelene,kolerabco,trse dele cvetace,beluse,rdeco redkev in dodam malo vlozenega hrena,rokolo,mlado nacufano spinaco…Torej,kar imam trenutno doma.Da o novi cebulci,poru in mlademu cesnu ne govorim. Solata je zelo socna in ce jo zabelim z jogurtom, zelo osvezujoca.Tisti sok ,ki se nabere na dnu sklede pa je krasen!! Lp Babi

Hejla …

Jaz se vam najlepše zahvaljujem za dgovore.
Modra hvala za nasvet, kajti ravno to knjigo sedaj berem in zato sem se tudi začela spraševat … če so določeni “sadeži” sploh užitni.
Nisem pa še prišla do receptov in večjih nasvetiv …

Hvala lepa vsem in lep sončkast teden vam želim ….
Pa pa Ira

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close