Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija preračun iz sit v eur v excelu

preračun iz sit v eur v excelu

v Ekcelu imam tabele (kolone) s številkami-zneski v sit brez stotinov.
Znam preračunati znesek v eni celici (pač deljenje z 239,64 in nato oblikovanje na 2 decimalki), ne vem pa, kako naj celo kolono navzdol preračunam (če jo označim), ali moram vsako celico posebej?

sam običajno naredim takole:

– v prvo celico vstavim željeno formulo

– potem jo označim in kliknem kopiraj

– nato z miško potegnem po željenih poljih – desni klik na miški in prilepi

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

to že, PONAVADI NAREWDIM FORMULO IN JO KOPIRAM, , ampak jaz imam vrednosti V CELI KOLONI že napisane (zneski so kopirani iz nekega drugega lista s funkcijo KOPIRAJ/POSEBNO LEPLJENJE/VREDNOSTI.
In te vrednosti moram preračunat v EUR, da lahko obdelujem podatke naprej.

kako pa imaš ti to, nekaj kot:

A B
1 100 500
2 200 55
3 44 110

po mojem kar označiš celotno kolono =??

(\__/) Copy and paste bunny (='.'=) to help him gain (")_(") world domination

Najprej opozorilo: Zgolj oblikovanje na dve decimalki ti lahko da napačen seštevek! Poglej primer: Excel ti 11 tolarjev preračuna z oblikovanjem na dve decimalke v 0,05€ Sedaj to enačbo napiši v 5 vrstic in naroči exelu da jih sešteje. Rezultat je 0,23!!! Kako, če bi moralo biti biti 0,25?
Štos je v tem, da exel še vedno računa s celo številko, to pa ni 0,05 ampak 0,04590… seštevek je torej 0,2295…. kar je zaokroženo 0,23.

Če želiš resnično zaokroževati na dve decimalki potem ne bo dovolj da (na primer) v B2 vpišeš enačbo: =A2/239,64 ampak je potrebno vplesti tudi zaokroževanje in sicer takole: =ROUND(A2/239,64;2). Tista dvojka za ; pomeni na koliko mest se izračun zaokroži. Sedaj bo rezultat res 0,05 in seštevek 0,25.

Pa še k osnovnemu vprašanju: celo kolono navzdol najlažje preračunaš tako, da “primeš” črno piko v desnem spodnjem kotu celice (kurzor se spremeni v črn +) in potegneš navzdol do konca stolpca, do koder pač želiš imeti izračune.

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

wega, če prav razumem moram dodati kolono, kjer s formulo ukažem, iz katere celice se pobere znesek, ki se deli…
jaz sem sicer mislila, da je možno kar v isti koloni, kjer so vrednosti, to predelati…kot sem storila za eno celico:
npr če imam v celici A2 znesek 5.320 sit, potem ko sem postavljena na tej isti celici A2 pred znesek 5,320 dodam znak = in na koncu zneska še /239,64 in tako se v TEJ celici znesek preračuna. Ampak to bi morala vsaki posebej.

Kar v eno celico, tam nekam stran od vsega ali na drugi list v excelu napiši vrednost eura 239,64. Na drugi list recimo.

Na prvem listu imaš kolono tolarji (kolona A), v drugo kolono napiši € (kolona B), pod njo pa napiši formulo na sledeči način =A1*List2!$A$1

Vso to formulo pokopiraj po koloni B do kjer želiš in oblikuj. $A$1 pomeni, da se vsaka vrstica na prvem listu vedno sklicuje na navedeno vrstico oz. celico na listu 2. To je v bistvu najlažji način.

Kaj čmo, takšni smo, takšno imamo.

Mah ni nujno: v eno celico vpiši 239,64 in kopiraj. Nato označiš vse celice izbereš posebno lepljenje, tam pa “deli” (divide)

____________________ dr.Wega Lep, postaven, pameten in skromen

tale nasvet:”Mah ni nujno: v eno celico vpiši 239,64 in kopiraj. Nato označiš vse celice izbereš posebno lepljenje, tam pa “deli” (divide)”
…od Wega je zakon.
Tole sem rabila.
Tisočkrat hvala.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close