preproste brezmesne juhe
V juhe jaz ne dajem Vegete in kock.
Lahko na olju prepražiš zmrznjeno zelenjavo (okus si sama izberi: mehiška, poletna, spomladanska zelenjava) zaliješ z vodo, posoliš in skuhaš do mehkega. Notri lahko zakuhaš rezance, ribano kašo, zdrobove žličnike,…
Narezane gobice prepražiš na malo čebule, ko spustijo vodo dodaš na kocke narezan krompir in začimbe (mleta kumina, peteršilj, timijan, bazilika, rožmarin,…) zaliješ z vodo in skuhaš do mehkega. Če želiš bolj gosto juho, potem del krompirja pretlačiš z vilicami ali paličnim mešalnikom. Po želji lahko proti koncu kuhanja dodaš tudi svež ali vložen paradižnik (narezan na kockice)
Paradižnikova juha…
Kumarična juha…
…
Lp, Ela S
Živijo,
jaz ti lahko povem enega enostavnega. Na maščobi prepražiš žličko ali dve pšeničnega zdroba, še prej na koleščke (ne predebele) narežeš por, ko zdrob rahlo prepražiš (eni imajo raje, če porjavi), vržeš gor por, prepražiš (dalj ko boš pražila, bolj bo mehak in z manj okusa (naredi pač po okusu), nato zaliješ z vodo. Dodaš črn poper (cel-zrna) par zrnc, malo soli. Kuhaš še nekaj časa (pri nas kuhamo še 10 min, je pa tudi to stvar okusa, koliko “trd” por hočeš imeti. Tik predno odstaviš, dodaš še malo muškatnega oreška (v prahu).
Dober tek,
R
JUHA IZ PEČENE PAPRIKE IN PELATOV
2 VEČJI RDEČI ALI ORANŽNI MESNATI PAPRIKI
2 SREDNJE VELIKI RDEČI ČEBULI
4 SREDNJE VELIKI PELATI
8 STROKOV ČESNA
PETERŠILJ, SOL, POPER, ALI JUŠNA KOCKA
Papriko in paradižnik dobro operemo, čebuli odstranimo zunanjo lupio, stroke česna zavjemo v alu folijo.
Vse skupaj naložimo na pekač ( od štedilnika), lahko pa nanj položimo rešetko ( kot za žar) in vse zložimo na rešetko.
Pečemo na 200-220 stopinjah ca 30 min, oz dokler se zelenjava ne zmehča, paprika porjavi…
Papriko damo v plastično vrečko in jo zapremo, ko se ohladi jo olupimo in odstranimo peške, paradižnik olupimo, čebuli odstranimo zunanjo lupino, česen stisnemo iz strokov.
Vse skupaj damo v mešalnik in zmiksamo, prelijemo v posodo, dolijemo vodo
(juha naj bo gosta), solimo, popramo ali pa namesto tega dodamo jušno kocko. Vre naj 5-10 minut.
Postrežemo z nasekljanim peteršiljem in CROSTINI, tistimi večjimi za v roko, ali kockicami.
Jaz papriko čebulo in česen spečem, zmiksam in zamrznem po porcijah za zimo, takrat dodajam pelate iz konzerve.
Ful polno vitaminov, nič maščobe in zelo dobro!
Hoj, Nati! Jaz pa mislim, da vem, kaj te moti pri zelenjavnih juhah: često se zgodi, da nimajo polnega in “žametnega” okusa , zato nekateri pogoljufajo z vegeto.
Če pa proti koncu dodaš pretlačen krompir, ki ga prej posebej skuhaš v slani vodi, dobiš lepo zgoščeno in polnejšo juho; če pa potem kapneš vanjo še nekaj sojine omake, bo sploh odličen okus.
In vegeta lahko še naprej počiva na polici…:))
lp
Modra
Boranja:
Na olju prepražiš na drobno narezano čebulo. Ko zastekli, dodaš stročji fižol, krompir in paradižnikovo omako (ne mezge!!). Nekateri pred paradižnikom dodajo tudi moko, ampak meni je juha bolj všeč, če je naravna. Potem zalijem z vodo, posolim in začinim s timijanom ter kuham dokler se fižol in krompir ne zmehčata. Na koncu lahko dodaš malo kisle smetane: V lonček dam nekaj žlicčk kisle smetane ter zalijem s tekočino iz juhe. dobro premešaš in dodaš v juho. Pusti, da še malo zavre in to je to. Boranja res prija poleti.
lp,t
Krompirjeva juha
Skuham na kocke narezan krompir, malo čebule, peteršiljevo korenino, lovorjev list ali dva, strt česen. Solimo in dodamo malo kisa.
Ko je kuhano, s paličnim zmiksam in dodam kislo smetano. Zlate kroglice za povrhu.
Brokolijeva juha
Najprej dam kuhati trde dele brokolija (morajo biti olupljeni!) in krompir. Po nekaj minutah dodam še brokolijeve cvetove in strt česen. Ko je kuhano, zmiksam in dodam kislo smetano. In spet zlate kroglice. Ja, to imajo moji radi, jaz precej manj.
Kumarična juha
Krompir in čebulo dam kuhati najprej, nato kumare. Ko je kuhano, zmiksam, dodam kislo smetano in origano.
Glede ne prihajajočo gobarsko sezono pa nam zelo tekne lisičkina juha.
Čebulo in očiščene lisičke prepražim, strem malo česna, dodam na koščke narezan paradižnik brez semen in na koščke narezan krompir, solim. Ko se malo pokuha, šele zalijem z vodo. Kuham kar dolgo, da krompir malo zgosti juhco. Dodam kis in nasekljan peteršilj.
Natassa
Forum je zaprt za komentiranje.