Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Prenova hiše

Prenova hiše

Zanima me koliko stane arhitekt/ notranji arhitekt za prenovo hiše.  Če ga je kdo najel..?

In sicer;

Tale vikend smo bili povabljeni na “otvoritev” prenove starejše hiše.  Znanci ( bivša sodelavka) . Hišo so kupili dokaj ugodno, manjšo starejšo.   In okoli te prenove je bilo govora še pa še…

Sami niso delali nič. Za vse so imeli mojstre, čeprav je bilo kar precej pametovanja kako je treba kaj naredit.  In kazanja takih on drugačnih slik…

In iskreno , sem pričakovala  da bo to  stoj in glej. Ker dejansko kljub temu, da je starejša hiša  ,in glede da so delali vse na novo. In da hiša ni imela zgornje plate- se pravi  ni nosilnih sten znotraj.  Plus na 3000 in miljon idej po netu po tv…  hiška bi lahko bila  prav za v ” revijo”  luštna, na lepem kraju

Potem pa  ja stoj in glej in se zjokaj kako so spackali…. en kup  prostorov z vrati, luknja do luknje- neke brezvezne shrambe, kuhinja( pri vseh lepih) stil  1989 .. oranžna ( v.stilu tistih grdih marlesovih ki so bile včasih)  vagon postavitev… kopalnica dostop skozi kuhinjo …. … še  podne spackali… vsaka soba drugačno tisti vinil so natlačli…

S tem da so zmetali v hišo juhuhu denarja ( skoraj še enkrat toliko kot je bil sam nakup).    Na vprašanje kako se mi zdi, najprej sploh nisem znala odgovorit pravilno sem se morala prav v jezik ugriznit da sem diplotaski stavek izustila .. sem potem rekla zgolj ”  u redu, jaz bi verjetno čisto  drugače” .. ampak važni da je vam všeč.

Proč vržen denar … ?…  a je res toliko drag nek arhitekt ,da vsaj svetuje takim brez okusa ..  kako in kaj ?

Za tako prenovo že itak potrebuješ arhitekta, ker moraš pridobiti gradbeno dovoljenje. Tega pa ne moreš pridobiti brez načrtov, zato je logično, da so plačali arhitekta.

Večinoma arhitekti pri prenovi hiš sodelujejo le v fazi izdelave načrtov prenove, rušenja sten, novih inštalacij ipd., mogoče še razporeditve opreme, pri njeni izbiri imajo pa ljudje najraje proste roke. Lahko bi jim tudi pri tem pomagal arhitekt, ampak večina se za to ne odloči, ker hočejo dom opremiti po svoje. To ne pomeni, da delajo vse sami, ampak s pomočjo raznih mojstrov.

S tem, da arhitekt mora upoštevati okus in želje svojih naročnikov, ker so oni tisti, ki bodo živeli tam. Če je njim všeč, so z delom arhitekta verjetno zadovoljni.

No ja, mogoče jim je pa všeč tako.

Mi smo sodelavki za okrogli rojstni dan na bolhi kupili kavni servis, tak, kot so se prodajali pred 40 leti. Nam je kazala slike jedilnega servisa, ki si ga je kupila in da išče še pripadajoč kavni servis. Točno takega si je želela, ker ima celo stanovanje v vintage stilu.

Odgovor na objavo uporabnika
Kr nekej, 14.11.2022 ob 09:48

Zanima me koliko stane arhitekt/ notranji arhitekt za prenovo hiše.  Če ga je kdo najel..?

In sicer;

Tale vikend smo bili povabljeni na “otvoritev” prenove starejše hiše.  Znanci ( bivša sodelavka) . Hišo so kupili dokaj ugodno, manjšo starejšo.   In okoli te prenove je bilo govora še pa še…

Sami niso delali nič. Za vse so imeli mojstre, čeprav je bilo kar precej pametovanja kako je treba kaj naredit.  In kazanja takih on drugačnih slik…

In iskreno , sem pričakovala  da bo to  stoj in glej. Ker dejansko kljub temu, da je starejša hiša  ,in glede da so delali vse na novo. In da hiša ni imela zgornje plate- se pravi  ni nosilnih sten znotraj.  Plus na 3000 in miljon idej po netu po tv…  hiška bi lahko bila  prav za v ” revijo”  luštna, na lepem kraju

Potem pa  ja stoj in glej in se zjokaj kako so spackali…. en kup  prostorov z vrati, luknja do luknje- neke brezvezne shrambe, kuhinja( pri vseh lepih) stil  1989 .. oranžna ( v.stilu tistih grdih marlesovih ki so bile včasih)  vagon postavitev… kopalnica dostop skozi kuhinjo …. … še  podne spackali… vsaka soba drugačno tisti vinil so natlačli…

S tem da so zmetali v hišo juhuhu denarja ( skoraj še enkrat toliko kot je bil sam nakup).    Na vprašanje kako se mi zdi, najprej sploh nisem znala odgovorit pravilno sem se morala prav v jezik ugriznit da sem diplotaski stavek izustila .. sem potem rekla zgolj ”  u redu, jaz bi verjetno čisto  drugače” .. ampak važni da je vam všeč.

Proč vržen denar … ?…  a je res toliko drag nek arhitekt ,da vsaj svetuje takim brez okusa ..  kako in kaj ?

Cene arhitektov oz. projektantov so zelo različne. Mi smo sicer gradili hišo, ne prenavljali, smo pa dobili ponudbe, ki so bile petkrat dražje od najcenejšega ponudnika. Je pa težko najti dobrega arhitekta, mi smo ga tekom projekta morali menjati, ker je tupil neke svoje ideje, ki nam niso ustrezale. Pa forsiral neka velika okna na vse strani, čeprav mu je bilo lepo povedano, da je z dveh strani hiše direkten pogled na sosedovo dvorišče in bi imeli tam radi hišo bolj zaprto. In nujno bi postavil v dnevno ogromno sedežno z ogromnim TV-jem, ki ga naša družina sploh ne gleda, kavč imamo pa lahko tudi manjši.

Zato smo potem našli ugodnega projektanta samo za načrte, opremo smo pa izbrali sami.

Arhitekt, 14.11.2022 ob 11:42

Za tako prenovo že itak potrebuješ arhitekta, ker moraš pridobiti gradbeno dovoljenje. Tega pa ne moreš pridobiti brez načrtov, zato je logično, da so plačali arhitekta.

Večinoma arhitekti pri prenovi hiš sodelujejo le v fazi izdelave načrtov prenove, rušenja sten, novih inštalacij ipd., mogoče še razporeditve opreme, pri njeni izbiri imajo pa ljudje najraje proste roke. Lahko bi jim tudi pri tem pomagal arhitekt, ampak večina se za to ne odloči, ker hočejo dom opremiti po svoje. To ne pomeni, da delajo vse sami, ampak s pomočjo raznih mojstrov.

S tem, da arhitekt mora upoštevati okus in želje svojih naročnikov, ker so oni tisti, ki bodo živeli tam. Če je njim všeč, so z delom arhitekta verjetno zadovoljni.

Ni bilo nobenega arhitekta ( pomoje tak ki bi zdizajniral tako skropucalo niti ne obstaja ker je skregano z vsako logiko o uporabnosti prostorov)  … mislim, da niso niti drenaže delali zunaj…   vse nekaj napol in še to spackano pa fajn so jih ogulili za dela.

..ta hiša je starejša .  In kolikor mi je znano je imela gradbeno in uporabno( so kupovali s tem pogojem) .  Gabaritov niso spreminjali niti zunanjosti ne zgolj okna in vrata pomenjali .  V notranjosti, pa kot sem dejala  sten niso podirali temveč so jih še dodali…

Logično bi bilo ja da bi jih podrli povečali prostor ga naredili bolj funkcionalnega…pa niso.    Tudi celotne prenove niso delali preko enega temveč preko več izvajalcev…po principu  ” mojster za to in mojster za ono”

Zato pa sprašujem  . Če je kdo seznanjen s cenami za tako izvedbo.

eno so arhitekti, eno pa notranji opremljevalci

na firmi smo dali ob neki minimalni prenovi notrani dizajn preko profesionalcu. čisto vsak, ki je poznal prejšnje stanje iz leta 2000, ko se je zadeva zgradila in je bilo narejeno pač toliko, da je bilo funkcionalno, s podedovanim pohištvom iz nekih starih pisarn, je bil navdušen

Osebno mi tudi številne prenove renomiranih arhitekturnih birojev, ki jih objavljajo v revijah ali v oddajah, niso všeč. Veliko teh rešitev je totalno nepraktičnih in lepo izgledajo samo do takrat, dokler se nekdo dejansko ne vseli vanje. Redka je kakovostna in všečna arhitektura.

To je tako, kot bi na forumu spraševala koliko stanejo obleke. Maš jih od………. pa do…….

In enako za izgled in kvaliteto, kar češ.

In enako so nekatere obleke všeč enim, druge pa drugim.

Kr neki, no. Če je njim všeč, kaj te briga kolk je stalo.

Kr nekej, 14.11.2022 ob 12:07

Ni bilo nobenega arhitekta ( pomoje tak ki bi zdizajniral tako skropucalo niti ne obstaja ker je skregano z vsako logiko o uporabnosti prostorov)  … mislim, da niso niti drenaže delali zunaj…   vse nekaj napol in še to spackano pa fajn so jih ogulili za dela.

..ta hiša je starejša .  In kolikor mi je znano je imela gradbeno in uporabno( so kupovali s tem pogojem) .  Gabaritov niso spreminjali niti zunanjosti ne zgolj okna in vrata pomenjali .  V notranjosti, pa kot sem dejala  sten niso podirali temveč so jih še dodali…

Logično bi bilo ja da bi jih podrli povečali prostor ga naredili bolj funkcionalnega…pa niso.    Tudi celotne prenove niso delali preko enega temveč preko več izvajalcev…po principu  ” mojster za to in mojster za ono”

Zato pa sprašujem  . Če je kdo seznanjen s cenami za tako izvedbo.

Zakaj potem sprašuješ za ceno arhitekta, če sedaj praviš, da pri prenovi ni sodeloval noben arhitekt? Potem gre za prenovo v lastni režiji, ki je stala toliko, kot pač stanejo mojstri + material.

Ponovno zastavim vprašanje , da bo razumljivo.

Koliko je njih stalo v lastni režiji je znan podatek.  Ne sprašujem tega !

Zanima me če je kdo prenavljal z arhitektom , in  koliko ga je stalo.   Po m2 … prejekt po m2.  V kompletu.   Ne vem kako računajo!?  Izris+ izvedba ?!

Brez cene pohištva

…neka splošna postavka verjetno obstaja  ?   Ali  ne ?

Z., 14.11.2022 ob 12:18

Osebno mi tudi številne prenove renomiranih arhitekturnih birojev, ki jih objavljajo v revijah ali v oddajah, niso všeč. Veliko teh rešitev je totalno nepraktičnih in lepo izgledajo samo do takrat, dokler se nekdo dejansko ne vseli vanje. Redka je kakovostna in všečna arhitektura.

U, meni tudi ne … Toliko jih je čisto brez duše, ene prenove so pa sploh grde. V večini teh stanovanj si ne predstavljam živet …

Mogoče pa niso prenovili hiše zato, da bi obiskovalci bili navdušeni/fovš, ampak da bodo v njej živeli.

Tebi se mogoče zdi brezvezna, ampak ko je treba fasengo nekam pospravit, je shramba nadvse uporabna, če nočeš konzerv pod posteljo zlagat.

Jaz imam 32″ z VA panelom (kao 1ms gaming monitor). Slika je kul, samo ghosting je pa opazen. Crne pa sive barve se zelo blurajo tudi na srednjem “overdriveu”.

Sicer sem se navadil, vendar ga nebi vec kupil takega !

Saj če pogledaš nepremičninske oglase vidiš isto. Slovenci nimamo nekega okusa za opremljanje. Vse šarasto, v vsakem prostoru druge talne obloge, natrpani prostori, ali temne in žive barve ali druga skrajnost – vse sterilno in belo… Jaz temu rečem kar slovenski okus :)))))

Leeleenrpr, 14.11.2022 ob 12:51

Mogoče pa niso prenovili hiše zato, da bi obiskovalci bili navdušeni/fovš, ampak da bodo v njej živeli.

Tebi se mogoče zdi brezvezna, ampak ko je treba fasengo nekam pospravit, je shramba nadvse uporabna, če nočeš konzerv pod posteljo zlagat.

Če dobro prebereš njen opis kako so renovirali, da se gre skozi kuhinjo v kopalnico ?, in da je kuhinja vsa starikava že nova. Pa recimo da so jih povabili na  ogled.   Predvidevam da so se hotl pohvalit.?   Ma ja ,  folk velikokrat misli kolk bo pršparov če nekaj v lastni režiji dela in res  dobesedno spackajo in zahebajo.

Hja no, 14.11.2022 ob 13:00

Če dobro prebereš njen opis kako so renovirali, da se gre skozi kuhinjo v kopalnico ?, in da je kuhinja vsa starikava že nova. Pa recimo da so jih povabili na  ogled.   Predvidevam da so se hotl pohvalit.?   Ma ja ,  folk velikokrat misli kolk bo pršparov če nekaj v lastni režiji dela in res  dobesedno spackajo in zahebajo.

Ampak čisto možno, da je to lastnikom všeč. Sto ljudi, sto čudi. Jaz sem pred časom kupovala stanovanje. Enkrat sem šla na ogled enega stanovanja, ki je izgledalo, kot da že od 80. let ni bilo prenovljeno, v resnici so ga pa prenovili dve leti nazaj, ampak za  to izbrali pohištvo tako starikavega videza, da nisem mogla verjeti. Če ne bi videla računov, ki so mi jih pokazali, da bi dokazali, da je stanovanje zaradi nove opreme, vredno toliko več, sploh ne bi verjela, da je vsa oprema nova. Jaz bi tisto vse pometala ven, njim je bilo pa všeč in so bili na svojo izbiro celo ponosni.

Veliko prenov je narejenih zelo slabo. Pri tem ne mislim končnega videza, ampak čisto tehnično izvedbo. Dobre mojstre je žal težko najti, in če jim slepo zaupaš, dobiš slab rezultat. Če to združiš še s slabim okusom ljudi, pa lahko ob rezultatih samo zavijaš z očmi in si misliš svoje.

Picapoc, 14.11.2022 ob 12:56

Saj če pogledaš nepremičninske oglase vidiš isto. Slovenci nimamo nekega okusa za opremljanje. Vse šarasto, v vsakem prostoru druge talne obloge, natrpani prostori, ali temne in žive barve ali druga skrajnost – vse sterilno in belo… Jaz temu rečem kar slovenski okus :)))))

Heheh, slovenski okus – dobra! 😀

No, ravno zaradi tega tudi sprašujem. Ker moje mnenje je da če  že ravno nimaš neke ideje, zato najameš arhitekta  da ti nekako predstavi rešitve. Pa  da vseeno dobiš tudi tiste shrambe kljub temu da imaš  nek lično narejen projekt.

Sploh če se lotiš tako obsežne prenove in tudi za tako ceno kot so jo plačali. ( sem mnenja da ne bi bilo drazje- mogoče še celo ceneje zaradi same razporeditve inštalacij)

10 vrat. Vse z normalnim odpiranjem v prostor, nekatera se niti dokonca niso odprla . Pa bi bila možnost vgradnje kasetnih  ker so dodatne stene delali z knaufom  npr.

In ja ta kopalnica iz kuhinje z edinim vhodom mi je bila ena izmed večjih cvetk   …z banjo na 3×4 prostoru , dočim shrambo so naredili z ločenim vhodom iz hodnika podobno velik prostor z mejno steno na kuhinjo.  Ko bi vsaj kontra tadva prostora postavili  bi še razumela.   Po mojih prepričanjih bi jim kaj takega  verjetno tudi arhitekt svetoval…

Torej poanta vsega skupaj je to, da je odpiralka te teme pač zavistna klanu, ki je nabavil hišo in vanjo zmetal veliko denarja in sedaj hoče od nas potrditev, kako bedno hišo da so si naredili.

Razlog – tako jo bo pogled na njene plesnive stene manj bolel.

Meni je čsto fakin vseeno, kakšno razporeditev prostorov in kakšno opremo ima notri sosed. Pa koliko ga je to stalo, res ni moj problem. Če bi že pogledal bi zato, ker mogoče kdaj kje ujamem kakšno dobro idejo, to je pa to.

PIKULET CENZURIRANI, 14.11.2022 ob 14:41

Torej poanta vsega skupaj je to, da je odpiralka te teme pač zavistna klanu, ki je nabavil hišo in vanjo zmetal veliko denarja in sedaj hoče od nas potrditev, kako bedno hišo da so si naredili.

Razlog – tako jo bo pogled na njene plesnive stene manj bolel.

Meni je čsto fakin vseeno, kakšno razporeditev prostorov in kakšno opremo ima notri sosed. Pa koliko ga je to stalo, res ni moj problem. Če bi že pogledal bi zato, ker mogoče kdaj kje ujamem kakšno dobro idejo, to je pa to.

A Se ti zdi da je to!?   Jaz pa  drugače razumem . Nekako bolj iz ženskega stališča.  Niti nisem zaznala foušije ampak prej razočaranje in  nerazumevanje zapavit toliko za nek zmazek , dočim bi se s profesionalnim pristopom lahko naredilo veliko boljše.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close