prelaganje potice
Vedno le berem, pišem zelo malo. In sprobavam recepte.
Delala sem (včeraj) pehtranovo potico po receptu od Babi (s starejših postov).
Zelo rahla je in lepo je uspela, do sedaj še najbolje in sem bila zelo vesela.
Le malce suha je…bom drugič dodala več -vrjetno kisle smetane. Vedno mi je ratala potica, potem dolgo nisem pekla /zaradi alergij domačih/ zdaj sem spet začela, pa mi kar ne gre.
Bi pa imela vprašanje glede prelaganja potice- s prta v pekač.
Dodala sem več moke, tudi kar dosti sem pomokala prt in testo povrhu pred valjanjem (čeprav bi rada čimmanj moke uporabila).
Toda- vedno jo strgava (pomaga možek), ko jo prelagava. Saj je kot živo srebro, kar “ulije” se v model za potico. Prehitro in večinoma jo strgava.
Lahko kdo kaj svetuje kako jo preložiti?
In še tole morda za Babi: smetano (sladko) prej nič ne stepemo za nadev (za pehtranko), kajne?
hvala in lp!!!! nati
Kaj pa Pehtranova potica kot jo narediva medve s mojo mami:
nadev:
rabiš za 1 kg moke:
1. del
3/4 kg skute, ki je sladka (‘albuminska?’) ali domača
3 jajca in beljaki, ki osatnejo pri testu, da jih porabimo
1 vanilijev puding
1 maskarpone (cca. 250 g) ali kislo smetano
– to zmešaš skupaj
2.del
potem pa še :
150-200 g masla ali margarine
cca. 1/2 kg sladkorja (3/4 segreješ, preostalo porabiš proti koncu)
segreješ, da karamelizira
dodaš za 2 pesti na drobno zrezanega pehtrana (svež, suh ali zmrznjen)
3.del
In na koncu :
cca. 10 dag mandeljev v lističih ali palčkah
in preostanek sladkorja
Testo narediš po klasičnem receptu, takoj po tem zmešaš sestavine pod točko 1, puding dodaš v maso kot moke, ga ne kuhaš.
Potem pa, ko je testo vzhajano, naj ti en vsaj prvič pomaga in ti začne karamelizirat sladkor, ti pa razvaljaj testo (moko daš na prt, ne rabiš testa zgoraj pomokat, valjaš od sredine proti spodnjim in zgornjim kotom, potem greš po dolgem oz. po čez), potem jo namažeš s skuto in vzameš karameliziran pehtran( ta ne sme čakati na plošči ali ob robo predolgo, ker rata trd, navadno valjam testo, ko je karamela skoraj narejena) v ponvi v eno roko in s pomočjo žlice pokapaš testo, mažeš čisto do roba, potem posuješ mandelje in preostal sladkor, potem zviješ čisto na drobno rob in nato nalajuješ tako, da bolj tesno zaviješ skupaj(lev in desen rob vedno obračaš oz. zvijaš vedno proti notranjosti, tako nikoli ne nastane polž, konci niso enako zviti- konc je zvit kot bi ga z nožem odrezal ), kar se drži moke testa, nikoli ne seka ven, da bi čutil, ampak se vdela v nadev. Mi damo rebra vedno v ravne pekače, poamezno tisti, ki se ponavadi uporabljajo za marmorni kolač, da je spodaj malo bolj oszek kot zgoraj, ko rebro dvigneš, ga takoj preneseš v model, ki ga dobro namažeš s malom ali margarino, če je rebro zelo debelo potem, ga odrežeš bolj kratkega za ene 2-3 prste in med tem ko dvigneš tudi malo povlečeš narazen, nežno…………
Nadev ne leze ven…
Postopek sem ti morda napisala bolj zakomplicirano, je pa potica hit Domžal, mama jih speče zagotovo 20 na leto po 3-5 reber, nazadnje je bilo naročeno od študentke iz Amerike, da se ne vrne v Slo, če ne bo Majdine potice, sestavin je veliko a je potica hladna kot topla 1A.
Če ti je kaj nejasno bom bolj obširno razložila……..
Hej!
Najprej odgovor Nati: Res je, smetane ne stepam, le drobtinice v njej pustim kar dolgo, da se lepo napojijo. Lahk uporabis tudi stepene beljake, ki ostanejo od poticnega testa. Ker sem pa brala, da beljak testo izsusuje(zato gre v potice predvsem rumenjak ), se vedno bojim, da tega ne smem.
V receptu ga tudi ni. V Havnerjevi knjigi pa je. Dilema:)))
Tudi jaz sem jo spekla in dala v zamrzovalnik za dan X(pride vnuk).
Tokrat sem pa naredila struklje. Zavila pac potico (Krokin nasvet pri zavijanju je spostovanja vreden), potem pa z lesenim nozem narezala strukeljce (kolikor velike pac zelis) in jih polozila v pekac. To sicer ni okrogla poticka, je pa prakticno za v zamrzovalnik, ko jemljes ven toliko kot rabis. Se bolj pa pomoc za opisane tezave pri polaganju v pekac.
Meni se je potica v okroglem modelu ze tako zastrenala in potrgala, da sem mislila vse vreci se surovo v smeti.So mi na sreco preprecili in povem ti, da kvaseno testo vse lepo prekrije in potica je bila super.Pri premehkem testu rade nastanejo tezave, je pa potem cudovito rahlo.Meni je pri potici najbolj vsec dobro vzhajano testo.
Kroki,berem in razmisljam, da mora biti res dobro, saj so mandeljni zraven.
Toda na zalost ne pogruntam teh tvojih “reber”. Ne znam si predstavljati, kaj je to. Mi bos razlozila, prosim? Hvala
Pri nas tako lije in me prav jezi, da se je vreme sfizilo dan pred vnukovim prihodom.Bomo pa pocivali in kaj dobrega pojedli:)))
Lep pozdrav Babi
Ja, tko manjše sem včeraj preložila- in je bilo v redu. Toda: komajda.
Kroki, hvala za tvoj odgovor, bom poizkusila tudi tako. Le sprintat si moram tole in malo premislit, na hitro sem prebrala in mi ni čisto čisto jasno vse.
Babi, tudi jaz sem slišala to za beljake….a sem uporabila od jajc z nadeva in od testa – z obojih sem naredila sneg.
Sam nadev je bil božanski, četrtino sem ga pojedla preden je prišel v potico. Pa na dieti sem sicer.
No, saj sem količino v začetku povečala….hihihi….gotovo sem vedela zakaj.
Ej, želim lep vreme jutri!!!!!!!!!!!!!!!!!! Če pa ne bo, bo pa notri še lažje zdržat, še bolj prijazno, toplo in domače. Bo un sonček, ki ga nosimo v sebi, zagotovo ogrel najbližje. Včasih se mi zdi, da s hrano damo gospodinje našim najbližjim svojo ljubezen – ko se tako trudimo okrog hrane.
lp.nati
Babi ‘rebro’ je mišljeno to, imaš okrogle potice in take ravne, eno rebro je 1 potica. Pečemo v ravnem pekaču v katerega gre le eno rebro in ne v pekaču za biskvit kamor daš 2 rebra. Ko govorimo o potici, mislimo le na potico in ne količino, ko se pogovarjamo omejimo potico na količino, ter pripravimo glede na količino moke…..3-4 pekače (dolžina cca.30-40 cm). 1 pekač = eno rebro. Upam, da sem saj malo razložila, če ne bomo pa potico spekle še enkrat na srečanju, za raven in ne okrogel pekač kot nazadnje.
Drugače sem potico prinesla na 2 srečanje. Slika potice je tudi nekje na netu.
Moja mama je malo poskušala in ratalo je to, mandelji dajo tak hrustljav občutek ob vgrizu, pehtranova karamela pa tudi da piko na i, je pa drugače sočna potica in ni taka kot smo jo delali v šoli, pehtran + jajca v miksarju zmešano in nato namazano na testo, bljak, ‘sama trava smo temu rekli’……….
Se opravičujem sem pisala zgornje besedilo tako hitro, da sem se zatipkala…v službi ,kaj čmo….razlaga po želji sledi…….
Hej,Kroki! Vse razumela. Mi temu recemo ena potica.
Pod rebro sem si predstavljala tiste vtiske, ki nastanejo v ozkem modelu za razne biskvite ali srnin hrbet -mislim,da se temu straokovno tako rece.
Za vnuka je taka oblika strudel; zanj obstoja samo okrogla z luknjo v srdi,ki ji pravi ” vulkano”.
Kje sem pa jaz bila, ko ste jedli pehtranovo potico!? :))) Pozdravcek Babi
Pometenka je potica pri kateri uporabiš prevelke količine file za piškote(jajčne kreme), pa sladke drobtine, kisle smetane, sladke smetane….pa kar ti pade pod roke in se ti valja po omarah, temu rečemo ljubkovalno pometenka(vse sestavine pašejo skupaj, ni kakšna ekstemna kombinacija okusov), pa rata vedno ful dobra, da hitro konča usodo v želodcu,…………….to je spet posledica prevelikega premišljanja moje mame, kaj bi naredila, da bi porabila sestavine in se ji ne, da pečti kakšnega biskvita, pa raje naredi potico, le zakaj ?. Ko ti stvari ostajajo pa jih je škoda stran metat, potem se pa kaj zmrzne (orehova fila za potico, fila za piškote).pa 3 dag kokosa, pa pest rozin,…………in ko se tega nabere nekaj-dovolj za potico je tu miš maš……
Forum je zaprt za komentiranje.