Prekršek
Živjo!
Mojega fanta je danes na ljubljanski obvoznici sledil policijski avto od izvoza za Brdo do Brnčičeve ulice, kjer so ga ustavili. Kazni si je nabral za približno 120 tisoč :). Zanima me, če so ga policaji dolžni ustaviti takoj, ko naredi prekršek, “ali ga lahko neomejeno časa sledijo in ga pač ustavijo takrat, ko sem jim zdi, da je naredil že dosti prekrškov?” 🙂
Pa kje se lahko več pozanimam o teh stvareh? Hvala za odgovor!
Da bi kar tako sledili in potiho beležili kazni, se mi zdi malo čudno.
Ena stvar je, če te naprimer lovijo (s sireno in lučmi), torej gre za tvoj pobeg – v tem primeru najbrž je tako, da ti nabijejo kazni za vsak prekršek, dvomim pa, da bi to veljalo pri zasledovanju “na tiho”.
Bolj verjetno je to, da so mu sledili in mu pač dali kazen za najhujši prekršek, ki ga je storil … 120 jurjev hitro pade, saj je ZVCP kar strog.
Res pa je, da zakona ne poznam v nulo, zato dopuščam tudi varjanto, ki si jo navedla.
No, a se da na obvoznici narediti še kaj, poleg hitre vožnje, ali ne? ;-))
Očitno sem ti stopil na žulj, da se tako odzivaš. Želel sem samo (morda res nekoliko grobo) povedati, da kar tako ne dobiš 120.000 kazni. In še nekaj: povsem brezpredmetno in šibko se mi zdi po divjanju in ostalih peripetijah jokati, češ, tako visoka je kazen, kako naj se pritožim. Odgovoren človek odgovarja za svoja dejanja, tisti brez hrbtenice se odgovornosti izogibajo in iščejo luknje v zakonih. Žal je slednjih pri nas absolutno preveč.
Žal mi je tudi za tvojega fanta, ker vem, kako je, ko ti nabijejo visoko kazen. Tudi sam sem jo že plačal (najvišjo sicer v tujini), pa se nisem prav veliko razburjal, ker sem vzel vse skupaj kot dodatno cestnino za vse tiste dni, ko sem vozil prehitro, pa me niso ujeli. Saj, navsezadnje, kilometer potem sploh ni tako drag ;-)))
Kazen za prekoračeno hitrost (za obvoznico je dovoljena 100 km/h) nad 30 do vključno 40 km/h je 30.000 SIT, za nad 40 km/h do vključno 50 km/h 40.000 SIT, za nad 50 km/h pa z najmanj 60.000 SIT seveda so tukaj še kazenske točke.
Voznik vozila, ki ne da smernih utripalk se kaznuje z 10.000 SIT
Vožnja skozi rumeno luč je kazen 30.000 SIT.
Torej H!, če je vozil 145 km/h, ni dal smernih utripalk, šel skozi rumeno luč, znese kazen še zmeraj samo 80.000 SIT !!! Pa tudi če upoštevamo da je vozil 160 km/h je kazen za vse skupaj še zmeraj samo 100.000 SIT. A je bil privezan?
Vse te prekrške je lahko praktično naredi samo na odcepu od tomačevega rondoja do križišča z brnčičevo, kjer so ga potem tudi ustavili. Praktično so ga hoteli kaznovati zaradi prehitre vožnje, med tem ko so ga hoteli ustaviti, je pa naredil še ostale prekrške. Tako, da ni bilo potrebno sledenje po celi obvoznici. Za tako kratek odsek kot sem ga omenil je popolnoma razumljivo, da lahko napiše več različnih kazni in jih sešteje. Ne more ti pa recimo računati kazni za prekršek storjen na tržaški cesti. No tako je moje mnenje, kar se tiče tega tvojega konkretnega vprašanja. Sicer pa je sigurno dobil kakšen papir v roke ali pa po dobil po pošti, kjer je napisano, katere člene je kršil. In je sedaj brez veze, da domnevamo, kaj vse je lahko storil, da znese kazen 120.000 SIT.
Mogoče je pa dobil samo eno kazen in sicer za:
Z najmanj 120.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik motornega vozila, ki ne ravna po predpisanem znaku, s katerim ga policist ustavlja. Izreče se mu tudi najmanj 6 kazenskih točk.
p.s. H! Očitno imaš tolk pameti v glav kot tvoj fant, če ne veš, da se na obvoznici, da narediti še veliko bolj nevarnih prekrškov, kot je sama vožnja s 140 km/h.
Hvala za mnenja.
Šofer, noben se ne bo pritoževal :), moje vprašanje je bilo samo, kje lahko malo več o tem preberem. Na žulj si mi stopil samo zato, ker se želela konkreten odgovor, ki ga nisem dobila. Se pa opravičujem, da sem tako reagirala (pešci pa to), ker sem drugače razumela tvojo reakcijo na moje vprašanje. Pa tudi jokanje nobenemu ne bo zdaj nič več pomagalo, kar oba veva, vse skupaj je pa ena dobra šola zanjga.
Voznik, tudi tebi hvala za odgovor. fant ustavil takoj, ko je policaj prižgal lučke. iz zgoraj razvidnega torej kazen res pride 80 000, kje se potem zgubi 40 000? Razen če so to administrativni stroški, kakor je napisal G. Policaj mu je na uč povedal koliko kazni bo. Zaenkrat je dobil 40 000 kazni (rumena luč in žmigovci). Ostalo bo izvedel kasneje, ko dobi sodnika.
Ja, in vem da se da narediti veliko več prekrškov, kot vožnja s 140 km/h :), hotela sem poudariti, da je šlo za prehitro vožnjo, in ne za nesrečo, pobeg ali kaj podobnega.