prekmurski krompir-kako?
Mogoče pa misli krompirjev zos (krumčof zos)?
Narediš ga tako, da skuhaš krompir kot za pire, vodi dodaš tudi lovor ter česen. Ko se skuha, del vode odliješ in jo spraviš. Krompir pretlačiš, narediš prežganje s papriko (olje, moka + rdeča paprika), ga zliješ na krompir in zmešaš. Glede na to, kako gosto hoćeš imeti, dodaš še tekočino od kuhanega krompirja.
Zraven pašejo kake kuhane ali pećene klobase.
lp
Naj bi bil kot pražen krompir. Je kot samostojna jed zraven pa zelena solata…Moj se spomni da je krompir narezan na lističe, pa paprika je noter narezana. Ne ve, če je krompir bil prej kuhan ali ne… joj ti moški, ko si ne zapomnijo malo bolj podrobno…Ni pečen v pečici…(sem mislila da je slučajno pečen z zelenjavo, pa pravi da ne…).
Krompirjev zos poznam in ni to to.
Hej!
V Istri poznamo tudi nekaj podobnega. Med krompir dam narezano rdečo mesnato papriko, krompir narežem surov na rezine in nekoliko mokrega dam v ponev.Po vrhu dodam olje in sol. V bistvu se duši nekako v lastni pari. Lahko pa dodaš malo juhe. Delam tudi v kombinaciji z drugo zelenjavo
( por, čebula). Ponev je pokrita in zelo blag ogenj, da se počasi duši. Ne mešaj in pazi, da se ne prismodi. Nam je zelo všeč.
Je tudi bolj dietno, ker ne porabiš veliko olja, kot če pražiš.
Tu rečemo krompir v teči ali prevedeno krompir v kozici.)
Lep pozdrav Babi
Poznam isti recept kot Babi, le da mi včasih dodamo še na kocke ali trakce narezano meso (piščanc ali teletino) in vse skupaj dušimo v lastnem soku. Po okusu dodam včasih še malo rdeče paprike v prahu, v zrnjih koruzo, česen v prahu in čebulo v prahu. Malo po okusu. Ko je zdušeno zraven ponudim skledo zelene solate.
Mešaj z občutkom, ker se krompir ko je že skoraj “kuhano” začne preveč drobiti.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.