Najdi forum

Splash Forum Arhiv Nepremičnine prej prodati stanovanje??

prej prodati stanovanje??

Prosila bi vas za nasvet:
prodajam stanovanje v Lj, ker bi rada kupila drugo stanovanje izven Lj.
Kaj je najbolje nardit, da najprej prodam to v Lj in potem iščem drugo izven LJ?
Koliko časa naj si “vzamem” za izselitev, mislna sem vsaj nekaj mesecev, nekje do jeseni oz. zime. Ne bi rada prišla v situacijo, da bi se morala prej izseliti, predno najdem drugo stanovanje.
Na agenciji mi svetujejo, da nej najprej prodam, da imam denar za aro, če medtem najdem drugo stanovanje..
Aja, pa še to. Klicali so me iz večih agencij, da bi prodajali zame stanovanje. Če oni mene kličejo, kolikšno provizijo jim lahko potem dam?
Ker ravno včeraj so bili pri meni iz ABC agencije, pa so mi rekli, da je 2% provizija, samo zdej res ne vem, če bi jim dala moje stanovanje v prodajo…Neka druga agencija pa me je sama vprašala za provizijo, sem rekla 1%..
Kako ste vi izvedli prodajo preko takih agencij?
V kolikem času ste prodali stanovanje, še to me zanima.

lp

Če je ponudba drugih stanovanj relativno velika, bi jaz vsekakor najprej prodal obstoječe, saj s tem lahko dosežeš višjo ceno.

Glede provizije pa bi jaz jim dal med 0,5 in 1 % – vsekakor pa bi najprej sam poskusil prodati stanovanje.

Prodajaj sama in kupuj sama (seveda z odvetnikom) – hkrati. Oziroma najprej si vzemi dva tedna in preglej ponudbo stanovanj, da vidiš, ali je ta hip na trgu sploh kaj takega, kar bi te zanimalo.
Pravijo, da potrebuješ vsaj pol leta, če želiš dobro prodati stanovanje. Jaz sem ga sicer hitro (tri dni), ampak to je bil zgolj slučaj.
Povprečna izselitvena doba je dva do tri mesece, lahko določiš tudi daljšo in se npr. dogovoriš za plačevanje najemnine.
Agencijam, ki so me klicale, ne bi plačala provizije, ker sem imela odvetnika.

Upoštevaj, da se trg kar precej umirja, s prodajo pa so vse večje težave.

Čedalje več je takih, ki že izgubljajo are, ker ne morejo izpeljati posla -zato, ker ne morejo prodati svoje nepremičnine. seveda po ceni, ki so si jo zamislili.
Bi bilo dobro, če prej dobro premisliš, kaj točno hočeš in koliko bi to stalo. Pa kje so tvoje meje, in kaj si pripravljena žrtvovati.

Tu se jih vse več totalno zakvačka. Svoje stanovanje bi sicer lahko prodali, a po nekaj nižji ceni. Ob tem bi sicer tudi drugo nato kupili po nekaj nižji ceni. Ampak ne, vse hoče maksimizirati, kar pa je čedalje težje.

Imaš pa z gotovino v roki zagotovo izjemno dober pogajalski položaj.

Pa upoštevaj, da iskanje primerne nepremičnine lahk traja tudi pol do enega leta.

Glede agencij pa: predvsem ne podpisuj ničesar. 99% jih tako ali tako samo da nepremično v svojo bazo in potem je vse samo stvar naključja. Pa tudi provizij jim ne dajaj, preprosto nič. Tako ali tako dobijo od kupca vsaj 2& in to mora bi dovolj za njihovo delo .Če pa katera misli, da se ji za 2-3.000€ /(kar je ena zelo zelo dobra mesečna plača) ne splača prodajat, naj pa tega ne dela…

To sicer ni prav, saj je naročnik posla prodajalec in ne kupec…torej naj plača provizijo prodajalec.

Jaz bi provizijo vezal na iztrženo ceno :
pod 80% izhodiščne cene = 0,3%
med 80 in 90% izhodiščne cene 0,6 %
med 90 in 100% izhodiščne cene 1 %
med 100 in 110% izhodiščne cene 2 %
nad 110% izhodiščne cene 4 %

če kliče agencija in ponuja posredovanje, potem ni naročnik posla prodajalec, ampak tisti, ki bo klical agencijo za to stanovanje.

Vezava provizije na doseženo ceno je v redu ideja in je tudi meni všeč. Žal pa je nezakonita, ker nagrada agenciji ne sme bi odvisna od doseženih pogojev.

Se strinjam.

V katerem zakonu se prepoveduje pogojevati višino provizije?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close