Najdi forum

prehrana

pozdravljeni, me zanima kaksno prehrano zagovarjete. kaj je danes sploh se zdravo?

Vsega po malem za vse 🙂
Priznam celo tudi v McDonalds zavijemo cca. 1x na 2 meseca.
Doma jemo tudi ocvrto hrano.
Je pa na mizi vsak dan tudi zelenjava, obvezno solata (če le ni sladko kosilo), dovolj mlečnih izdelkov za otroke…
Sicer pa tako in tako vsak dan znova izvemo, da je nekaj škodljivo… Nazadnje me je šokiralo kako nezdrav je menda kuhan paradižnik… mi pa ga pojemo toooliiikooo, da si težko predstavljam, da bi ga ukinila.

Lep dan!

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Važno je koliko in ne kaj! Jej vse a nikoli do sitega. Bolj raznoliko ko ješ, več dobrega pridobiš. Dunajci, bel kruh, sladkarije…pravijo, je najslabše: vse je odvisno od količine. Mala količina je zdravilo, velika strup… povsod.

pri nas jemo prakticno vse. res je,da je vsak dan kaj novega na “crni listi”, tako da clovek nikoli ne ve,ce je zdravo tisto,kar je pojedel pred par dnevi !? 🙂 na sreco vsi zelo radi jemo zelenjavo in sadje / to zadnje jaz malo manj/. meso jemo, a ne vsak dan, tudi ribe imamo radi /kadar imam sreco,da dobim res sveze/. v kuhinji ne uporabljam kock,konzervirane hrane /raje zamrznjeno/.mc donald’s smo ze prerasli. ko je bila hci v zgodnjih najstniskih letih , je bilo to pac “in”…a ni pretitavala-vedno je doma pojedla se nekaj doma pripravljenega. ce primerjam z nekaterimi, ki jedo precej “iz konzerve” ali pa pogrej in pojej,pa razne “hitre dodatke”, lahko recem , da jemo precej zdravo, sicer pa… lp petra

Zagovarjam stališče, da je najbolje jesti zmerno in vsega po malem. Sama sicer ne jem mesa, ampak zaradi drugih razlogov. Teorija, kaj vse je škodljivo je pa itak vsak dan drugačna. Evo, Vladka pravi, naj bi bil škodljiv kuhan paradižnik, sama pa sem pred kratkim brala, da je bolj primeren kuhan. Pa bodi pameten. Sicer pa poznam precej ljudi, ki se za moje pojme prehranjujejo katastrofalno, pa so zdravi in polni energije, meni se pa zdravstvene težave kar kopičijo, kljub temu, da prehrani posvečam mogoče včasih še preveč pozornosti.

Kot pravite, od danes do jutri ne vemo, kaj je zdrava prehrana. Pri nas je pravilo: veliko zelenjave, sadja, malo maščob (v glavnem oljčno olje), ribe, malo mesa, nič kock, vegete, le začimbe, nič ocvrtih jedi, skoraj nič sladic. Od pijač pa malo vode z mehurčki (za kak špricer), pivo tu in tam, pač pa včasih po kosilu ali večerji kozarček domačega vinčka. Izjema pa (razna praznovanja, prazniki): suhomesnati izdelki in prekajeno meso, pica, pečenke.
Nikoli pa: hamburgerji, bureki, ocvrt krompirček, gazirane pijače, umetni sokovi in sirupi, žgane pijače.
Nismo neki ekstremisti v prehrani, moram pa reči, da nam vsem tak način prehranjevanja odgovarja, se dobro počutimo in smo (trkam na les) še dokaj zdravi.

Vsega po malem. Zagovarjam raznoliko prehrano. Izogibam se sicer konzervirani hrani in raznim “pogrej in pojej” variantanm, po drugi strani pa tudi jaz doma delam take polpripravljene stvari in jih shranim v skrinjo. Ocvrto hrano sicer jemo, a kvečjemu 1 x na teden oz. še manj, vse skupaj pa s čimmanj maščobami. Najbolj radodarna sem z olivnim oljem v solati.

Zagovarjam nič, ker kar je danes zlato – je jutri blato. Smo pa pristaši raznolike prehrane. Vsakega po malo. Z ničemer ne kaže pretiravati.

Včasih se sprašujem okoli sadja in zelenjave. Je zdrava, ampak…. kako pridelana? Ko gledam soseda ki dan za dnem škropi jabolka z raznimi kemičnimi pripravki … hmmm to ni zdarvo. Ravno tako tropsko sadje, ki je obilno zalito z konzervanskom (po lupini) kar piše tudi na deklaraciji…. ali je to zdravo? Ali pa litre in litre gnojnice po solati??

Ja preveč se ne obremenjevati s tem, vsakeg po malem, pa bo.

Lp, Ela S

Jaz se pa velikokrat vprašam: je zdravo spiti 2-3 l čaja na dan? Voda, ki jo natočim v posodo za čaj, je na začetku bela (kot bi vanjo dal šumečo tableto). Seveda jo zavrem, ampak razni “dodatki” ostanejo v njej.
Gazirane in ostale obarvane pijače so max. škodljive. Ja, kaj potem sploh piti? 3l/dan ni malo!

Sadje+zelenjava = več ali manj škropljeno

Razne drobno mlete in Poli salame so itak baje ful škodljive

O mesu je bilo ogromno napisanega, trenutno je perutnina aktualna

Povsod so E-ji, eni bolj drugi manj škodljivi 🙂

Najbolje res vsega strupa po malem :-)!

Vsega po malo ali več, odvisno od razpoloženja.

Pogosto, skoraj vsakodnevno:

zelenjava:… na 101 načinov, (krompir, solata,paradižniki, bučke, korenčki, por, blitva, fižoleti, kislo zelje..
žitarice:…….ječmen, riž, polenta… na 101 načinov
stročnice:… fižol, čičerka, grah…
kruh: ………. vseh vrst, včasih rženi, koruzni, pšenični…
maščobe:… rastlinska olja (bučno, olivno, repičevo….
mlečni izdelki: … mleko, jogurt, kefir
pijača:……… domače vino (cviček, malvazija..) voda, čaj, mineralna voda, črna kava
začimbe: ………česen, čebula (to je tudi pod zelenjava), lovor, poper, paprika.

1x – 3 x tedensko:

ribe: ……… 1 x na teden (ob sobotah, ko grem na tržnico)
Meso: …….. govedina, svinjina, perutnina, divjačina, (kam spadajo zajci?) 1x do 3x na teden

skoraj nikoli, poredko:

svinjska mast
maslo

Tudi jaz zagovarjam: vsega po malem, z ničemer pretiravat, ravnati pa se po lastnih potrebah oziroma po tistem, kar našemu organizmu najbolj odgovarja. Izogibati se tistemu, akr nam lahko škodi (jaz se moram izogibati maščob, zato zaradi zdravja ne smem jesti ocvrtega, mojipa so tu in tam privoščijo tudi tak grehec).
Glede na vse strupe in onesnaženo okolje se mi zdi, da se tudi naši organizmi sproti prilagajajo tem spremembam in da nam več ne škodi tisto, kar bi še kako škodovalo našim dedom in babicam naprimer.

Kaj jaz vem – opozorila frčijo levo in desno, neko zlato sredino ubrati in z ničemer pretiravat. Kozarec vina dnevno (pa občasno kak več, jasno!) n ebo škodil, ali pa piva, pa travarička za želodec… namtudi ne bo zadnjice predrlo, kaj?
Uživati torej.

Vse ze zgoraj povedano. Imam prijateljico s cudovito domaco zelenjavo.
Nic toplih gred, raste pocasi, se ne prhiteva in vse zelo okusno.
Seveda ne skropijo in tudi kak crvicek ali gosenica se skrije med liste ohrovta… Prst, v kateri vse to raste naj bi bila se zdrava; v kolikor ni okuzena od ostalih povrsin.

Brez zelenjave na 100 in 1 nacin bi tezko zivela:)

Vsega po malem za vse:))) Pozdravcek Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close