Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Prehrana za občutljiv želodec

Prehrana za občutljiv želodec

Dober dan.

Stara sem skoraj 30 let, zaenkrat še brez otrok. Z možem sva zadnja leta zelo zaposlena, moja služba pa je taka, da mi ne omogoča ravno redne prehrane.

V želodcu mi je po nekem praznovanju prejšnji vikend (jedi z žara, čokolada, potice, orehove sladice) začelo čudno kruliti v želodcu in čisto nič, kar sicer rada jem, mi ne paše. Niti začimbe, kava, sladoled, sveže sadje in zelenjava, nič. Me ne boli, samo čuden občutek je.

Pred časom se mi je to že zgodilo, a mi je pomagalo, ko sem se za nekaj časa odrekla jutranji kavi, ki jo pijem na prazen želodec zadnjih 15 let.

Vse to sem nardila tudi zdaj, a kot kaže, ne pomaga.

Po eni strani bi se rada znebila tega čudnega občutka, po drugi pa bi rada živela bolj zdravo. Mi kaj priporočate? Te dni sem bolj na belem rižu, probiotičnih jogurtih in kamiličnem čaju.

Vsakega odgovora bom vesela.

Lep pozdrav, Tamara.

Tule je pred kratkim potekala podobna debata:

sicer pa mora vsak zase najti najboljšo varianto, pri želodčnih težavah velja načelo, da ješ tisto kar veš da je zdravo in kar ti paše – v kritičnem času – par dni- pa je vedno najboljši post – od enega dneva do nekaj dni- da si organizem “odpočije”. Če je post krajši piješ lahko samo vodo – ogreto na sobno temperaturo ali blag čaj, na daljši rok pa poješ nekaj od tega kar je predlagano v zgornjem linku…

Tamara, ponovno kopiram recept od Maršiča…za čisto preprosto, ampak res vredno preizkusa …tole juhico. Sama jo večkrat naredim, predvsem dan po piknikih, ko je želodec še vedno poln vseh mogočih in nemogočih mešanic hrane. Toplo ti jo priporočam.

LP
A.

Iz upokojenskega doma so me vprašali, če lahko povem , kaj je zame zdrava in kaj zdravilna hrana. Tokrat ne bom razlagal, kaj je zdrava hrana. O tem je bilo že veliko povedanega. Zdravilna pa je zame tista hrana, ki jo uživam, kadar se ne počutim dobro, če me zbada v kakem sklepu ali se me loteva kaka viroza. Ničkolikokrat sem že preizkusil, enako so storili tudi drugi, ki sem jim to svetoval, da je najbolj zdravilen redek koruzni močnik z nekaterimi dodatki (npr. s čebulo, česnom, korenjem, kolerabo, z zeleno).

Kako ga pripravim?
Nekaj žlic koruzne moke gladko razmešam s hladno vodo. V pripravljeno vrelo vodo dam nekaj drobno narezane ali “zmiksane” zelenjave, med katero sta tudi čebula in česen. Mešam in pustim kuhati največ 5 minut. Malo naj jed še postane,nato jo dam na krožnik in po vrhu malo osolim. Zabelim s hladnim oljem ali s skuto. Bolj razvajeni pa naj si zabelijo s kislo smetano.

Meni ta močnik zelo hitro uredi prebavo, kadar je ta zmotena, ker sem iz vljudnosti pri kom pojedel kaj napačnega. Veliko sem na cesti z avtom, dostikrat na dežju ali prepihu in kadar me zbada v kakem sklepu, je ta močnik najboljše zdravilo. Da tablet ne jemljem, se razume samo po sebi. Prepričan sem, da si s kalcijem krepim kosti in imunsko obrambo.

****************** Andreja, zavarovalni zastopnik 051-399-125

O bolj zdravi prehrani verjetno sama veš, to so nasveti, ki jih vsi vemo, pa stalno iščemo izgovore, zakaj ravno ta trenutek ne gre.

Izpostavila bi več manjših obrokov. Z nekaj volje in domišljije lahko kar precej malic, prigrizkov pripraviš in vzameš s seboj, pa če si v pisarni ali na terenu; pa četudi je to samo kos črnega kruha. Ponudba v trgovinah je vse boljša, tako lahko veliko stvari mimogrede kupiš. Sploh če imaš napeto službo, človek kar pozabi na hrano, želodec odvadiš, da bi te opozarjal, najslabše pa je, če se ob štirih popoldne znajdeš tešča.

Jutranji kavi se je verjetno težko za stalno odreči, zajtrkovati pa tudi ne gre, ali ne. Tudi jaz sem imela najprej “prazen” želodec, potem me je pa že kar konkretno bolel. Sedaj pečem različne ovsene piškote (najdeš jih z iskalcem), imam jih doma in v službi, dolgo zdržijo, so pa odlična podlaga za jutranjo kavo. Prav pridejo tudi vmes, ko je služba napeta in ni časa za malico, kosilo.
LP Mimi

Za speedy:Kje je mogoce prebrati recept za juhico?

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close