Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana staršev od 30 – 50 (nujno)

prehrana staršev od 30 – 50 (nujno)

zanima me, kaj jeste, kako skrbite za kilažo, postavo, diete?, …. razpišite se o svojem prehranjevanju

Huh…
ta bo pa težka – žal nisi na najbolj primernem forumu :)))))))))))))

Sicer sama s kilažo nima nikakršnih problemov – jem lahko še preveč, pozna pa se mi premalo, pri možu je na njegovo nesrečo obratno…

drugače pa vseeno pazimo kako zdravo jemo – tudi zaradi otrok…

tako uporabljam izključno repično in olivno olje, pa mleko 0,5, rjavi sladkor, sadje, zelenjava…

ampak, ko so pa sladice na vrsti pa ga kar po domače “biksamo”…

Žal se ne morem upreti…

lp
N.

ok, hvala … bolje kot nič… kaj pa lahko poveste o prehrani na splošno? o vseh starših, vaši generaciji…?

Sem ze babica petnajstletnega vnuka. Od nekdaj imam rada naraven, zdrav nacin prehranjevanja. Na Primorskem to ni tezko, ker uzivamo veliko zelenjave v raznoraznih oblikah. In olivno olje imamo.
Ob odrascajoci hecerki sem tudi prisluhnila njenim zeljam in se se marsicesa naucila.
Mesa skoraj ne pogresam; zato pa imam zelo rada skuto.
Pecem tudi peciva in sladice – vcasih bolj light varianto, vcasih pa malo bolj kaloricno. Prevladujejo sladice s sadjem.

Primer danasnjega kosila:

V pecici peceni zrezki iz ovsenih kosmicev, spinace in parmezana – zraven paradiznikova omaka.
Radic z jajckom
Doma narejan limonin sladoled z jagodami.

Delas mogoce kaksno raziskavo? :)))

Lp

še kej? drgač pa ok…

No, ja… Ce pogledam nazaj in moje starše…

Celotna družina je obsedena z okusno in dobro hrano. In v bistvu kar ogromno poskušamo novih jedi, gled ena pripravo pa lahko vseeno trdim, da jemo vsi skupaj zelo zdravo, kot je napisala že Babi.

Z eno razliko. Preden sva skupaj zaživela z možem nisem nikoli pogledala na živila vsebnosti maščob in drugih “primesi”. Zaradi njegove nagnjnenosti k povišanemu holesterolu pa danes ob nakupih bolj pazim in seveda uporabljam živila z manj maščobami.

In v bistvu je naša družina ena taka povprečna družina – nismo nekakakšni fanatiki na zdravo hrano, nismo zbirčni in jemo vse…

Enkrat mesečno pade tudi kakšen McDonalds (sladoled obožujem) ali pa kakšna pizza – kot sama pravim – “ko ti zapaše svinjarija”…

Kljub temu menim, da jemo zdravo; hrana je pripravljena vedno sveža, ne pogrevamo, in ne morem reči, da se prenajedamo. Ogromnokrat so na mizi testenine na 1000 in en način ali pa kakšne zelenjavne juhe na X načinov, potem pa zraven kakšna sladica (npr. rižev narastek, palačinke)

In eno zdravo pravilo imam, ki se ga sveto držim (mnogim sicer ni všeč, ker mislijo, da se “afnam”:
Tudi če na krožniku ostane za grižjaj hrane in mi pravi želodec “dovolj”, ga ne pojem. Se mi zdi , da so takšni mali grižljaji kar hitro tisti 10% grehi za dodatne kilograme.

toliko zaenkrat. kaj te še zanima?

lp
N.

ne raziskava… zdle smo mel ena ura neki za poiskata na netu…. in hvala za 5-ko…. še majhna skrivnost zaupali ste 14-letnimi puncam…

še enkrat hvala, da ste nama pomagali pridi do dobre ocene o prehrani te generacije….

upam da ne zamerite… 😉

Mislim da bosta obe prav zadovoljni s tem, da sta pomagali do dobre ocene :-))

srecno se naprej!

(kako se danansnja mladina znajde he he, mi pa se racunalnistva nismo imeli v soli – pohvalno, ni kaj)

Bravo punce!!!

še več 5k!!!
Sam da veste kam iti poiskati pravi odgovor…

lp
N.

Kot bi slutila:))) Pomagat mladim je pa zakon:)))

Lep pozdrav generaciji mojega vnuka:)))

Babi a mi lahko zaupate recept za zrezke iz ovsenih kosmičev, špinače in parmezana.In še eno vprašanje:ker ste polna idej, kako bi nadomestila jajce v polpetih, da nebi razpadli, ker je naš malček alergik.Hvala

Hej, Chiara!

Da ti povem: Ko sem nedolgo nazaj delala te zrezke, sem ze potem, ko so bili lepo zlozeni v pecici, ugotovila, da sem pozabila primesati jajcek. Lepo so se zapekli in tudi razpadli niso. Danes sem ga seveda 🙂

Tudi mesne polpete lahko naredis brez jajcka in bodo stali skupaj. Nekoc sem prebrala, da zlica ali dve vode nadomesti jajce. Obicjno maso pusti nekoliko dlje stati in se bo v redu speklo, bodisi na plosci ali v pecici.
Sem pa tu prebrala, da naj bi laneno olje ali sluz kuhanega lanenega semena nadomestila jajce v pecivih ( ne spomnim se tocno). Malo pobrskaj s pomocjo iskalnika za kaksni 2 leti nazaj: Kako nadomestim jajce.

Recept za danasnje zrezke.

Kolicin ne vem, ker delam po posluhu.

V malo mleka in vode stresem ovsene kosmice in pustim, da lepo prevrejo in se prepojijo. Ohladim.

Na olivnem olju ( lahko malo masla) preprazim dobro nasekljano cebulo, dodam dobro odcejeno usoparjeno spinaco ( lahko tudi zamrznjeno), jo zacinim in pustim, da postane kar precej suho.

V stepeno jajce dam nasekljan petersilj in cesen, primesam ovsene kosmice in vse dodam ohlajeni spinaci. Dodam kar precej parmezana, musk. orescek, poper, sol. Ce je masa preredka, dodam malo drobtin.
Je pa to bolj redko; ne boj se. Na malo pomokani deski na hitro oblikujem zrezke ali polpetke. Rada zavijem v maso se koscek sira. Na vrh vtisnem se celo ali pol olive. To so ze variacije. nekateri take zrezke tudi panirajo (moka, jajcek, drobtine) in ocvrejo. Je bolj nasitno.

Vcasih pa v rahlo naoljeni posodi najprej malo poprazim surove ovsene kosmice, dodam se spinaco in skupaj dusim; po potrebi se malo mleka.
Ves, to so taki recepti, ki niso cisto doreceni…malo eksperimantiram:)

Tako delam se z blitvo, buckami, grahom…
V bazi receptov je Backin recept za polpete z buckami – zelo dobro.
Tudi tu je dve leti nazaj bilo tega veliko idej. Iskalnik bo nasel:)

Lep pozdrav Babi

Evo recept za Backine polpete iz buč:

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Meni in mojim je pomemben zajtrk, potem kosilo, kjer ni potrebno , da prevladuje meso, večerja pa bolj skromna, oz. kar skromna. Sladkih sokov, gaziranih pijač ne pijemo, prevladuje voda, voda in voda. Ob jedi pa kozarček vinčka. Nihče se do danes še ni pritožil :)))) Pa tudi raznoraznih shujševalnih diet ne poznamo. Tudi prehranjevati , kot vemo najbrž vsi, je potrebno s pametjo :))
Lepo se imejte, zunaj je vroče, zato ne pretiravajte preveč z delom ! :))

no lepo… hvala še enkrat 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close