prehrana psa
Imamo seniorko, 3,5kg. Do zdaj je jedla pretežno brikete, a jih zavrača. Z zobmi vse ok, smo preverili, grize kosti, grize pasje grickalice brez problema, brikete noče več oziroma jih poje, ko že skoraj pada v nezavest od lakote. Nočem jo več hecat s temi briketi in sem ji začela kuhat.
Zanima me, če recimo 3,5kg pes poje 300g konzervo, naj bo tudi taka gramatura kuhane hrane?
Če ji dam 1/2 mesa, 1/4 zelenjave in 1/4 OH, je to ok?
Je za njo dovolj pasjih vitaminov, če ji dajem vitaminske priboljške?
Na kaj še naj pazim pri kuhani hrani?
Polenta, riž, majce briketov, kakšna konzerva, sardine zamešane v makarone (ne pasje)………………… Skratka zelo mešano tu in tam nevsakdanje. Pes ne bo poginil, če ima mešano hrano. Zavrača le tisto česar ima preveč! Zelenjava iz goveje “župe” je za mojo višek priboljškov! Kdo bi jo razumel???☺☺☺
mi imamo doma lesija in ima 27 kg. poje dve konzervi po 250g. se zelo veliko giblje, kaka 2x na dan. pri veterinarju smo vsaj 2x letno, kjer povedo, da ima ravno pravšnjo težo.
tako, da jaz ne verjamem, da bi tvoj pes, ki je skoraj 10x lažji pojedel 300g. tudi meni se zdi, da zelo pretiravaš. mogoče je zdaj vitka, ampak dolgo ne bo
tudi jaz sem šla gledat na vrečko kaj piše:
11 kg pes naj bi pojedel od 148-195g hrane dnevno, odvisno od aktivnosti. tvoj je 1/3 težak od teh 11kg, se pravi bi lahko pojedel le od 50-70g. mislim, da res nisi dobro prebrala navodil
Uh, te konzerve imajo res veliko predpisano količino, pri drugih je skoraj sto gramov manj za velikost tvoje kuže. Možno, da zato, ker imajo razmeroma veliko mesa. Če misliš, da so te konzerve z velikim deležem mesa v redu za tvojo, potem tudi kuhaj po tem receptu, se pravi dve tretjini mesa, ostalo pa OH in zelenjava. Čeprav po mojem za seniorje je to kar malo preveč mesa.
Po moji izkušnji z mojim psom doma kuhane hrane poje skoraj še enkrat toliko kot briketov (merjeno v gramih), s tem da je ob domači hrani malček shujšal (je bilo tudi prav, da je – težave s kolki).
Na njihovi strani sem naredila izračun za tvojega psa in mu daješ nekoliko preveč:
http://www.ziwipeak.com/moist-dog-food-ziwipeak-daily-dog-moist-cuisine/
Izračunalo je 250 gramov.
Pes naj bi pojedel hrane za 2 do 4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} svoje teže, odvisno od sestave hrane in od aktivnosti psa. Za 3,5 kg psička bi bilo to npr. 15 dek dnevno. Pa če mogoče manjši rabijo več, računaš mogoče 20 dek. Od tega nekje 1/3 do 1/2 mesa, vključno s kakimi kitami ali koščkom maščobe, ostalo pa mešano, raznovrstno: zelenjava (razen čebule in zelja), sadje (razen grozdja), riž, testenine, razne kaše… Tudi malo skute, jogurta ali kaki jajčni rumenjak lahko dodaš, ali pa košček ribe… Skuhaš za 2 dni skupaj, potem pa spet za 2 dni neko drugo kombinacijo, da hrana ni enolična. Vključiš lahko tudi kaki ostanek od kosila, če ni preslan, preoster ali kako drugače neprimeren. Kako konzervico pa imaš doma za rezervo. Pri dovolj raznoliki hrani niti ne rabiš kakih posebnih vitaminskih dodatkov.
Še to, z briketov na svežo hrano preidi počasi. Lahko npr. brikete malo namočiš in zmešaš s svežo hrano in če bo to ok, lahko pri tem načinu ostaneš, lahko pa počasi brikete čisto opustiš.
Drži. Skuhat je treba bolj ali manj tisto, kar predstavlja OH – se pravi riž, kaše itd.. Meso je komot lahko surovo, sadje itak, zelenjava pa kakor kdaj in kakor katera. Samo ker vem, da imajo ljudje dostikrat predsodke dajati psu surovo meso, je pa kuhano vseeno boljše od kake leve konzerve.[/quote]
Še nekaj bom vprašala: ker je zelo suha, je ok, če ji dam 100g mesa, 60-70g OH in enako sadja/zelenjave? Ali ji dam raje več OH in manj mesa?
Forum je zaprt za komentiranje.