Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prehrana in svetovanje

prehrana in svetovanje

Enkrat jasno in glasno razčistimo: “MEDICINCI NISO STROKOVNJAKI ZA PREHRANO”

matej

Matej- G,
oprosti za tole vprašanje in mojo radovednost: Zakaj pa (po tvoje) “MEDICINCI NISO STROKOVNJAKI ZA PREHRANO”?
Hvala.

Se strinjam s teboj Matej…

To je podobno, kot če bi mehanika vozil in voznih sredstev prosili, naj nam obširno in temeljito razloži vse o naftnih derivatih… Vse skupaj bi se končalo pri nekaj stavkih, kar je značilno tudi za “medicince”, ki znajo samo ponavljati stare dogme; malo maščob, veliko zelenjave, sadja, bla,bla…

pozdravljeni.
moje ime je ________. stara sem 13.
velika sem 1,55 cm in težka sem 65 kilogramov.
vem,veliko preveč. pravzaprav zelo zelo preveč kg.redno telovadim.
poskušala sm že veliko diet. toda nobena ne pomaga.
vi ste moje zadnje upanje.
prosim če mi pošljete kakšno ZDRAVO dieto.
hvala

Pač…slučajno sem študent živilstva pa lahko to povem. Tudi mi imamo dosti naravaslovnih znanosti…mikrobiologijo, biologijo, biokemijo,….pa vseeno nebi šel svetovat nekomu, ki ima prhljaj kakšna zdravila naj je čeprav imam dosti znanja kemije… Zdravniki so zdravniki….tako kot se ne ukvarjajz “zdravilstvom” (vsaj uradno ne), tako tudi prehrana ni njihovo področje. Oni predvsem lahko rečejo…če si prehlajen, potem vzemi aspiriln, lekadol,… ne hodit na mraz, itd. Prav bi pa bilo (in upam da tako tudi je), da zdravniki PRAVILNO svetujejo svojim pacientom tudi glede prehrane (v kolikor pač to znajo). Ni pa prav da se zdaj kr nekaj silijo v ospredje. Ubistvu tu se te dve znanosti nekako križata….moje mnenje je da tisto primarno znanje o prehrani na nivoju ambulantnega svetovanja obdržijo zdravniki. Kar pa se tiče reprezentacije na širšem področju pa……
No…..kakšen hec….zdravniki za vit. C še vedno navijajo za limono, kljub temu da ima t.i. kiwi (actinidia) dosti več le-te učinkovine. Nadalje….v vroč čaj si nakapajte limone….p.s. vit. C je termolabilen. Potem greš v lekarno, vprašaš za vit. C….ponudijo ti askorbinsko kislino, mimogrede…od vseh askorbinskih kislin je kot vitamin učinkovita le L (+) askorb. kislina (vsak zdr. ali farmacevt ki sem mu/ji to omenil….”prvič slišim za to…”). Glede vitaminsko-mineralnih tablet (ne vejo zdravniki nič o zaviralniu učinkih glede absorbcije,….). In še glutaminska kislina, ki je na slabem glasu in je tako mimo grede pogojno esencialna aminokislina.

uhhhhh. no zaenkrat dovolj….

matej

Nekaj je gotovo….če ne ješ, ne moreš biti debel…..fizika. Hmmmmm. Mohoče kolega E.T. ima kako bolj sveže znanje od mene, ker nisem več toliko v praksi. Če pa se ne motim, je bila svoje čase zelo popularna t.i. izločitvena dieta (upam, da sem prav napisal). Seveda je problem diet tak, da ti slavni avtorji napišejo bukle ki so bolj ali manj avtobiografskega značaja in se ne zavedajo, da je glede presnove potrebno v takih primerih človeka obravnavati individualno. Redno telovadiš? Telovadiš aerobno ali anaerobno? Poglej si kako knjigo ali na netu zbrskaj številke o porabi energijein primerjaj z zaužito hrano. Ali se redno in dovolj pogosto prehranjuješ? Kakšne kombinacije jedi uporabljaš? Piješ dovolj tekočine? Seveda s pitjem tekočine? (preveč/premalo). Ješ dovolj sadja in zelenjave? Nekateri ljudje imajo nagnjenost k debelosti v genih. Seveda so potem še t.i. prehranski dodatki (t.i. fatt burnerji, ki jih prodajajo v trgovinah z športno prehrano) – učinkovito (le) ob fizičnem naporu. Pa še kaj bi se našlo.

matej

Pozdravljena,
tvoj indeks telesne mase je 27 (izračunano iz tvoje telesne teže ulomljeno s tvojo telesno višino na kvadrat), kar pomeni, da po standardih Svetovne zdravstvene organizacije spadaš v skupino ljudi, ki so nekoliko pretežki. Med populacijo debelih ljudi pa spadajo tisti z indeksom telesne mase nad 30 in takim priporočamo zdravljenje oziroma hujšanje pod strokovnim vodstvom.

Najbolj učinkovito za uravnavanje telesne teže je, če uspeš poiskati ravnotežje med dnevnim vnosom hranil in svojo količino dnevnega gibanja. Ne samo, da to ravnovesje variira od posameznika do posamaznika, ampak od dneva do dneva pri tem posamezniku.

Na splošno pa velja, da če:
– ješ več manjših obrokov dnevno (npr. 5 obrokov),
– ješ bolj kalorične obroke zjutraj in dopoldan,
– ješ raznovrstno in zdravo hrano (največ sadja in zelenjave ter neoluščenih žit v različnih oblikah; najmanj pa maščob in sladkorjev; uravnoteženo in zadostno količino pustega mesa, rib in stročnic ter ostalih beljakovinskih živil),
– se giblješ uravnotreženo in enakomerno porazdeljeno preko celega tedna (kar pomeni, da se gibljemo po možnosti vsakodnevno in kombiniramo aerobno vadbo z vajami za moč in gibljivost; od tega mora biti 50% aerobnih vaj, ker le-te učinkovito poskrbijo za izgorevanje odvečnih maščob in ogljikovih hidratov v telesu),
– si telesno dejavna preko celega dneva (ne samo v prostem času, ampak tudi v šoli/službi, na poti in doma),
ni razloga, da bi se še naprej redila oziroma zredila.

Poskusi povečati svojo dnevno količino gibanja za vsaj 20 minut do pol ure dnevno in bodi v tem času predvsem aerobno aktivna (hitra hoja, kolesarjenje, plavanje, aerobika ipd.), kar pomeni, da se moraš med vadbo zadihati in spotiti ter posledično ti mora narasti tudi srčni utrip.

Postani pozorna kaj poješ in popiješ na dan ter kdaj. Sladke pijače (npr. nerazredčeni sadni sokovi in nektarji, gazirane pijače) so izjemno redilni, če jih zaužiješ v dnevno velikih količinah. Sladko in mastno hrano uživaj redkeje ter po možnosti v prvi polovici dneva. Sladkaj se raje z navadnimi jogurti, oreščki in svežim sadjem. Namesto paštet in salam si raje na žaru (ali v pečici) speci kakšen pust zrezek ali ribo. Lahko pa na kruh (priporoča se polnozrnat) namesto paštete (ali majoneze ali čokoladne-lešnikove kreme ipd.) namažeš ajvar (ali gorčico ali marmaledo z visoko vsebnostjo sadja).

Ker ne poznam podrobno tvojih gibalnih in prehranjevalnih navad, zelo težko specifično odgovarjam. Upam pa, da sem ti dala vsaj kakšno novo idejo kako in kaj.

LP

Spoštovani,

V Sloveniji ta trenutek še nimamo študija o prehrani. Svetovalci za prehrano so priučeni medicinci, živilski tehnologi, medicinske sestre in sanitarni inženirji. Tudi študenti medicine tekom študija poslušajo znanja o prehrani. Že v letu 2007 bo stekel visokošolski strokovni študijski program Prehransko svetovanje – dietetika na Univerzi na Primorskem. Namen tega programa je izobraziti kakovosten, profesionalni kader, ki bo znal osveščati javnost in določene ciljne skupine prebivalstva o pomenu zdravega načina prehranjevanja za zdravje, o varnosti hrane, o varovanju in krepitvi zdravja nasploh. Po zaključku študija se bo prehranski svetovalec zaposlil v zdravstvenih domovih, zdravstveno vzgojnih centrih, zavodih za zdravstveno varstvo, bolnišnicah, domovih za ostarele, obratih javne prehrane, hotelih in zdraviliščih, vzojno-izobraževalnih ustanovah (vrtci, šole, dijaški domovi), farmacevtski industriji, turizmu, športno-rekreativnih centrih, nevladnih organizacijah, medijih ter v živilsko pridelovalni in/ali predelovalni industriji.

Prav tako je v naslednjem letu predviden dodiplomski in podiplomski študij prehrane na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Po končanem dodiplomskem študiju bodo diplomanti tega študijskega programa usposobljeni za delo na različnih področjih nutricionistike.
Lep pozdrav!

Podravljena.

Mogoče bi bilo odlično vedeti kakšen je tvoj odstotek maščobnega tkiva, ker ti bom potem lažje svetovala kaj in koliko bi bilo dobro pojesti zate, da bi izgubila odvečne maščobe.
Če si boš lahko kje izmerila odstotek telesnih maščob mi sporoči, drugače pa si izmeri obseg trebuha in obseg bokov ter mi posreduj podatke. Mogoče bova tako lažje ugotovile kaj narediti.

LP

Živjo!

Zanima me, če mleko z manjšo vsebnostjo maščob vsebuje tudi manj drugih zdravju koristnih snovi (vitaminov, mineralov…)?

Pri kateri starosti naj bi začeli otroke navajati na manj mastno mleko in mlečne izdelke?

Hvala in lep pozdrav!

Zdravo !

Lahko ti svetujem kako se za vedno znebiš kilogramov sama uživam zdravo prehrano zelo dobro se obnese lepo sem shujšala in prednost te prehrane je da se topi tvoja čista maščoba. Diete se ne obnesejo vse sem že preizkusila. Oglasi se mi pe se lahko pogovoriva.
Lp

Nekaj nasvetov si že dobila. Bistvo hujšanja je, da v telo vneseš manj kalorij kot jih porabiš. Je pa tudi v tem caka, telo se navadi na kalorični vnos in začne porabljat manj, tako, da to ne gre tako enostavno in v nedogled. Da se telo ne navadi preveč na karkoli ga moraš šokirat, to pomeni, da jej pet dni manj kalorij kot jih porabiš, en-dva dni pa povišaj vnos. KO boš višala vnos kalorij vseeno jej sestavljene oglikove hidrate, ne čokolad in podobno.

Pravilo prehranjevanja, ne jest bol kalorične hrane dopoldne in maj zvečer, ampak jej hrano z več oglikovomi hidrati dopoldne in hrano z več beljakovinami zvečer. ( ja res je, da ima beljakovinska hrana tudi manj kalorij) Pozabi na pravilo, da po šesti uri ne smeš jest, ješ lahko tudi tik pred spanjem, samo važno je kaj? Kot sem že rekla, nekaj kar vsebuje malo oglikovih hidratov in več beljakovin. Puranji zrezek lahko mirno poješ tudi ob devetih zvečer.

Jej veliko sadja in zelenjave, vendar pazi, sadje vsebuje veliko sladkorja, zato pojej raje več zelenjave kot sadja in predvsem sadje jej dopodne.

Kar se gibanja tiče, tudi pri gibanju moraš telo kdaj pa kdaj šokirat in delat spremembe, če delaš pol leta isto npr, vsak dan pol ure tečeš, je na koncu tako, kot, da nebi tekla. (z vidika hujšanja, ne zdravja)

Pri uspešnem hujšanju je 70% pomembna prehrana 30% pa vadba. Toliko v vednost, ker vem, da veliko ljudi prileze na šmarno, pol pa reče u fajn, zdej sem se pa gibal, pa lah eno presto pojem. NE SMEŠ!

Toliko okvirno, več o tem lahko raziščeš na raznih straneh kot so http://www.mojtrener.com, http://www.maxximum.com,…

Predvsem pa pozabi na vse slavne diete, nehaj brat razne nasvete v novi in podobno. Hitre diete ne učinkujejo, na koncu je treba vedno spremenit način življenja, če hočeš, da je učinek trajen. Pošlihtat je treba glavo.

Na sem ti približno zračunala koliko kalorij porabiš. 2000, za hujšanje vneseš cca 10 % manj. Ne preveč, pravilno hujša se počasi, na teden lahko zgubiš cca en kilogram.

Aja sej to pa najbrž veš, da je treba jest vsaj petkrat na dan.

No pa sem se razpisala, uspešno hujšanje ti želim.

Pozdravljeni!

En čisto nov tukaj.
Prosil bi za nasvet glede želodčne kisline.
Pa ne mi prosim navajat Rupurut, Ranital in podobne stvari.
Kaj pomaga takrat ko peče?
Sicer se mi to ne dogaja pogosto, le po določeni vrsti hrane, drugače ne.
Pa, OK, saj vem kaj ne bi smel, pa se včasih vseeno pregrešim.
Torej, kako pomagat takrat ko že peče?
Hvala za odgovor.

Prebiram komentarje, priporočila, nasvete itd., ki se “premetavajo” iz ene knjige(revije, spletne strani..) na drugo.

Vse lepo in prav vendar vsak posameznik potrebuje individualen pristop in potrebuje konkretana dejstva o njegovi energetski bilanci (poraba in vnos), ki pa so matematično izračunljiva.

Živilski tehnologi, zdravniki in še kdo so pri nas strokovnjaki za prehrano in hujšanje vendar vse preveč kopirajo jedilne liste, računajo kalorije in sestavo prehrane na list papirja ter svetujejo priporočila iz revij!

http://www.aktivnadieta.si

Če se medicinec ukvarja z klinično prehrano, potem je strokovnjak.

Spletna stran kjer pišejo vsebine dietetiki http://www.dietetik.si/

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close