predlog za srečanje 25.11. – prosim za pomoč – delavnica za otroke!!!
Pozdravček vsem skupaj!!!
Berem pretekle poste, pa sem nekako že zasledila idejo. Glede na to, da bodo na srečanju tudi otroci – tudi sama upam, da bom prišla z obema – predlagam naslednje:
Sama bi doma že spekla osnovne kose za hišico iz medenjakov, na srečanju pa bi jo sestavljali skupaj z otroci. Ker pa se mi zdi, da bo ena hišica za kup otorških ročic in radovednih očk premalo, bi prosila, če se javi še vsaj ena za hišico (jo tudi speče že doma, krasimo in sestavlajmo jo skupaj) in vsaj še dve, ki bi naredili različne like iz medenjakov (srčki, angelčki, smrečice, zvezdice, zvončki…)-tudi te bi krasili otroci
Dogovorile bi se tudi za ves dekorativni material, da bi otroci lahko krasili zadevce – mislim, da bi neskončno uživali…
Ma, v meni se spet prebuaj en otrok – to je ponavadi v tem predbožičnem času – pa tudi ustvarjanje te hiške me že kar enkaj časa mika, le poguma še nisem zbrala…
Če je katera za naj se prosim pofočka!!!
lp
Nika
Nika, ne boš verjela, nocoj sem zamesila svoje prvo testo za medenjake, jutri jih pečem, ker sem si vtepla v glavo, da bom letos naredila medeno hišico. Zbrala sem že več receptov in slik (hvala vsem na forumu) in se dokončno odločila. Še nikoli nisem pekla medenjakov, zato nocoj prvi poskus, da na dan D ne bo kaj narobe.
Super se mi zdi, če bi hišico naredili na srečanju, tako ali tako pridem z otroci. Jaz sem 100% za, tudi testo in nekaj figur bi spekla doma.
Pozdrav, Mimi
Mimi, tudi jaz prosim za poročanje, saj sem si tudi sama natisnila tisto navodilo tukaj s foruma za sestavo hiške, nisem pa še nikoli pekla medenjakov. Lani so tako hiško dobili otroci za darilo od sosede iz Avstrije in je bila res odlična.
Pozdravček!
Vladka
Povzemam sledeče:
Hisico pripravi:
– 1 x Nika
– 1 x – se caka na prostovoljca
Okraske like pripravi:
– Hali
– ? še čaka na protovoljca
Sam še prinesem naslednji dekorativni amterial:
– jedilne barve
– jedilna pisala
– zlate in srebrne kroglice
– smarties pisane bonbone
– brizgalko za krašenje tort z nastavki
Manjka še:
– kokosova moka
– pistacije, mandlji, lešniki,
– sladkor v kockah
– vsaj še 5 kom brizgalk za krašenje tort z nastavki!!!
– barvne mrvice za posip
Če še aktera meni, da sem na kaj pozabila naj prosim pripiše, drugače pa prosim kopirajte zgoraj navedeni seznam in pripišite kaj bo katera priensal, da se ne bomo podvajale…
p.s.
Od četrka 18.11. dalje ne bom več dosegljiva na netu, pridem pa na srečanje zagotovo – le če naši frčafeli ne zbolita. Mene štetjte zaenkrat kot 100% prisotno.
pozdravcek,
Nika
No, moj poskus peke testa za hišico je uspel, vsaj prvo naslednje jutro so medenjaki lepo trdi. Naredila sem takšne kvadratke v velikosti igralne karte, za silo se jih celo da postavljati v hišice. No, mi jih bomo pojedli, so kar dobri, samo za moj okus zeeellllllooooo presladki. Da bodo le hišice stale.
Jaz se vsekakor javim za peko testa za hišico ali več. Kolikor sem gledala, so tile načrti za različno velike hišice. Pravzaprav sem si predstavljala, da bomo na srečanju okrasili več hišic, recimo vsaka družina z otroci po eno, saj bodo otroci potem to hoteli odnesti domov, ali ne? Približno tako, kot je na novoletnih delavnicah v vrtcih, kjer nam je vzgojiteljica pripravila šablone iz kartona in material za okrasitev, potem smo iz papirja kaj izdelali.
Včeraj sem naredila testo iz 35 dag moke, to je mislim za hišico kakšnih 15 cm visoko. Brez problema bi naredila tudi iz 1 kg moke, to bi bilo za silo za 3 hišice ali 2 večji. Na linkih, ki jih je poslalo Sonce rumeno na post Medenjaki () so tudi takšne majhne medene hišice, celo kot obesek na jelko. Moji današnji medenjaki v velikosti igralne karte bi bili pravi. Hišice so okrašene in lepe. Če bi z otroci zlepili in okrasili še kakšno takšno majhno, bi jo podarili še komu drugemu na srečanju… Oh, mene pri takih stvareh zanese, da bi kar vse in na veliko. Povejte, kaj je realno in izvedljivo.
Glede na to, da bom delala šablone za hišice in mesila testo, lahko zagotovo spečem testo za:
– 3 hišice (recimo dober 1 kg moke),
– razne figurice, možički, smrečice ipd. tudi iz približno 1 kg moke (v to so lahko vključeni sestavni deli tudi za tiste male hišice).
Če je potrebno, lahko figurice speče kdo drug, pa jaz za enako količino testa povečam hišice. Nika, malo preštej…
Poleg pečenega testa lahko prinesem še:
– 1 vrečko za brizganje
– 1 tupperware kroglico za brizganje
– nekaj beljakov oz. jajc, kakšno limono
– 1 kg sladkorja v prahu
– 1 škatlica kandiranih češenj
Za druge kandidate za krašenje hišic, ki ne bi pekli testa, je dobrodošlo, če prinesejo razno razen material za krašenje. Poglejte si linke v zgornjem postu Medenjaki. Bonbončki, pisane mrvice, žele bonboni, gumijasti bonboni, kroglice, kandirano sadje itd itd. Slike hišic iz zgornjih linkov sem že sprintala in jih bom prinesla s seboj na srečanje, da bomo malo plonkali.
Tisti, ki ste že pekli hišice – na kakšno podlago se to daje? Pripravimo kakšen karton, da se potem lahko nese? Iz testa se drugače speče tudi podlago kot trata, na katero postaviš hišico, ali ne?
Primož, bodo mikserji in posode za stepanje beljaka in sladkorja?
In še moj recept, po katerem sem pekla včeraj. To je recept VilmeS iz kulinarike, menda je preveden iz Burde.
Testo:
15 dag medu
8 dag sladkorja
1 žlička kakava
mleti klinčki, cimet
malo limone
8 dag margarine
35 dag moke
2 žlički pecilnega praška
1 jajce
Med, sladkor, kakav, začimbe in margarino zmešaj, segrej do vrelišča in nato ohladi. Dodaj moko, jajce in pecilni prašek. Zamesi testo in ga pusti počivati čez noč. Razvaljaj 1 cm debelo in razreži, modelček za hišico si iz kartona že prej pripravi. Če hočeš izgled brunarice, izrezane stranice hišice razreži na 1,5 cm široke trakove, na pekaču jih razmakneš cca 2 mm narazen, saj se pri peki sprimejo. Pečeš cca. 15 minut oz. po občutku.
Hišico sestaviš s pomočjo beljakovega ledu, tj. beljak in sladkor v prahu gosto zmešaš. Če je led dovolj gost, se lepo naredi tudi ledene sveče, ki visijo s strehe.
prevedeno iz Burde
Izkušnje Vilme: Preizkušeno in dobro. Tloris cca. 15×15 cm, 2 pravokotnika za stranski steni, čelno in zadnjo steno take oblike, kot otroci rišejo enostavne hišice, za streho 2 pravokotnika , ki ju zlepiš kot karte. Testo se zelo lahko oblikuje, tako da sem jaz že izrezane stene vodoravno narezala še na trakove in jih na pekač razporedila 2mm narazen, pečeno naraste, se spoji skupaj in izgleda, kot da je iz brun. Odprtine za okna in vrata izrežeš tudi že pred pečenjem, ne pozabi na koščke za dimnik, polkna, vrata in še kakšno smrekico, ker je testa precej.
Sestavljala sem na mizi. Eno steno sem plosko položila na mizo, na drugo steno sem na rob nabrizgala led, jo postavila pravokotno na prvo in podložila, npr. s skodelico ali kar imaš pri roki. Spoj dodatno učvrstiš z ledom, ki ga na naneseš z notranje strani. Led se zelo hitro suši, spoj drži že kar po cca 5 minutah, tako da lahko kmalu nadaljuješ z naslednjim spojem. Ko vse sestaviš in okrasiš, ostanek ledu dodatno zgostiš s sladkorjem v prahu, dobiš sladkorno maso, ki se oblikuje kot plastelin. Tri kroglice napičiš na zobotrebec, pa je snežak.
Uf, kakšen post…
Pozdrav, Mimi
Pozdravljene. Tudi jaz bi tokat sabo pripeljala svoja fanta. Za izdelavo medenih hišic lahko prinesem sabo brizgalko, mrvice, kokos, medene srčke, angelčke.
Imam pa še en predlog, če se vam zdi primeren – izdelava krompirjevih barčic.
material: krompir, sir, začimbe,smetana, paradižnik
priprava približno takole (pišem na pamet, ker nimam recepta pri roki):
Krompir olupimo in prerežemo na polovice, izdolbemo barčice, izdolben material sesekljamo, dodamo sol, malo popra,smetano,sir, lahko tudi na koščke narezano šunko in s tem napolnimo izdolbene polovice krompirja, ki smo jih položili na pomaščen pekač, posujemo še z origanom in damo mečt. Medtem narežemo paradižnik v katerega zapičimo zobotrebce (pripravimo jadra) ki jih kasneje zapičimo za pečene čolničke, da nastanejo prave jadrnice.
Mogoče so barčice bolj poletne, nam bo bolj toplo, če bomo v tem mrzlem času delali barčice.
Material lahko prinesem, samo povejte, če se strinjate s predlogom.
Lepo se imejte.
Marta
pripravite tudi kaksno rolo peki papirja (iz njega naredis male skrniceljcke, za krasenje z ledom), v postev pridejo tudi navadne plasticne vrecke – led nadevas v vogalcek in s skarjicami odstrizes majhen koscek. Vrecke so dobre tudi zato, ker mora biti beljakov led ves cas pokrit, sicer se bo strdil. Pa po koncanem ustvarjanju je pospravljanje prava milina ;-D. Za podlogo predlagam kar papirnate kroznike, se posebej ce hisice ne bodo prevelike. Morda se se kaj spomnim, pa sporocim.
LP, Misa.
Marta, barčice so seveda super in to bodo otroci zagotovo jedli. Mene najbolj pritegne, da je bolj “prava” hrana, drugače se bodo tako samo basali s sladkarijami. No, ni čisto res, vsaj ne za vse. Na prejšnjem srečanju sem si najbolj zapomnila fantka, ki je zbrano jedel girice.
Tudi okraski iz slanega testa so dobra ideja in zelo paše v ta čas.
Miša, seveda so v vogalu odrezane vrečke najboljše za tole, mene je pa skrbelo za brizgalne vrečke. No, mene osebno tako ali tako skrbi za beljakov led, ker tega še nisem nikoli delala. Računam, da bo že kdo bolje znal…
Že vidim, da bo tole srečanje bolj otroško. Halo Primož, ali bo dovolj prostora za vse tole? Če nas ne boš ustavil, bomo napletle še kaj :)))
Lp Mimi
Pozdravcek!
ful sem vesela za te hisice – sploh pa ker s ejih je toliko odzvalo nanje.
A si predstavlajte tiste sbetleče očke in drobcene rokice???
:)))))))))))))))))))))))))))
Skratka povzemam kaj bo kdo prinesel.
Hisico pripravi:
– 1 x Nika
– Mini N – KOLIKO KOSOV HIŠ??? prosim javi
Okraske like pripravi:
– Hali
– Mini N
Sam še prinesem naslednji dekorativni amterial:
– jedilne barve
– jedilna pisala
– zlate in srebrne kroglice
– smarties pisane bonbone
– brizgalko za krašenje tort z nastavki
Mini N prinese:
1 vrečko za brizganje
– 1 tupperware kroglico za brizganje
– nekaj beljakov oz. jajc, kakšno limono
– 1 kg sladkorja v prahu
– 1 škatlica kandiranih češenj
Hali prinese:
– kokosova moka
– barvne mrvice za posip
Tinakara C prinese:
– čokoladne kapljice
– barvne mrvice
A smo še na kaj pozabili??????
prosim kopirajte ta sesnam in dodajte svoj material, ki ga boste še prinesli…
pozdravček,
Nika
Prinesem kose za 3 hišice.
Rekla bi, da bi bilo dobrodošlo še kaj sladkorja v prahu. Nekateri tudi podlagajo kocke sladkorja znotraj hišice, da stene lepše stojijo…
Z beljakovim ledom nimam izkušenj, vendar se mi zdi, da jajc oz. beljakov ne gre dosti. Če jih jaz prinesem 5, imamo mogoče vsi dovolj, ali ne? Naj povedo tisti, ki so to že delali. Mogoče še kakšno za rezervo?
Prinesla bom tudi nekaj polivinil vrečk (lahko še kdo, ni nikoli odveč) namesto brizgalnih vrečk, da odrežemo vogalček. Otroci bodo verjetno raje delali s tem.
LP Mimi
Mislim da bo pet jajck/beljakov dovolj. Ce bi pri krasenju zmanjkovalo ledu, se ga da “raztegnit” tudi z vodo ali kako drugo tekocino. Predlagam se malo sladkorja v prahu, ker ga gre neverjetno veliko. Ko boste krasili hisico, priporocam da stene (vsaj delno) okrasite prej, predno hisico sestavite (gre lazje in lepse) in potem ne postavljajte strehe prehitro na stene, ker se lahko vse skupaj porusi. Naj se led res strdi (5 minut je lahko takooooo dolgih, ampak medtem se lahko zacne krasit streha. Kocke sladkorja niso slaba ideja, vendar tudi tu igra glavno vlogo cas). Smartiji so meni najljubsi bonboncki za krasenje. Zelo lepo se dekorira tudi z olupljenimi mandeljni, tudi bucne golice in soncnicna semena se da lepo nalepit. Pa glejte da bodo otroci lahko prisli zraven pri tem ustvarjanju (da ne bo kot z vlakci in ocki ;-D))) Mislim da ste me toliko sprovocirale, da bomo tudi mi letos delali hisice. Prav super je.
Pozdravcek vsem, Misa.
Forum je zaprt za komentiranje.