Predlog spremembe zakona o vozniških dovoljenjih – tečaji za stare voznike
Na mojem osebnem profilu se je prijela debata o tem predlogu za spremembo zakona: http://predlagam.vladi.si/webroot/idea/view/1641
To je sicer stran, kjer vsakdo vladi predlaga spremembe… Ta inštruktor v tem primeru je predlagal, da bi morali ob podaljševanju vozniške vsi narediti še test… Namreč na cesti se pojavlja ogromno različnih generacij voznikov. Nekateri so še iz časov, ko ni bilo vzratnih ogledal ipd…
Kaj meni vi? Kako bi morali zakon spremenit, da bi bolje izobrazil voznike (tu ciljam predvsem na starejše, ki imajo izpit že več kot 20 let…)
Norcev je veliko na cesti, pa naj bodo do 18-letniki 25-letniki, 40-letniki al pa 70 letniki.
Le prekrški so drugačni.
Sem proti nekakšnim testom.
Sem pa za , da zdravnik oceni in da predlog kdo je sposoben še za vožnjo in kdo ne.
Sicer pa naj inštruktorji bolje naučijo svoje kandidate. Največja nevarnost na cesti je nevzgojen neučakan pubertetnež, ki je dobil izpit v roke, avto pa je dobil od fotra al si pa je kupil star močnejši avto z velik konji.. in potem avto njega vozi, namesto da bi on obvladal avto :)))
Čaki mal, to je pa že skoraj žalitev…20 let ima izpit človek, ki še NI star 40 let? A je to za tebe star človk? Pol si ti najbrž mal čez 20…
Jaz bom imel naslednje leto izpit 20 let, pa se, OPROST, imam za zelo dobrega voznika v najboljših vozniških letih z dost izkušnjami, trezno glavo in trenutno najbrž z najhitrejšimi refleksi v svojem življenju…
Šoferji, za katere misliš ,da bi morali it na dodatni test, imajo pa izpit vsaj 40 let…
Jaz bi predvsem spravil s cest stare mumije, ki so nalepljene na šipo in ne vidijo ničesar okrog sebe. Recimo po 60 letu bi predlagal, da se naredi poleg zdravniškega pregleda še praktični izpit, v katerem bi kandidat dokazoval, da je še vedno primeren za cesto. Ker ko gledam stare mamce z rutami za volanom me kar stisne ob misli, da bi morala taka voznica odreagirat hitreje kot v pol minute…
DRRR nihče ni tebe mislil. Napisano pa je “…ŽE VEČ kot…” Se pravi takšni, ki so izpit delali v bivši Jugi.
Sicer pa ja, kot praviš BMW 540, nekaj bi morali narediti na tem. Zato pa je tu ta debata na podlagi katere bo kdo mogoče vladi podal še kak bolj razdelan predlog.
Test prve pomoči bi pa res morali obnavljati….
Premalo se zavedamo, da smo laiki lahko ob prometni nesreči bistvenega pomena za življenje ponesrečenca….
In zato, ker nas večina ni iz medicinske stroke, bi bilo fajn če bi to znanje na vsake toliko časa ponovili….
Preizkusite se in odgovorite na nekaj vprašanj:
– Kako bi položili ponesrečenca, ki še diha, a ni več pri zavesti, v položaj za nezavestnega??
– Kaj narediti, če pride do opekline, v okolici je pa nevarnost razlitja kemikaij????????
(Kak, ki tega ne ve: Tkanino, ki je direkt na rani STROGO NE SMEMO odstraniti!!!
V drugih primerih, torej ko ne gre za razlitje kemikalij, takrat moramo seveda tkanino odstraniti z rane!!)
– Ponesrečenec ne diha: Kako je že treba dati umetno dihanje?? Kolikokrat in kako hitro je že treba pritiskati na njegov trup??
Ha! In smo tam!
Vidite, take stvari je treba obvezno obnavljati!!
Na http://www.prva-pomoc.si/ piše:
Ne bodite le nemi opazovalec!
Usoda ponesrečenca je zelo pogosto odvisna od ukrepanja ljudi, ki se znajdejo na kraju nesreče.
Za učinkovito pomoč je potrebno znanje, ki ga je potrebno obnavljati.
Bodite pripravljeni.
Pomagati ljudem v nujnem primeru ni le etično vprašanje, temveč nas k temu zavezuje tudi zakon. Ob nezgodi ali nenadnem naglem obolenju smo dolžni pomagati v mejah svojih moči in zmožnosti.
Inštruktor vožnje Pico pozablja, da je ravno on in njegovi kolegi po avto šolah najbolj “zaslužen”, za porazno stanje na naših cestah glede varnosti. Bodočih voznikov ne uspejo naučiti niti tega, da bi uporabljali smerokaze, kaj šele, da bi jih naučili varne in strpne vožnje. Ne naučijo jih niti osnovne vozniške etike in bontona, kar je razvidno tudi iz nekaterih prispevkov na to temo, avtorji so seveda varno skriti za pomenljivimi nicki:
…… ja mal bi blo dobr starce podučit…..(kaj pa mladce?)
…… jaz bom imel naslednje leto izpit 20 let, pa se imam za zelo dobrega voznika….
(lastna hvala-cena mala pravi slovenski pregovor)
……jaz bi predvsem spravil s cest stare mumije….. (če boš imel srečo se boš tudi ti nekoč
postaral)
Res pa je, da bi ne glede na vozniški staž in prevožene kilometre vsi mi morali večkrat vzeti v roke knjigo VARNA VOŽNJA.
Lej, za vožnjo pa si talent al pa nisi…zato inštruktorji lahko 100 x naredijo svoje delo kvalitetno, pa bo njihov učenec še nadaljnih 30 let delal pizdarije po cestah….sicer je bla pa že večkrat debata o tem kaj vse spada pod ime “dober voznik”, zato ne mislim še enkrat vsega naštevat…če upoštevaš prometne predpise in ne piješ med vožnjo, si samo D od dobrega voznika….
Pa še o mumijah…jebenti, teli penzionisti imajo po cele dneve cajt letat po štacunah, pa morajo glih v prometnih špicah drekat po cestah…