PREDKUPNA PRAVICA NA HRVAŠKEM?
Pozdravljeni!
Zanima me, če kdo pozna zakon, kako je z predkupno pravico na Hrvaškem.
Sestra, ki je res lastnica hiše, je prodala hišo podedovano po materi brez mojega vedenja. Moj parcela se drži parcele (na kateri je hiša). Ko sem izvedela za to dejanje, sem jim večkrat ponudila, da bi jo jaz kupila, vendar je bil odgovor, da so jo že prodali in da je ne morejo več prodati.
Namreč gre za hišo najine mame, ki sem se je jaz sicer odrekla v korist sestre, ki je takrat izrazila željo, da bi se ona tam preselila in živela. 10 dni po materini smrti pa jo je prodala.
A mislite, da imam kakšno pravno osnovo za tožbo oz., da jih tožim in nekak kupim to hišo? ALi bi mi morali kot prvim sosedom ponuditi hišo?
Hvala
Za to bi pa morala dejansko pogledat hrvaške zakone, verjetno so kje na netu, in seveda vajin dogovor, ko si se odrekla hiši. Če sta napisali, da imaš v primeru prodaje ti predkupno pravico, vsekakor lahko izpodbijaš prodajno pogodbo, če še nisi zamudila roka. Pri nas imajo predkupno pravico v nekaterih primerih tudi etažni lastniki oziroma solastniki v večstanovanjskih hišah, pa tudi nekatere občine. Samo zato, ker je bila pa hiša nekoč v lasti tvoje mame, nimaš avtomatsko predkupne pravice, sploh pa ne zato, ker si prva soseda. Si predstavljaš, kako komplicirano bi bilo v tem primeru prodati nepremičnino? Če bi morala obvestiti vseh “sto” sosedov, da prodajaš, in čakati na njihov odgovor, ali se odrekajo pravici do nakupa…
Ta zadeva je komplicirana že doma, za nas Slovence.
Možnost da bi pa dobila en res strokoven odgovor v zvezi z ureditivjo predkupne pravice na Hrvaške, je pa na MON-je pa skorajda nikakršna
Za hrvaško potrebuješ nekoga, ki zelo dobro pozna aktualno hrvaško zakonodajo in sodno prakso-torej kakšen njihov odvetnik ali notar.
Forum je zaprt za komentiranje.