predelava jabolk in sliv
Hoj,
mi imamo doma čisto bio jabolka in slive, zato po pobiranju ne zdržijo dolgo in jih moramo nekako predelati. Ideje, ki so nam padle, so slivov kompot, jabolčna čežana, navadno zmrzovanje naribanih jabolk za štrudel, navadno zamrzovanje sliv za cmoke, slivova marmelada in pa sušenje. Alkohola ne maramo, jabolčnega kisa pa imamo od lanske sezone še za naše pravnuke! Ima kdo mogoče še kako idejo, kako bi lahko shranili to sadje? Vsako leto nas namreč boli srce, ko gre toliko tega zdravega sadja v nič.
Z iskalnikom sem iskala tudi o aparatih za sušenje sadja, pa sta se mi porodili še dve vprašanji:
Koliko časa zdrži doma posušeno sadje, ki nima dodanih konzervansov, Ejev …?
Kakšno količino sadja lahko hkrati sušiš v teh kuhinjskih sušilcih? Se morda dobijo tudi kaki večji sušilci sadja?
Hvala za odgovore!
Helena
Hej!
Ce v nasem sadovnjaku cesnje, marelice,slive lepo obrodijo(letos je bilo zelo malo),vedno ponudim drevo v obiranje. Marsikdo rad pride.
Imam biosusilnik (druzinski) in si z njim veliko pomagam pri susenju.
Ne gre prav veliko sadja(stirje susilni pladnji). Za moje potrebe je dovolj.
Ravnam se po prilagojenih navodilih. Verjetno obstojajo tudi vecji.Nisem jih sicer videla v prodaji. Moji krhlji in suhe slive zdrzijo kar dolgo,ce prej ne porabim za razne sadne caje.Seveda mora biti pravilno suseno in shranjeno.Pa od casa do casa pregledam. Eno leto zdrazi,zlasti jabolcni krhlji.Suhe slive pa dam tudi v zamrzovalnik,ce sem v dvomu. Lp Babi
Če bi imela POWER JUCER, potem bi lahko vsak dan pili svež jabolčni sok.jaz sem ga kupil in jeres enkraten.imam domača jabolka, nekaj jih pojemo, nekaj za kis, ostalo pa vse “popijemo”.Je pa res, da imajo vsak dan manj soka.
Morda je že malo pozno, ampak takšna BIO jabolka bi lahko prodala, veliko ljudi bi se steplo za njih.
Mi naenkrat stisnemo 1-2 kg jabolk za sveži sok, tako da jih porabiš na ta način mesečno cca.40 kg.
Hej! Pravilno sklepas.Suh zracen prostor in pravilno pakiranje.Jaz shranim
v plocevinastih skatlah,steklenih kozarcih in celofanskih vreckah.Dobre so tudi redko tkane platnene vrecke.
Ker se suho sadje rado spet naleze vlage in lahko zacne plesneti,veckrat pregledam vsebino.Slive so bolj obcutljive,ker se mogoce ne presusijo vse enako dobro. Na otip mora biti sliva elasticna in koscica se premika pod prsti. Tiste slive,ki se mi zdijo malo sumljive,shranim posebej in dam v zamrzovalnik in prej uporabim.
Ce imas pa prostor,lahko susis tudi na zraku na lesah ali krhlje naberes na niti in jih visece susis na zraku. Lp Babi
Hej!
Prepisala ti bom nekaj o susenju sadja iz moje knjige in navodil za uporabo biosusilnika.
1. Susenje sadja bi vsekakor moralo imetei prednost pred namakanjem in
prekuhavanjem v zganje.
2. Mnenje,da je za susenje dobro tudi slabo sadje,to je nezrelo,crvivo, nagnito…,je zmotno.Cim boljse kvalitete je,tem boljsi bo shranek in tem vecja bo njegova hranilna vrednost.
3. Pri pravilnem ravnanju ohranimo velik del vitaminov,aromaticne snovi in barvo.Sadju odtegnemo cez 80 odstotkov vode,tako da zmanjsujemo njegovo prvotno prostornino s susenjem na 80 do 90 odstotkov.
4. Susiti je treba pri primerni temperaturi,ki naj se giblje med 60 in 70 stopinjami (biosusilnik ima skalo temperature in avtomatsko nastavitev
casa susenja do 12 ur).
Upam,da ti je kaj v pomoc. Lep pozdrav Babi
Helena, če imaš možnost, si v knjižnici izposodi knjigo Daria Corteseja:Suho sadje, zelenjava, zelišča in gobe: sušenje in priprava jedi. Knjiga je izšla pri založbi Kmečki glas in je zelo prijetno napisana in kar uporabna. No, meni sta všeč tudi njegovi knjigi Sadje – moč naravne hrane in Zelenjava – druga moč naravne hrane, vse tri so polne novih idej za pripravo sadja in zelenjave.
LP
Damjana
Sušenje sadja, pa tudi gob, zelišč in začimb v pečici je lepo opisan v Kuharski knjigi Miele. Za sadje velja da za ga v pečici sušimo z vročim zrakom. Lahko na do treh pladnjih naenkrat. Temperatura vročega zraka naj bo med 80-100 °C. Čas sušenja je odvisen od količine sadja, vendar okvirno 8-10 ur.
Uporabo jabolk in sliv pa lahko razširite tudi na pripravo prilog in omak za mesne jedi, kar bo pospešilo porabo zalog.
Lp Danica-m
Forum je zaprt za komentiranje.