Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Predelan kombi namesto avtodoma?

Predelan kombi namesto avtodoma?

Ker smo s službo, dopusti in še čim bolj na hitro, ugotavljamo, da si ne moremo privoščiti planiranja dopusta 3 mesece vnaprej.
Če bi si izposojali avtodome, bi morali plačevati vikend pakete “od petka do nedelje”, običajno v srednji in visoki sezoni. Pa še vsake toliko bi morali odpovedati rezervacijo, nove pa za “pojutrnišnjem” ne bi dobili.

Ker smo trije in nismo najbolj razvajeni turisti, sem pomislil na rabljen predelan tovorni ali bivalni kombi. Ta me stane največ toliko, kot 50 dni najema avtodoma — pa še naš bo (tudi parkiram ga lahko in posodim najbližjim).

Izkušnje?
Ali brcam v temo in se moram stegniti še za par deset jurjev — ali pa najemati avtodome?

Mislim da bo potrebna malo daljša debata, ker vsega ziher ne bom odgovoril v prvo;

Najprej zadnje; Ne vem na kaj ciljaš, vendar par deset jurjev zraven… je že čist preveč. Dober rabljen avtodom dobiš nekje od 15-19.000 dalje

Če si vsaj malo tehničen tip, je bolje imeti svojega – sploh če boste v njem preživljali več časa in tudi vikende. Meja, kje se splača imeti svojega je baje nekje pri 40-50 nočitvah letno v avtodomu.
Je pa res čisto odvisno kaj želiš in kako si navajen potovati – in kaj ti je pomembno. Vem za avtodome, ki so izdelani čisto po francosko in imajo npr. postelje malo manj kot na starih gajbah krompirja – in elegantne zadeve v beige usnju in čisto high-tech opremo.

Glede predelave oz. izdelave – je po moje smiselno sodelovati s kom izmed naših manjših izdelovalcev avtodomov, oz. mogoče celo vse skupaj dati tja narediti. Namreč je kar veliko stvari, ki jih ne veš, če nisi tega že kdaj delal ali celo imel. Govorim o izolaciji, vgradnji oken in lin, prezračevanju, dvojnem dnu za tanke, elektro-tehniki (akumulatorji, polnjenja, ev. solarne celice in regulatorji) plinski tehniki, hladilnikih, itd.

BTW – najlepši popotniški dnevi niso v visoki dopustniški sezoni – ker je takrat preveč ljudi in avtov, pa še vroče – ampak spomladi in jeseni. Pa pozimi tudi.

Ena varianta je tudi kombi s strešnim šotorom. Če si v notranjosti naredite še pomožno ležišče, ki služi tudi kot polica, kupite kemični WC, tendo in hladilnik ste že tam tam. Sicer vse našteto kar stane, je pa po izkušnjah prijateljev, ki so kupovali rabljene avtodome bolj ziher varianta. Vsi, ki so kupili rabljene ADje, so vanje zmetali n denarja (no izjema je kolega, ki je kupil 1 leto star AD, a je zanj odštel 50 000 €) in na koncu obupali in kupili nove.

No ja… če veš kaj kupuješ in se spoznaš na tehniko… ni nujno take panike, da bi kar obupal. SIcer pa je treba vedeti, da je pri avtodomih enako kot pri barkah… tudi če kupiš novo, v resnici dobiš polizdelek.
Vedno je treba še cel kup stvari prilagoditi, zatesniti, dodelati, itd. Vsaj jaz še nisem videl nobenega, kjer lastnik ne bi česa dodelal, popravljal ali spreminjal.

SIcer pa je tole s strešnim šotorom dobra ideja. Če ste malo bolj off-road tipi je super varianta tudi tak šotor na streho večjega džipa.

Vedno imaš ljudi ki pravijo da je to kul in tiste ki jim je vse pod 50k€ podn…
Jaz sem sam predelal kombi v homologiran avtodom za 4 osebe, z kuhinjo, hladilnikom, vodo, zunanjim tušem, tendo, okni, strešnim oknom… in mogoče še kaj. Res sem vložil kar nekaj svojih ur, katere ne obračunavam, ker mi je bil to hobi in veselje. Cenovno me je prišlo recimo temu kupljen kombi + na njega vloženo še cca 6k€ za material in ostale zadeve. Moraš pa seveda vedeti kaj delaš in kako moraš narediti, da lahko to sploh registriraš kot AD za 4 osebe. Se pa vse to da najti na netu in podobnih forumih. lp

med hobije štejem tudi da včasih kakšnemu kolegu predelam elektriko v avtodomu, pa ko poslušam ljudi ki predelujejo kombije mislim da ni računice z predelavo, razen te da je narejeno po želji vse, cenovno pa mislim da ni ugodno
bolje vzet predelanega že in kaj malega zamenjat, popravit, dogradit,…..
to je pa itak potrebno vedno če imaš ali avtodom ali čoln

Kombi se da kar lepo predelat za ne prevelike cekine. Imam v planu nekaj podobnega kot na povezavi.
Samogradnja se mi je najprej zdela kul, potem pa sem obupal. Najprej si misliš, ah tistih nekaj dilc bom že zbil skupaj. Pa ne gre kar tako. Za neizkušene lahko vse skupaj postane dražje kot če kupiš rabljenega.

Ste kdaj pomislili, da bi vam avtodom služil tudi kot osebno vozilo?
Da bi, služil kot drugo vozilo pri hiši in bi se z njim med tednom vozili na delo, konec tedna pa v njem kakovostno preživeli čas v družbi najdražjih? Tu se izkažejo mali okretni predelani kombiji, ki vam obenem ponujajo vse udobje pravega avtodoma in združujejo prijetno s koristnim.

Kljub temu da gre pri kompaktnih predelanih kombijih velikokrat za kompromis, saj majhne zunanje mere narekujejo gnečo v notranjosti, čedalje več ljudi posega po tej rešitvi. Odlika kompaktnih predelanih kombijev se skriva v okretnosti, diskretnosti zunanjega videza, notranjosti nam ponuja ves konfot kot v drugih integriranih ali pol integriranih izvedenkah AD-jev. Cenovno pa je zadeva izjemno dostopna z malo iznajdlivosti.

Zanima me sicer malo neumno vprašanje ampak vseeno ali bi mi lahko nekdo pomagal in sicer posodil kuhinjo, ki je v avtodomu oz je demontažna zaradi homologacije. Plačam po dogovoru.

Zopet iščem neko rešitev, če bi našel kakšno vezo ali nekoga, ki dela na homologaciji vozil. In sicer homologiranje kombija v avtodom ali kombija z štirimi sedeži.
Prosim za pomoč.

Jaz poznam nekoga ki mi je homologiral predlani vozilo za posebne namene,nisva prijatelja je pa zelo dosleden in ko treba tui rahlo površen pri svojem delu 🙂

Sedaj pa me zanima,če se kdo spozna na elektriko,pred kratkim sem kupil slabše ohranjen avtodom,sicer originalna nadgradnja od adrie,starejši letnik.Notranjost sem malo obnovil in osvežil sam,z elektriko pa nimam dosti izkušenj in bi potreboval pomoč nekoga,ki se na to bolj spozna,če bi mi bil pripravljen kdo svetovat,oz.pomagat,sem seveda priravljen tudi plačat.
crazyfriday@gmail.com

Žal ti ne vem nikogar priporočiti, lahko le en splošen namig; kakšen avtoelektričar, ki ljubiteljsko kampira bo verjetno pravi naslov.

Živjo

poslal sem ti mail.

Pozdravljeni,

pozna do kašnega avtoelektričarja za napeljavo 12V in 220w za kombi. Lahko tudi na moj mail malahovsky@gmail.com. Hvala vnaprej

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close