Predcasna odpoved najemne pogodbe
Zivjo, sklenjeno imamo pogodbo za 2 leti. V hisi smo zeleli prijaviti stalno bivalisce. Lastniki ne dovolijo. Kje drugje se prijaviti ne morem, ker nimam druge lastne nepremicnine, kamor bi lahko prijavila stalno bivanje, niti mi to ni v interesu.
Na upravni enoti so mi pojasnili, da me oni lahko prijavijo tudi, ce nimam soglasja lastnika. Ko sem to pojasnila lastnikom so mi zagrozili z odpovednim rokom, kjub temu, da krivni razlogi iz moje strani za predcasno prekinitev pogodbe ne obstajajo. Zanima me , ce je to sploh mogoce. V pogodbi je navedeno, da je odpovedni rok 2 meseca, vendar ne pisen za katero stran. Kolikor mi je znano, po stanovanjskem zakonu nekrivdni odpovedni rok ni mogoc. Ima kdo kaksno izkusnjo ali nasvet?
Hvala
Če imate v pogodbi odpoved najemne pogodbe tudi za lastnika , potem to velja. Novi stanovanjski zakon , tu je sprememba, sedaj lahko tudi lastnik da odpoved. Stalni naslov je lahko kar težaven, jaz ga sicer dovolim ampak vedno trepetam če bo vse v redu. Če so izvršbe , pride izvršitelj na naslov , torej v najemniško stanovanje.
V bistvu se v prijavo stalnega naslova najemodajalec nima kaj vmesavat, to je stvar med najemnikom in drzavo. Najemnik je dlzan prijaviti stalni naslov tam, kjer tudi biva.
Pac zadevo prijavi na inspekcijo, to ni utemeljen razlog predcasne prekinitive pogodbe. Racunaj pa na to, da si lahko izmislijo nek drug razlog oz ti v vsakem primeru ne bodo podaljsali.
Zartrose izven profila, 10.03.2023 ob 19:13
V bistvu se v prijavo stalnega naslova najemodajalec nima kaj vmesavat, to je stvar med najemnikom in drzavo. Najemnik je dlzan prijaviti stalni naslov tam, kjer tudi biva.
Pac zadevo prijavi na inspekcijo, to ni utemeljen razlog predcasne prekinitive pogodbe. Racunaj pa na to, da si lahko izmislijo nek drug razlog oz ti v vsakem primeru ne bodo podaljsali.
Ni res. Začasno si dolžan vpisati kjer živiš. Stanovanjska najemna pogodba se lahko odpove brez razloga kadarkoli. Kaj misliš da imajo kar doživljenjsko pravico bivanja?
Anonimni875, 10.03.2023 ob 19:16
Ni res. Začasno si dolžan vpisati kjer živiš. Stanovanjska najemna pogodba se lahko odpove brez razloga kadarkoli. Kaj misliš da imajo kar doživljenjsko pravico bivanja?
tam kjer bivas vecino casa ni in ne more bit zacasni naslov. Stalni naslov je dolzan prijaviti, so tudi kazni.
predcasno pred potekom najemne pogodbe se najem s strani najemodajalca do sedaj ni mogel prekiniti razen, ce so bili krivdni razlogi (neplacevanje najemnine, stroskov, ipd), iz nekrivdnih razlogov pa samo , če najemojemalcu priskrbi drugo stanovanjem kjer se polozaj najemnika bistveno ne poslabsa.
kje v novem stanovanjskem zakonu pise, da po novem lahko najemodajalec svojevoljno prekine pogodbo kadar se mu zazdi.
najemnojemalka, 10.03.2023 ob 19:26
predcasno pred potekom najemne pogodbe se najem s strani najemodajalca do sedaj ni mogel prekiniti razen, ce so bili krivdni razlogi (neplacevanje najemnine, stroskov, ipd), iz nekrivdnih razlogov pa samo , če najemojemalcu priskrbi drugo stanovanjem kjer se polozaj najemnika bistveno ne poslabsa.
kje v novem stanovanjskem zakonu pise, da po novem lahko najemodajalec svojevoljno prekine pogodbo kadar se mu zazdi.
Najemodajalec lahko kadarkoli odpove pogodbo brez sankcij, če rabi stanovanje zase ali za svojo družino. Je veljalo prej in velja zdaj.
Celo s skrajšanim rokom lahko naredi kot izredna odpoved – potrebuje nujno za življenje.
Tako mi je odvetnik razložil.
Sanjaš, 10.03.2023 ob 19:03
Odpovedni rok ti lahko da brez razloga. Na koncu lahko reče da rabi stanovanje zase in ti ne moreš nič.
Nihče ne dovoli prijave stalnega bivališča! Pojdi na CSD in pri njih uredi stalno bivališče. Pa išči si novo stanovanje, ker tu ne boš dolgo.
To ni res,dovolimo marsikateri najemodajalci. Ampak moraš malo vedeti o ljudeh.. kje se zatakne. Na primer tujec ko se odjavi, se mora prijaviti na novi naslov.ce ga nima, moraš ti sprožiti postopek za ugotavljanje naslova. Pri Slovencih ki imajo starše, dobre odnose z njimi, ni problema, se prijavijo doma in je resen problem. Jaz na primer dam kakšni mladi družini da dobijo vrtec. Vedno je res da tveganje, ampak zaenkrat ni bilo težav.
Seveda, ce potrebuje stanovanje zase ne bi bil noben problem. Se normalno dogovorimo in grem v 60 dneh iz stanovanja. Ampak naj mi dokaze, da res potrebuje stanovanje zase. Glede na to, da jenbila pogodba ravnokar podpisana sem pripravljena iti tudi na sodisce. Preucila sem tudi nov stanovanjski zakon in kot receno nekrivdnega odpovednega roka ni razen v primeru, kot je nekdo navedel, da potrebujejo stanovanje zase. Pa ga ne. Bomo pac sli na sodisce.
Najemojemalka, 10.03.2023 ob 21:50
Seveda, ce potrebuje stanovanje zase ne bi bil noben problem. Se normalno dogovorimo in grem v 60 dneh iz stanovanja. Ampak naj mi dokaze, da res potrebuje stanovanje zase. Glede na to, da jenbila pogodba ravnokar podpisana sem pripravljena iti tudi na sodisce. Preucila sem tudi nov stanovanjski zakon in kot receno nekrivdnega odpovednega roka ni razen v primeru, kot je nekdo navedel, da potrebujejo stanovanje zase. Pa ga ne. Bomo pac sli na sodisce.
Najemodajalec ne more kar tako prekiniti pogodbe iz nekrivdnih razlogov, če je v pogodbi določen datum, npr. eno leto. Če pa potrebuje stanovanje zase, mora najemnikom poiskati približno takšno najemno stanovanje kot je bilo stanovanje, ki ga je oddajal in poravnati stroške selitve.
Resnica343, 11.03.2023 ob 00:13
Najemodajalec ne more kar tako prekiniti pogodbe iz nekrivdnih razlogov, če je v pogodbi določen datum, npr. eno leto. Če pa potrebuje stanovanje zase, mora najemnikom poiskati približno takšno najemno stanovanje kot je bilo stanovanje, ki ga je oddajal in poravnati stroške selitve.
Tocno to! Bravo!
Zanimanje992, 10.03.2023 ob 19:48
Najemodajalec lahko kadarkoli odpove pogodbo brez sankcij, če rabi stanovanje zase ali za svojo družino. Je veljalo prej in velja zdaj.
Celo s skrajšanim rokom lahko naredi kot izredna odpoved – potrebuje nujno za življenje.
Tako mi je odvetnik razložil.
seveda, ampak pod pogojem, da najemodajalcu najde enakovredno stanovanje za enakovredno najemnino.
Čebela_adela, 13.03.2023 ob 10:18
seveda, ampak pod pogojem, da najemodajalcu najde enakovredno stanovanje za enakovredno najemnino.
Tole ima žal eno precej slabo stran… Namreč to, da je s tega stališča gledano precej neugodno za najemodajalca, če oddaja stanovanje relativno poceni.
Bolje pride skozi, če ima (pre)visoko najemnino, ker potem ni težko najti najemniku drugega stanovanja za primerljivo ali nižjo najemnino.
rok-1, 13.03.2023 ob 10:33
Tole ima žal eno precej slabo stran… Namreč to, da je s tega stališča gledano precej neugodno za najemodajalca, če oddaja stanovanje relativno poceni.
Bolje pride skozi, če ima (pre)visoko najemnino, ker potem ni težko najti najemniku drugega stanovanja za primerljivo ali nižjo najemnino.
in zakaj ne more počakati tistih par mesecev, da se najemna pogodba izteče?
ko1234, 13.03.2023 ob 11:49
Stalno bivališče lahko prijaviš brez dovoljenja lastnika. To je možno že vsaj 10 let, če ne dlje. Bi pa bilo pošteno, da take stvari razčistiš že takoj, preden podpišeš pogodbo in se vseliš. Zdaj si jih namreč postavila pred dejstvo in verjetno se vam ne obeta prijeten odnos v prihodnje.
nimaš kaj razčiščevati. Če najameš stanovanje, da boš v njem živel ves čas, to pomeni, da moraš tam prijaviti stalno bivališče, sicer si v prekršku. Če je avtorica najela stanovanje za dve leti in ni izrecno povedala, da bo tam samo dvakrat na teden prespala, potem je logično, da se stalno prijavi tam. Prijava ne potegne nobenih drugih pravic zraven, ko se odseli, se pa odjavi. Kar se tiče raznih izvršb in podobnega, pa se naredi popis predmetov, kaj je vaše.
Forum je zaprt za komentiranje.