Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika prebranac – posoda

prebranac – posoda

Zanima me katera posoda je najboljša za pripravo prebranca.

Jaz prisegam na litoželezno. Pa tudi v jenski prav lepo uspe.

Sama imam litoželezno, vendar imam v planu nakup keramičnih. Takih manjših, je zelo v redu.
LP

Jensko ali keramično – tudi mene pa mika, da bi nakupila manjše keramične, takšne “porcijske”. Ampak kaj ko so kar drage (vsaj tiste kvalitetne), no ja, bo že prišlo enkrat na vrsto….

Hej!

Za to uporabljam ognjevarno poreclanasto ali pa za vecje kolicine litozelezno.

Mi je pa hcerka pozimi prinesla manjse keramicne( kar 6), ki jih je nabrala ob nakupovanju sladice krem brule. So tako pripravne za v pecico za posamezne porcije. Lp Babi

Jaz imam keramično – večjo -super.

Ali bi mi lahko bolj natancno povedale kaksno posodo.
Ste rekle litozelezno pa keramicno niste pa rekle katere vrste posode da bom znal v trgovini povedat.

Najbolj varno bo, če vzameš stekleno. Najdeš v vsaki trgovini, trenutno (se mi zdi) je najbolj razširjena znamka “pyrex”, so različnih velikosti in niti ne pretirano drage. Če jo nameravaš uporabljati tudi za kuhanje na plošči, vzami okroglo, za v pečico je pa skoraj lepša ovalna ali oglata.

Kermika za pripravo jedi mora biti obvezno neglazirana oz. mora imeti certifikat, da je primerna za živila. V glazuri je … ne vem kaj že, manda svinec… skratka, nekaj strupenega, in če posoda ni žgana na dovolj visoki temperaturi, se ta zadeva lahko izloča v živila. Sama se keramike za vsak slučaj izogibam, imam samo nekaj skodelic iz Liboj.

Za litoželezne pa ne bi vedela. Mogoče tiste črne iz Ema (menda se reče “eterna”), za moje pojme najboljša posoda nasploh. Teh ne moreš zgrešiti. Težke, črne, brez odebeljenega roba zgoraj in z železnimi (tudi črnimi) ročaji.

HY GREGA
Ali misliš kot -PREBRANEC (beli fižol ) , za kuhanje pasulja ???
OGI

imam keramicno-malo vecjo posodo- za cca 4 porcije. me pa malo “mika”,da bi nabavila manjse skodelice… !?
v tej pododi stvar zelo dobro uspeva !:) lp petra

Tako kot pravi Jožica – steklene so super. Rečeš da bi rad “jensko” skledo in ti bodo pokazali različne modele. To je seveda za pripravljanje prebranca v pečici. Saj si menda mislil to a ne?

Lhko pa greš k najboljšemu sosedo, tam kjer prodajajo posode in različne stroje za dom. Imajo dobro, kvalitetno (s certifikatom) keramiko, ki je zelo različnih dimenzij. Rečeš da bi rad keremični pekač, te bodo že usmerili.

Imajo jih tudi recimo v Merkurju, pa v kakšnem večjem mestu še kje drugje.

Za litoželezne pa tudi jaz ne vem.

lp

Na netu sem videl posodo pyrex pa me zanima kaksen model uporabljate ( koliko litrov ) in ali uporabljate pri prebrancu pokrov ali pa ne.

Hej, Grega!

Steklene so boljse in slabse kvalitete. Splaca se dati kak tolar vec in se ne tresti, da ti bo pocila ob temparaturnem preskoku z vrocega na mrzlo.
Imam tako( je sicer neprozorna- bolj porcelanasta s prozornim pokrovom- francoska), ki prenese tudi, ce v vroco vlijem malo mrzlega vina. V prejsnji me je ta poskus stal posodo, ki je pocila.Ves, vcasih se zgodi, da sem malo neprevidna.

Litozelezne so pa krasne za vse, ne samo za prebranac. Notri das meso, zelenjavo, pokrijes in v pec. Se gledati ti ni treba, kako se pece.So zelo tezke, malo hrapave, na zunanji strani dna krozne vdolbinice.

Za prebranac ne rabis pokrova, da se lepo popece. Ampak tako posodo lahko rabis se za kaj drugega.

Za modele in znamke zdaj ne vem, ker nisem mlada gospodinja in imam posodo ze nekaj let. No, eno sem dobila v dar jeseni: krasna debela bela, ki prenese vse skoke temperature. Je sicer zaobljeno pravokotna in v njej pecem peciva in tudi zelenjavne, mesne jedi. Je pa od Villeroy& Bosh.
Imenitna! Najvecji izbor kvalitetne posode imajo( vsaj v nasem mestu) pri
Muller. Tam dobis vse.

Zelim ti dober nakup Babi

pozdravljen, prebranec je najboljši,če se naredi v glineni posodi, če te zanima ti lahko napišem recept za ” pravi prebranec.”

Kika, prebranac sicer znam narest, ampak zmeraj rada prisluhnem nasvetu strokovnjaka!:))

pozdravcek,

proxima

Pa saj tu smo sami laiki in mislim, da ni nobena po poklicu kuharica.
Strokovnjake bo treba iskati drugje.
Mislim, da je kar v redu glinena posoda, kajti prebranac se najprej dolgo, dolgo kuha, šele nato ga prelijemo v glinene skodelice in v pečici malo zapečemo, da se naredi skorjica.

Hm… jaz pa fižola ne kuham zelo dolgo. V jensko posodo ga naložim, ko je šele napol kuhan, potem ga pa dolgo, dolgo pečem. Sto kuharic, sto načinov. 🙂

Hehe, pa a že nismo nekoč ugotavljale, da nas večina kar lepo pridno kupi prebranac od Ete :)) – no, takega jaz pripravim oz. pogrejem lepo v stekleni posodi (pyrexovi).

Lp, mishika

glinena ali keramična LP Silvia

Kika, te bom prijela za besedo – in prosim za recept.
Lep dan vsem, pri nas se pripravlja na nevihto, upam da ne bo prehudo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close