praznična miza
Pozdravljene,
zadne čase me vedno bolj “matra” nabava kašnega boljšega porcelana, ki bi bil namenjen samo praznikom. Pri raznih srebrnih dodatkih za na mizo in srebrnih jedilnih priborih sem pa itak kar bolna.
Pa ne, da se tudi sedaj za praznike nebi posebej potrudila – ampak, starejša kot sem, več mi take malenkosti pomenijo ( čeprav si jih težko privoščim).
Kakšna pa je vaša praznična miza? Platneni servetki? Kristal? Srebrnina?
Lepe prihajajoče praznike želim vsem,
pistacija
No, pri nas posebnega, prazničnega porcelana nimamo, razen skodelic za belo kavo oz.čaj, teh imamo nekaj z novoletnimi motivi in v času praznikov jih tudi uporabljamo, potem pa grejo spet “na čakanje”. Vedno pa ob praznikih mizo pogrnemo s prtom s prazničnim motivom (božični, velikonočni, poletni …) pa papirnate prtičke vedno uporabljamo take, ki se nanašajo na praznik. Aja, pa kuhinjske servete tudi menjujem tako, da se vzorec sklada z letnim časom oz.prazniki.
Pri nas je tako kot pravi nenci. Samo skodelic pa nimamo prazničnih. So pa zato takrat na mizi kristalni kozarci, pa seveda dekoracija stanovanja, prazniku primerno. Ja, kuhinjske serviete imam tudi praznične. Vsaj tistih nekaj, ki so na vidiku, ko so družinski člani in prijatelji za mizo.
lp
Včasih sem mislila, da je treba taboljše bišteke, krožnike in kristalne kozarce uporabljati le ob posebnih priložnostih. A ni tako. Prav je, da vedno ješ in piješ iz posod, ki so ti všeč, zato taboljših reči več ne spravljam za vrata omar. So vedno pri roki in v uporabi.
Saj kdo jih bo pa sicer uporabljal? Naši vnuki? Še všeč jim ne bodo.
Kozarci imajo pa itak samo en konec- ko se razbijejo.
Praznično mizo sicer okrasim, a so pri obedih aranžmaji vedno v napoto, zaradi premajhne mize ali preveč oseb, zato jih vedno umaknemo.
So nam pa všeč dekoracije , povezane s prazniki, le na stenah, stropu, vratih in policah, namiznega pa stalno prestavljamo…
Miranda
Pri nas?
Vse, kar imam najboljšega, je vedno za nas…nič več nabiranja prahu:)
Če se kaj razbije, pa se! Po svetu 6, 12…ne igra vloge. Vsak ima tudi svojo najljubšo skodelo.
Razmišljam kot Miranda in petra. Vnuk pa naravnost uživa v vsakodnevno lepo pogrnjeni mizi. Še kupljeni puding si obrne v lepo porcelanasto posodico. Ne prenese tiste plastike.
Za praznovanja seveda še kakšna primerna dekoracija.
Prti? V omari jih je preveč in stroj lepo vse opere:) Zato so na mizi.
Papirnate prtičke imam rada . Z njimi lahko pričaram prazniku primerno vzdušje. Platneni pa pod njimi.
Pa neme linčat, prosiiim :))) Lep dan Babi
Se strinjam z vsemi – vsak si pričara praznično vzdušje po svoje.
Za praznična kosila vedno pogrnem zelo lep damastni prt, ki mi ga je podarila pokojna sestra, tako je nekako z nami za mizo…Za desert imam pa krožnike iz finega porcelana še iz mamine bale, sedaj bi bili stari že blizu 80 let in se vsakič tresem zanje:-)) pa jih vendar uporabljam, ker mi pričarajo vsa naša družinska praznovanja in sem vedno ganjena kadar jih vzamem v roke..
Sicer se pa potrudim čedno pogrniti mizo za vsak obrok. In moram priznati, da me moti, če ima vsak drugačno skodelico, sem kar dosledna, da je servis enak pa če je še tako preprost. Dandanes so taki servisi za vsak dan prav zelo poceni in me nič srce ne boli, če se kaj potolče, saj se da enostavno nadomestiti. Prav zdaj se odločam za nakup jedilnega servisa s krožniki na “štir vogle”,ki mi je zelo všeč.
Prtičke, papirnate pa skoraj zbiram…in z njimi se sploh da pričarati vzdušje bo katerikoli priliki..
Tudi pri nas je cvetlični praznični aranžma samo do začetka kosila na mizi, da je le-ta vabljivejša potem ga pa za čas kosila odstranimo, če nas je več pri mizi. Če sva pa sama pa ne in še svečke prižgeva.
Uživajte ob svojih prazničnih pogrinjkih!
LP
Forum je zaprt za komentiranje.