Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Pražen krompir

Pražen krompir

Pred kratkem so imeli pri Kočevju mednarodno srečanje ljubiteljev praženega krompirja. Veliko je zdravilcev, ki pravijo, da krompir in druga zelenjava iz rodu razhudnikov, ne sodi v zdravo hrano. Če pa je ocvrto, je zdravju tudi škodljivo. Kaj menite o tem ?
Hvala za odgovore !

Krompir ni zdrav, ker v vsakem primeru vsebuje male količine solanina. Mleko ni zdravo, ker iz beljakovin nastanejo v želodcu težko prebavljivi kosmiči. Zelena listnata zelenjava ni zdrava, ker se v listih kopičijo težke kovine. Jajca in maslo mašijo žile, margarina je še slabša. Meso obremenjuje prebavo in zvušuje pritisk. Prečiščena moka dela lepilo v črevesju, cela zrna pa napenjajo. V vodi so nitrati, pesticidi, klor itd.

KAJ BI PA SPLOH SMELI JESTI?

Ob vseh “znanstvenih” ugotovitvah, ki so danes edine zveličavne, jutri pa ovržene in velja ravno nasprotno, sta samo dve možnosti: ali se bolj ali manj požvižgaš na vse skupaj in ravnaš po zdravi kmečki pameti, ali pa poskušaš vse to upoštevati in si prislužiš čir na želodcu zaradi sekiranja na temo zdrave prehrane.

Saj res, včasih ne veš ali ješ prav ali ne,strinjam se z Jožico glede vseh navedenih trditev, vendar mislim, da v normalnih mejah lahko človek poje tudi kak bel kruh ali pražen krompir. Problem je pri tistih ljudeh, ki se redno prehranjujejo nezdravo – pod tem mislim težko in mastno ter preveč slano hrano, cvrtje, dosti podmeta ipd.

Imam v Prekmurju sorodnike in moram reči, da že vejo, ko pridemo tja, poskusijo kuhati malo bolj “nežno” (povrh tega imajo gostilno). Moj mož je diabetik in sem v zadnjem letu preštudirala dosti knjig o zdravi prehrani in moram reči, da odkar smo malenkost spremenili stil kuhanja in se dejansko izogibamo polnomastnim izdelkom, vsemu belemu (riž, bela moka, bele testenine, bel sladkor) opažamo tudi ostali domači, da se boljše počutimo.

Tako, torej jaz sem za zdravo prehrano vendar v mejah normale (dosti zelenjave, sadja, nič ali malo svinjine, malo drobovine, če je pišlčančje, puranje, telečje, margarine – ne, olje samo oljčno in arašidno ter zelo majhne količine bučnega).

Glede praženega kromliprja moram reči, da ga obožujem ampak ga res malokrat pripravim, največkrat krompir samo skuham natezanega na večje kocke in ga odcedim, polijem malo z oljčnim oljem in potresem s peteršilom, dostikrat ga pripravim v kozici (kuha se v kosih olupljen, potrese se malo soli, popra, čebula in oljčno olje, ko voda izpari se zmečka na ognju).
No pa LP Silvia

Brala sem, da se krompir pri visokih temparaturah zelo spremeni. Zato je tudi ocvrt krompirček tako nezdrav. Kuhanje je pa uredu. Pražen krompir: najprej se ga skuha; tako, da ne bi mogli reč, da je nezdrav.

Jaz kropmpir vedno najprej skuham, ker ostane bolj sočen, ko se potem speče. Če delam pražen krompir, ga skuham v olupku celega, če ga pa hočem samo popečt, ga pa olupim, razrežem na kose in ga na pol skuham v vodi s soljo in malo masla, nato ga dam spečt. (lahko malo rožmarina ali kakie druge dišave). LP Silvia

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close