Pravoslavni krst
Prijateljica me je prosila, da bi bila botra (kuma) njeni hčerki. Ker sem sama rimo.-katoličanka, bi lepo prosila, da mi nekdo na kratko napiše kako poteka obred, kaj je naloga botre.
Kakšna darila mi priporočate za deklico in njene starše?
Ne bi rada izpadla “neosveščeno” saj si štejem v čast, da me je prijateljica prosila za botro njeni hčeri.
Hvala za odgovore
Če boš kupila kakšen zlatnik mislim da bojo kar zadovoljni. Sem bila na enem pravoslavnem krstu in so otroku kupili zlatnik pa so bili vsi veseli. Lahko ji pa kupiš kakšen drug kos zlatnine, da bo imela spomin na kumo. Samo je velika razlika med kumo in botro, to imajo pravoslavni čisto drugače urejeno, točno ti sicer ne bi znala razložit bi bilo pa fino da se malo pozanimaš o tej zadevi, da boš videla v kaj se podajaš.
lp
Sam krst poteka tako, da boter drzi otroka in sveco oz mu pri sveci kdo pomaga, medtem ko pop odpoje svoje, kar traja kar dolgo, nekaj vec kot pol ure. Med krstom pop poskropi otroka s sveto vodo, mu odstrize pramencek las in ga namaze z blagoslovljenim oljem po celu, prsih, rokicah in nogicah (naredi mini krizec s “palicico” namoceno v olje).
Ponavadi boter placa obred (pri nas sva ga placala midva z mozem). Za darilo se kupuje zlatnina. Meni je zelo lepo, ce se kupi verizica s krizem za krscenca (nas mulcek je dobil verizico s krizem in kompletek za oblect). Ponavadi se kupi se ocetu srajca, mami pa km blaga iz katerega si sesije obleko ali kostim (moz je dobil eno moderno srajco, jaz pa bluzo). Vendar glede na to, da zivimo v letu 2005, predlagam, da kupis starsema kako malenkost, mogoce album za slike otrocka ali kaj podobnega. V kolikor druzinica zivi pri starsih, kupi se babici in dedku kaksno buteljko, kavo ali bomboniero, te bodo castili do nebes.
Po strogih pravilih res ne bi mogla biti botra zaradi druge vere, ampak v danasnjih casih si lahko. Vcasih nezakonski otroci niso mogli biti krsceni ali pa, ce eden od starsev ni bil krscen, nisi mogel krstiti otroke. Danes je vse malo bolj posodobljeno.
Je pa res, da kot botra postanes druzini krscenca bliznji sorodnik. Botrstvo se deduje in otroci botrov se med seboj ne morejo porocati. Lahko ze nacrtujes, da bo tvoja prijateljica botra tvojim otrokom.
Boter ne skrbi za krscence in ne igra vecje vloge v njegovem zivljenju. Pravzaprav je “kumstvo” tako spostovana in cascena stvar, da pravijo, da je najprej bog in za njim kum. Zato se tudi “kumovi” ne obiskujejo in ne druzijo, da bi se izognili morebitnim sporom ob prepogostem druzenju (kuma si ne izberes sam kot prijatelja npr., ampak ga podedujes). Moji sorodniki v Srbiji imajo eno najstarejsih kumstev, cca 300 let. Vidijo se le ob krstih in porokah, pa se takrat gostitelj ne sme sesti, dokler je kum v hisi.
Danes je vse skupaj malo drugace. Midve s prijateljico, ki je krstna botra mojemu sinu, se videvava pogosto, mulcek jo ima zelo rad, pa se zmenili sva se, da ga pouci malo o veri in ga usmerja, ker stvari veliko bolje pozna od mene.
Zelim vam lepo praznovanje. :)))
ko sem bila jaz na pravoslavnem krstu v kranju, je vse skup mal groteskno delovalo. Bila je zima, mi obleceni kot medvedi (saj ves, da je ponavadi v cerkvi mrzlo), od mojga necakinja (ki je imela krst), pa je mogla celo “mašo” bit samo v plenicki. Tamala se je drla kot zmešana-pa sej ni cudno.
Mislim, da je finta pri kumstvu v tem, da je iste vere(vsaj pri nas je bilo tako), pa da ne sme biti v soroduu s krscencem. Kaksnih velikih daril ni bilo, edino tamala je dobila 100 eurov, starsa pa nista dobila nic. (ne vem, zakaj bi onadva mogla kaj dobit). je pa zdej pri njih navada, da je kum oz. njegova druzina povabljena na rojstne dneve od tamale, pa na pravoslavne praznike. Kaksnih drugacnih stikov pa nimajo. Edino to je pri njih, da majo vsi otroci od istega para enega kuma.
To so moji vtisi iz tega krsta, drugace sem pa krscanske vere.
Aja, pa zdajle sem se spomnila, mislili so da bo kum ena daljna sorodnica, vendar ni smela bit. Pol sem pa samo se jst ostala, ker se nisem v njihovi zlahti. S fantom se nisem porocena. Vendar so mi potem razlozili, da se , ce bi bila jst kum fantovi necakinji, se ne bi smela porociti s fantom. Mislim, kr neki.
Ker še vedno ni čisto jasno, kdo je pri pravoslavnem krstu lahko boter oziroma kum, kopiram del teksta z zgoraj navedenega linka:
Krštenje se ne može obaviti bez kuma, ili kume. Kum može biti svaka krštena i punoletna osoba koja vodi život primeren jednom hrišćaninu. On je garancija da smo ispunili duhovne preduslove za krštenje. Činom krštenja kum postaje naš duhovni otac koji nas do kraja života vodi i usmerava na put istine i Bogopoznanja. On postaje odgovoran za naš duhovni život. Ovo treba imati na umu prilikom izbora osobe koja će nam biti kum.
Svetu tajnu krštenja obavlja sveštenik ili vladika. U izuzetnim slučajevima npr. kod teških bolesnika, kada nisu prisutni ni sveštenik ni vladika, da bolesnik ne bi umro nekršten, krštenje može obaviti i đakon, odnosno bilo koja krštena osoba koja zna formulu krštenja (I krštava se sluga Božiji (ime) u ime Oca, Amin i Sina, Amin, i Svetoga Duha Amin.), ako ni đakona nije moguće naći. Ako bolesnik prezdravi sveštenik dopunjuje krštenje, ali bez formule krštenja.
Sam čin krštenja izgleda tako što sveštenik lice koje se krsti tri puta zagnjuruje u osvećenu vodu, u ime Oca i Sina i Svetog Duha. Takođe sveštenik od lica koje se krsti zahteva odricanje od satane, pokajanje i pravo veroispovedanje, sadržano u Simvolu Vere. Ovo sve obavlja kum u slučajevim kada je lice koje se krsti dete.
Lp
M.
Forum je zaprt za komentiranje.