Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravniški državni izpit

Pravniški državni izpit

Kako izgleda?

Pozdravljena,

v mojih časih (pred 15 leti) se je v ponedeljek pisalo kazensko sodbo, v torek civilno in v sredo je bil ob 15. zagovor, ki je trajal nekako 2 uri z vseh področij (državno upravo sem imela priznano). Kot slišim od kolegov se sedaj piše pisni del in nato kar nekaj časa (morda 1 mesec) čaka na zagovor.

No, pravniški državni izpit ni kar en “levi” izpit, kot mnogi (zlasti nepravniki) mislijo. Jaz sem zanj študirala 8 mesecev ob majhnem otroku, zadnji mesec je bilo zelo zelo hudo, učila sem se dan in noč, spala do 5 ur in nekako uro ali dve porabila na obroke ter čas z družino. Hvaležna sem možu, da je tako lepo v tem času skrbel za otroka in dom. No, čez leto dni, ko je on opravljal pravniški državni izpit, sem mu stala ob strani in pomagala tako, kot je on meni.

Kar pogumno in srečno.

Kaj te pa zanima? Sam potek izpita ali študij zanj ali kaj?

Izgleda drugače super, vse tako slovesno in vsi tisti vrhovni sodniki in sploh in oh. Sploh dobro izgleda, kot te po končanem izpitu pokličejo nazaj noter in ti čestitajo:-)))

En mesec po pisnem imaš še ustni izpit.

Jaz sem šla prejšnji mesec na pisnega, učila sem se od novega leta vsak dan, na začetku so bile nedelje fraj, sčasoma pa še to ne. Na ponedeljek pišeš civilno sodbo, na torek kazensko, oboje 8 ur, čez približno 3 tedne zveš rezultate, če je oboje pozitivno, je čez približno 2 tedna še ustni zagovor, moj je trajal 3 ure, sestavljen je iz 6 področij, upravno priporočam, da narediš izpit ZUP, saj se potem ta del prizna.
Ogromno informacij na tem forumu: http://pravniskidrzavniizpit.pravniki.info/

Lp.

Po pripravništvu se prijaviš na pisni izpit, to pomeni, da imaš 2x po 8 ur časa, da napišeš sodbi (civilno in kazensko). Vsi kandidati istega roka (lahko jih je tudi 50) pišejo enaki sodbi. Če pisni del opraviš, čez 1 mesec opravljaš ustni del – ponavadi v sredo ob 15h (sedaj zaradi velikega števila kandidatov tudi ob četrtkih ali celo torkih, lahko tudi ob 15.30). Odgovarjaš na vprašanja pred komisijo, ki je sestavljena iz predsednika, ki te sprašuje tudi ustavno pravo in pravo evropske skupnosti, če tega že nimaš opravljenega, pa izpraševalcev za vsa področja, pri katerih odgovarjaš (se pravi civilno, kazensko, gospodarsko in delovno pravo, nekateri tudi še upravno). Zapisnik piše zapisnikar (nekdo z ministrstva za pravosodje). za kazensko in civilno imaš po 30 minut časa za odgovore, za ostale 15-20 minut, vmes si lahko vzameš pavzo. Vprašanja so zelo različna, za večino izpraševalcev so objavljena na internetu s strani kandidatov za PDI. Po koncu odgovarjanja (če seveda že vmes 2 izpitov ne padeš, ker potem te ne sprašujejo dalje) te pošljejo ven iz prostora, da se posvetujejo o ocenah, nato te pokličejo nazaj. Če stojijo, je to dober znak, saj si izpit opravil, če pa sedijo, pa si bil neuspešen. Če padeš 2 predmeta, moraš vse še 1x, skupaj s pisnim delom, če pa padeš le 1, potem lahko le tega odgovarjaš, mislim, da na naslednjem roku.

Izpit je stresen, saj se običajno kandidati zanj učijo cca 6 mesecev, snovi je ogromno, vendar je večina izpraševalcev zelo prijaznih, razumejo tremo in iščejo znanje.

Srečno!

Hvala vsem!!

sem tujka (iz države EU) in mi je šef povedal, naj poskusim opraviti izpit. Ne vem, kako bo šlo, saj moja slovenščina ni popolna… no, bomo videli! Hvala!

Glede tega, ali znaš dovolj jezika, da ti bo šlo, veš najbolje sama. Poznam pa nekoga, ki je pravno fakulteto naredil v Italiji, nato pa pripravništvo pri nas in je opravil PDI, pa se spomnim, da je imel z jezikom v času pripravništva kar nekaj težav.

Upam, da ti uspe!

Prodam zelo kakovostno gradivo za študij/PDI.

Imam vse knjige (komentarje) in zelo kakovostne zapiske in skripte, s katerimi sem zelo hitro in uspešno naredila faks in tudi PDI.
Imam tudi vprašanja in odgovore za izpite in PDI, ki se jih zelo težko dobi.

Prodam zelo ugodno, ker je končno vse za mano

Lahko prodam tudi posamične knjige. Veliko ceneje kot v fotokopirnici.

Pišeti mi na email:
dorotymb@gmail.com

Bom kar v to temo napisala.
Zanima me, če bi mogoče imela probleme z opravljanjem pravosodnega izpita, če sem dobila globo za cestno-prometni prekršek? Kakor mi je znano bo to zabeleženo 3 leta, nato arhivirano? Če kdo ve kaj več o tem, bi lepo prosila, da mi napiše.

Mene bi bilo sram, da kot univ. dipl. pravnik sprašujem taka vprašanja.

Pa brez zamere.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close