Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pravilno sem napovedala, cene hiš na podeželju gredo gor

Pravilno sem napovedala, cene hiš na podeželju gredo gor

đabe ti to – sam oglas še nič ne pomeni. Zakaj pa dajejo oglas za NAKUP , a pri vsej poplavi oglasov za PRODAJO ne najdejo ustrezne? Kako to? Ti povem – ker je velika večina precenjenih, da o črnih/neskladnih gradnjah ne govorimo. Ti kar preveri, po kakšnih cenah bi ljudje kupili.
Še zmer verjameš, da boš tist svoj kurnik prodala za bajne dnarje? Pozabi, tole tvoje “pospeševanje” povpraševanja ne deluje.

Ljudje butnejo ven ta možnost kasnejšega odkupa in ko jim poveš pogoje (pri nas je to sicer malo znan način prodaje, zato sva z možem sestavila primer po avstrijskem vzoru), se pa niti ne oglasijo več in zahvalijo za ponudbo.
Ne gre to tako, da boš ti dvajset let plačeval najemnino in bo hiša potem tvoja, ker prodajalec pač ni banka.
In potem nespodobne ponudbe v smislu, to je samo za podret in v tvojem kraju nepremičnine itak niso vredne nič, in ti ponudijo 20.000. Lej, če lahko dobiš hišo za 20 jurjev, ne vem, zakaj sploh izgubljaš čas z mojo ponudbo.
Mogoče res izpade, da veliko ljudi kupuje, v glavnem so pa to sralci s preveč časa. Resnih kupcev je na vsakih deset eden.

No, sem šla pogledat oglase za nakup. Seveda, želja je vseljiva enodružinska hiša s pomožnim objektom in vsaj 800 kvadrati parcele, samo za osvežit, ne obnovit, največ 40 minut vožnje do LJ, za 90 jurjev.
Dvostanovanjska največ 40 min vožnje do LJ za največ 140.000. Zelo malo je povpraševanja, da ga resno jemlješ (neki realen znesek za njihove želje).

Agencijsko povpraševanje je pa itak namenjeno polnjenju baze, čeprav pogosto piše, da iščejo za znanega kupca.

Ja, tako. Sanja svinja kukuruz. Saj se lahko strinjamo, da se je povečalo povpraševanje po hišah na podeželju, če so s tem mišljene take fantazije.

In na drugi strani je podobno. Za 200+ jurjev prodajajo 50 let staro bajto, praktično v prvotnem stanju, nekje bogu za ritjo. Potem pa sprašujejo, kdaj bodo šle cene gor, pa jamrajo, da že dve leti neuspešno prodajajo. Čudno, res.

Ta cena je zelo visoka, ne boste prodali.
Razumem, da ste na hišo čustveno navezani in ne znate oceniti vrednosti, ampak treba je pogledati z drugega zornega kota, z vidika nekoga, ki išče nepremičnino.
Naštela si kar nekaj razlogov, s katerimi opravičuješ nerealno ceno, so pa ti razlogi za iskalce nepremičnino najbrž brezpredmetni.
Lokacija je slaba, primerna samo za nekoga, ki ima službo v bližini, torej že s tega vidika obstaja malo možnosti, da bi nekdo šel v nakup. Kakšni dve družini pa misliš, da bi šli v nakup ene hiše nekje v vukojebini? Penzoinisti odpadejo, mladi odpadejo. Poleg tega je parcela velika in zahteva kar nekaj dela v okolici hiše.
Za vikend je hiša prevelika. Potrebna je prenove, vanjo je treba vložiti veliko denarja – streha, okna, podi, pohištvo, najbrž je tudi statika že problematična. Renovacij, ki so naštete v oglasu pač ne moreš jemati kot odpis stroškov, ker je jasno, da so potrebne, tako streha, kot okna!

Realno gledano ni hiša vredna nič, tako kot večina hiš, ki so oddaljene od infrastrukture, ta ima pa še dodaten problem – prevelika za vikend.

No, ampak utesnjen si tako v stanovanju v Ljubljani kot v stanovanju na Manhattnu, tu ni razlike.
[/quote]

Živiš v mestu, ne v stanovanju. ne razumeš ti glih koncepta življenja v mestu.

Kdaj je nazadnje kdo v .vukojebini kaj prodal za normalno ceno?

Neučakana, res je zelo realno napisano. Tudi čustveno sem navezana na hišo, saj vem, koliko so se starši odrekali, da so hišo zgradili. Nimam neke realne predstave, ker se prvič srečujem s prodajo hiše. Vem, da ima armirano betonske plošče in smo jo večkrat obnavljali. So bili pa starši zadnjih 10 let bolni in niso prenesli hrupa, dela na hiši, tako, da se zadnjih 10 let res ni več popravljalo. Ja, res je tudi, da je pohištvo starejše. Želela sem pustiti v prav takem stanju, ker ne bi rada skrivala, olepševala in spreminjala samo zato, da bi našla kupca. Mogoče bo pa komu všeč da bo realno videl vse v takšnem stanju kot je v resnici in bo lahko spreminjal po svoje. Ni pa nikjer v hiši plesni ali vlage.
Bom poskušala prodati še sama brez agencije.

Kakšne zadeve na samem gredo kar hitto in to z v redu ceno.

Če boste slučajno praznili hišo, bi odkupila ono svetlo nizko retro omaro v kuhinji.

Še tole ti bom svetovala: če bo prišel na ogled kolikor toliko resen morebitni kupec in ti bo argumentirano predstavil svojo vizijo glede cene, ga poslušaj in razmisli. Ne govorim o tistih, ki že po telefonu ponujajo pol manj, kao, itak ni nič vredno in je za podret. Nesramnosti ti ni treba prenašati, tudi če je cena morda previsoka.
Pozanimaj se, po koliko okvirno so v tistih koncih zazidljive parcele, koliko pride komunalni prispevek in GD – to vse predstavlja del vrednosti hiše. Če jo samo obnavljaš in ne spreminjaš zunanjosti, ne rabiš niti GD. Ponekod je že samo dajatev za priklop na vodovod astronomska – v prejšnji hiši je prispevek za vodovod plus izkop (10 metrov, naravnost, brez problemov) stal cca 1500 evrov. Tukaj, kjer sva zdaj, bi bil samo komunalni prispevek za hišo in gospodarsko poslopje okrog 15.000 in parcela najmanj 30.000.

Oglasi so ze, ampak cene so pa popolnoma nerealne.
Ljudje prodajajo cisto vsako luknjo, od vdrtih tal (stanje vidis sele na ogledu), do crnih gradenj.

Po vukojebinah prodas okolico ne hiše. Če okolica ni ok, niti hiške ne boš gledat šel. So pa cene ponekod da glava peče in imaš seveda idi ote ki jih zna dober govorec prepričat. Dejanski primer: Slovenca ne naserješ, zastonj ne bi noben tistega vzel. Zaraščeno, vodovod na kapnico, hrib, brez ceste do hiše, peš pot čez pašnik in res slaba lokacija, gori stala kmečka podrtija iz 1850 al neki…lastnik je nasral neke Nizozemce za 48 jurjev. Od nakupa nobenega ni bilo na hiši. Propada dalje. Častil je na veliko in vsakemu otroku na vasi dal 500eur. Tako so samo štirje 🙂 Prodajal je pri nas dve leti na bolhi za 15000eur, pri novem oglasu se je zmotil in napisal 55000, so klicali, jim spustil na 48000 in takoj prodal. Včasih se ti nasmehne sreča.

Tvoj pogled na vrednost hiše popolnoma razumem in je čisto logičen. Saj nisi prva in ne zadnja, ki prodaja nepremičnino in PRI NAS je večina lastnikov zelo čustveno navezana na nepremičnino, ker so jih gradili predniki in sta v njih živeli vsaj dve generaciji, če ne več. Vemo vsi, kako se je zidalo in koliko odrekanj je bilo potrebnih.

Bistvo je, da je hiša potrebna temeljite obnove, ne gre samo za nekaj kosov pohištva. Kot sem rekla: streha, okna, podi, kopalnice, vrata…. temeljita prenova pa vemo, da stane na desetine EUR. Priznaj, da se tega zavedaš in da nisi pripravljena hiše adaptirati, ker VEŠ, da vložka najbrž ne boš mogla všteti v ceno (ki je že zdaj ohoho previsoka). Ampak ni to glavni problem hiše…
Glavni problem je lokacija in posledično le-ta potegne za sabo ostale nevšečnosti oziroma slabosti. Pa ne mislim na onesnaženo okolje, mislim bolj na to, da nekdo, ki dejansko nima zaposlitve v tistih koncih, tam ne more živeti.

Torej je vrednost hiše natanko 0 EUR. Vprašaj otroke, če bi šli živet tja (in zakaj ne), pa ti bo to jasno.

Da bi pa nekdo kupil parcelo za tak denar zato, da si bo zgradil tam vikend, s katerim ne bo imel visokih stroškov, pa je spet previsoka cena….

Pomisli malo, koliko zapuščenih hiš in celih vasi je v Sloveniji. Vse iz istega razloga – lokacij, kjer ljudje ne morejo živeti.

Če boste slučajno praznili hišo, bi odkupila ono svetlo nizko retro omaro v kuhinji.

Še tole ti bom svetovala: če bo prišel na ogled kolikor toliko resen morebitni kupec in ti bo argumentirano predstavil svojo vizijo glede cene, ga poslušaj in razmisli. Ne govorim o tistih, ki že po telefonu ponujajo pol manj, kao, itak ni nič vredno in je za podret. Nesramnosti ti ni treba prenašati, tudi če je cena morda previsoka.
Pozanimaj se, po koliko okvirno so v tistih koncih zazidljive parcele, koliko pride komunalni prispevek in GD – to vse predstavlja del vrednosti hiše. Če jo samo obnavljaš in ne spreminjaš zunanjosti, ne rabiš niti GD. Ponekod je že samo dajatev za priklop na vodovod astronomska – v prejšnji hiši je prispevek za vodovod plus izkop (10 metrov, naravnost, brez problemov) stal cca 1500 evrov. Tukaj, kjer sva zdaj, bi bil samo komunalni prispevek za hišo in gospodarsko poslopje okrog 15.000 in parcela najmanj 30.000.
[/quote]

Hvala, za spodbudo. Če bomo hišo praznili, vas obvestim in vam retro omarico podarim z velikim veseljem. Vsaj vem, da bo šla v dobre roke.

Tvoj pogled na vrednost hiše popolnoma razumem in je čisto logičen. Saj nisi prva in ne zadnja, ki prodaja nepremičnino in PRI NAS je večina lastnikov zelo čustveno navezana na nepremičnino, ker so jih gradili predniki in sta v njih živeli vsaj dve generaciji, če ne več. Vemo vsi, kako se je zidalo in koliko odrekanj je bilo potrebnih.

Bistvo je, da je hiša potrebna temeljite obnove, ne gre samo za nekaj kosov pohištva. Kot sem rekla: streha, okna, podi, kopalnice, vrata…. temeljita prenova pa vemo, da stane na desetine EUR. Priznaj, da se tega zavedaš in da nisi pripravljena hiše adaptirati, ker VEŠ, da vložka najbrž ne boš mogla všteti v ceno (ki je že zdaj ohoho previsoka). Ampak ni to glavni problem hiše…
Glavni problem je lokacija in posledično le-ta potegne za sabo ostale nevšečnosti oziroma slabosti. Pa ne mislim na onesnaženo okolje, mislim bolj na to, da nekdo, ki dejansko nima zaposlitve v tistih koncih, tam ne more živeti.

Torej je vrednost hiše natanko 0 EUR. Vprašaj otroke, če bi šli živet tja (in zakaj ne), pa ti bo to jasno.

Da bi pa nekdo kupil parcelo za tak denar zato, da si bo zgradil tam vikend, s katerim ne bo imel visokih stroškov, pa je spet previsoka cena….

Pomisli malo, koliko zapuščenih hiš in celih vasi je v Sloveniji. Vse iz istega razloga – lokacij, kjer ljudje ne morejo živeti.
[/quote]
Zdaj ji pa že nehaj zbijat ceno!
Samo gradbena vrednost te hiše je več kot to, za kolikor jo prodaja. Če upoštevaš pomožni objekt in urejena dvorišča je cena manj kot 600 € na kvadratni meter. Kar je zelo zelo poceni in manj kot kakšna klet v surovem stanju !
Kje je še vsa zemlja in cena dokumentacije ter infrastrukture? Slej kot prej se bo našel nekdo, ki si bo želel hišo ravno tam. Hiša je poceni. Celo prepoceni.
In še odgovor na prazne hiše na podeželju :Pomisli, koliko praznih stanovanj je v Sloveniji in v Ljubljani. Okoli 70 000 pravijo. A zato, ker ljudje tam ne morejo živet?

Avtorica, hiša je solidna, je sproti vzdrževana in ne zahteva ne vem kakšnih vložkov.

[/quote]

To, kje bi kdo živel, je relativno …
Moje prvo stanovanje v LJ se je meni zdelo na super lokaciji, bilo je novo, simpatično, blizu centra, da si lahko šel peš … recimo sosednje so starši kupili za svojega otroka, pa se niti vselil ni, po nekaj mesecih so ga že spet prodajali. Naslednji kupec je bil spet tako kot jaz čisto navdušen, celo nadstropje smo zasedli mladi brez otrok in je bil ko en študentski dom. Zanimivo, da tudi potem, ko smo postopno vsi prodali, so se tja vselili sami fajn ljudje, z enimi novimi sosedi se občasno še vedno slišimo 🙂

Z možem sva kupila zapuščeno hišo na super lokaciji, cena zelo ugodna (ko zdaj razmišljam, imam kar malo slabo vest, ker sva jo celo še preveč zbila glede na cene parcele, strošek komunalnega prispevka in GD), v kraju, ki ga sploh nisva poznala. Šele ko sva se vselila, sva ugotovila, da ni super samo vas in parcela, ampak tudi bližnja okolica vasi. Ne bi mogla bolje kupiti, čeprav so naju vsi strašili glede obnove.
Hišo je bilo treba obnoviti vse od a do ž, razen zidov in ostrešja, ker nisva komplicirala, prestavljala sten, večala odprtin (skratka nič grobih gradbenih del), so bili stroški v okviru pričakovanega in načrtovanega, tako da imava fletno hišo za zelo ugodno ceno. No, nihče od otrok ali odraslih vnukov prodajalk se ni videl v tej hiši. Drži pa, da moraš biti ljubitelj starih hiš, da greš v nakup. Odpadejo panoramska okna čez celo steno in 50 kvadratov velike dnevne sobe ter kuhinja z ogromnim kuhinjskim otokom. (Kar se meni osebno itak zdi bolj razstavni prostor kot prostor, namenjen stanovalcem, ker 50 kvadratov dnevne sobe res ne rabiš).

Moje prvo stanovanje v LJ se je meni zdelo na super lokaciji, bilo je novo, simpatično, blizu centra, da si lahko šel peš … recimo sosednje so starši kupili za svojega otroka, pa se niti vselil ni, po nekaj mesecih so ga že spet prodajali. Naslednji kupec je bil spet tako kot jaz čisto navdušen, celo nadstropje smo zasedli mladi brez otrok in je bil ko en študentski dom. Zanimivo, da tudi potem, ko smo postopno vsi prodali, so se tja vselili sami fajn ljudje, z enimi novimi sosedi se občasno še vedno slišimo 🙂

Z možem sva kupila zapuščeno hišo na super lokaciji, cena zelo ugodna (ko zdaj razmišljam, imam kar malo slabo vest, ker sva jo celo še preveč zbila glede na cene parcele, strošek komunalnega prispevka in GD), v kraju, ki ga sploh nisva poznala. Šele ko sva se vselila, sva ugotovila, da ni super samo vas in parcela, ampak tudi bližnja okolica vasi. Ne bi mogla bolje kupiti, čeprav so naju vsi strašili glede obnove.
Hišo je bilo treba obnoviti vse od a do ž, razen zidov in ostrešja, ker nisva komplicirala, prestavljala sten, večala odprtin (skratka nič grobih gradbenih del), so bili stroški v okviru pričakovanega in načrtovanega, tako da imava fletno hišo za zelo ugodno ceno. No, nihče od otrok ali odraslih vnukov prodajalk se ni videl v tej hiši. Drži pa, da moraš biti ljubitelj starih hiš, da greš v nakup. Odpadejo panoramska okna čez celo steno in 50 kvadratov velike dnevne sobe ter kuhinja z ogromnim kuhinjskim otokom. (Kar se meni osebno itak zdi bolj razstavni prostor kot prostor, namenjen stanovalcem, ker 50 kvadratov dnevne sobe res ne rabiš).
[/quote]
Tudi mi smo kupili hiško na podeželju, v manjši vasici. Ni nam žal. Zbudijo nas prelepa jutra, mir, nikjer ni slišati prometa, le tu pa tam gre kakšen avto mimo nas. Imamo svoj vrt in predelamo osnovno zelenjavo. Tudi nekaj sadnih dreves tako, da imamo še to. Klime zaenkrat ne potrebujemo, saj smo na primerni višini pod gozdičkom. Idila, katero ne menjam za mesto, čeprav se v službo vozim jaz 35 km, mož 27. Tisti mir in ne hitenje sta na podeželju nezamenljiva.
V času korone sem nakupila v trgovini večjo zalogo hrane, kruh itak pečemo doma, tako, da smo še prihranili. So plusi in so minusi. Ja, kamorkoli želimo, potrebujemo avto. Ampak to je to.

Tudi mi smo kupili hiško na podeželju, v manjši vasici. Ni nam žal. Zbudijo nas prelepa jutra, mir, nikjer ni slišati prometa, le tu pa tam gre kakšen avto mimo nas. Imamo svoj vrt in predelamo osnovno zelenjavo. Tudi nekaj sadnih dreves tako, da imamo še to. Klime zaenkrat ne potrebujemo, saj smo na primerni višini pod gozdičkom. Idila, katero ne menjam za mesto, čeprav se v službo vozim jaz 35 km, mož 27. Tisti mir in ne hitenje sta na podeželju nezamenljiva.
V času korone sem nakupila v trgovini večjo zalogo hrane, kruh itak pečemo doma, tako, da smo še prihranili. So plusi in so minusi. Ja, kamorkoli želimo, potrebujemo avto. Ampak to je to.
[/quote]

Gledam spet malo oglase in vidim, da je kar nekaj kmetij v SV Sloveniji bilo prodanih v teh dneh. Očitno pa nekaj kar gre v promet…

[/quote]

Te razumem, ampak zdaj so časi drugačni. Predvsem glede služb, ljudje, razen tistih v proizvodnji (še to ne vsi), ne delajo več od 6h-14h in so v resnici odsotni cel dan. Delovniki so v najboljšem primeru od 7h-15h, še raje 8h-16h, ogromno pa celo od 9h-17h ali z enournim odmorom za kosilo celo do 18h. Da o deljenem delovnem času ne govorim.

“Ljubiteljstvo starih hiš” dandanes pri zaposlenih ne igra nobene vloge. Ljudje iščejo lokacije, kjer lahko živijo.

Služba, vrtec, šola, ZD, trgovine… oddaljenost od doma mora biti takšna, da lahko vsak dan migrirajo sem in tja. To je vsa umetnost.
Takoj ko je ta dejavnik neizpolnjen, nepremičnina avtomatično izgubi vrednost. Dokaz so cele zapuščene vasi, ki so še pred nekaj desetletji bile naseljene, danes pa starih hiš brez infrastrukture noče nihče.

Penzionisti zagotovo ne bodo kupovali (prevelike) nepremičnine, od katere nimajo nič. Oni kupujejo apartmaje in stanovanja, kakšne majhne in luštne vikendice v vikend naseljih…nikakor ne ene stare hiše, v katero bi morali vložiti še 100 jurjev s tem, da bi se poleg tega morali ubadati še s parcelo in gozdom…. S tem se v bistvu nima časa ubadati nihče, tudi mladi, ki so cele dneve v službah ne, v kolikor se niso odločili postati kmetje.

Pa še nekaj. Življenje v nekem odročnem kraju ali celo v samoti je romantično, ko pomislimo na zasnežen Božič:-) V reali je drugače in pred nakupom ljudje ne fantazirajo tako, kot bereš nekatere tukaj gor…..

Gledam spet malo oglase in vidim, da je kar nekaj kmetij v SV Sloveniji bilo prodanih v teh dneh. Očitno pa nekaj kar gre v promet…
[/quote]

Mogoče je res šlo, čeprav podatki na Gursu ne kažejo neke prodaje, za katero bi človek lahko sklepal, da ni šlo za odkup deležev…
poglej pa še, na katerih lokacijah so bile te nepremičnine ter za kakšen denar so se prodale.

Mogoče je res šlo, čeprav podatki na Gursu ne kažejo neke prodaje, za katero bi človek lahko sklepal, da ni šlo za odkup deležev…
poglej pa še, na katerih lokacijah so bile te nepremičnine ter za kakšen denar so se prodale.
[/quote]

Na Gursu še ni zavedeno, ker posel še ni izpeljan do konca. Piše pa na straneh agencije “dogovorjena prodaja” in pa dan je bil oglas na upravni enoti za odkup kmetijskih zemljišč, kamor se prijavi kupec. So pa končne cene nekje 15-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižje od oglaševanih.

Na Gursu še ni zavedeno, ker posel še ni izpeljan do konca. Piše pa na straneh agencije “dogovorjena prodaja” in pa dan je bil oglas na upravni enoti za odkup kmetijskih zemljišč, kamor se prijavi kupec. So pa končne cene nekje 15-20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nižje od oglaševanih.
[/quote]

Ja, to so razne žlahte in sosedje, ki želijo odkupiti zemljišča za krmo in prodajo lesa.

Daj sama pomisli, zakaj ne kupiš neke stare hiše na podeželju, napol odrezane od sveta? Pa zakaj je ne kupijo tvoji otroci, kakšne pomisleke imajo?
Ko boš svoje odgovore prenesla na kupce, boš razumela, po kakšni ceni bodo ljudje lahko nepremičnino v odročnih krajih prodali. To je vsa umetnost.

Ja, to so razne žlahte in sosedje, ki želijo odkupiti zemljišča za krmo in prodajo lesa.

Daj sama pomisli, zakaj ne kupiš neke stare hiše na podeželju, napol odrezane od sveta? Pa zakaj je ne kupijo tvoji otroci, kakšne pomisleke imajo?
Ko boš svoje odgovore prenesla na kupce, boš razumela, po kakšni ceni bodo ljudje lahko nepremičnino v odročnih krajih prodali. To je vsa umetnost.
[/quote]

Samo ne verjamem, da bi kupovali zemljišča za krmo z vključeno hišo, ker to precej podraži zadevo? Mislim, da v teh primerih raje kupijo nekaj brez hiše gor?

Če razmišljam, zakaj bi ljudje to kupovali – mogoče se jim zdijo trenutni časi negotovi in gledajo v smeri samooskrbe in pa tega, da ne bodo imeli toliko omejitev pri gibanju v primeru ponovne karantene? Kaj misliš glede tega?

Poznam nekaj primerov iz prve roke. Nekdo je prodajal posestvo na samem s starejšo hišo, cca. 3 hektarje okoli zemlje, v roku enega tedna se je javil kupec, a si je potem prodajalec premislil. Dve posestvi s hišama z okoli dvema hektarjema sta se prav tako prodali v zadnjem mesecu na tistem koncu. Kar me čudi, je ravno ta sprememba trenda – prej se leta ni prodalo, zdaj pa kar gre vse po vrsti …

Samo ne verjamem, da bi kupovali zemljišča za krmo z vključeno hišo, ker to precej podraži zadevo? Mislim, da v teh primerih raje kupijo nekaj brez hiše gor?

Če razmišljam, zakaj bi ljudje to kupovali – mogoče se jim zdijo trenutni časi negotovi in gledajo v smeri samooskrbe in pa tega, da ne bodo imeli toliko omejitev pri gibanju v primeru ponovne karantene? Kaj misliš glede tega?

Poznam nekaj primerov iz prve roke. Nekdo je prodajal posestvo na samem s starejšo hišo, cca. 3 hektarje okoli zemlje, v roku enega tedna se je javil kupec, a si je potem prodajalec premislil. Dve posestvi s hišama z okoli dvema hektarjema sta se prav tako prodali v zadnjem mesecu na tistem koncu. Kar me čudi, je ravno ta sprememba trenda – prej se leta ni prodalo, zdaj pa kar gre vse po vrsti …
[/quote]
V trgovinah bo vedno dovolj hrane, nismo v vojnih razmerah. Država poskrbi za to. Kot tudi za energijo, varnost, vladavino prava. Ne paničari s to samooskrbo kot da je konec sveta.

No, no ni tako kot praviš. Jaz se oglašam iz čiste samote. Do najbližjega soseda imam kilometer. do najbližje vasi je 5 km., do mesta 15 km. Oglašam se iz Trnovske planote iz nadmorska višine 789 metrov. Živim v stari, lepi, topli, prijetni hiški, katero ne menjam za nobeno vilo v mestu. Tu živim z družino že 35 let. Imam 4 otroke, ki so že zrasli in so samostojni. V šolo jih je vozil kombi, nato pa avtobus. Hodili so pet minut peš do avtobusne postajce. Jaz in mož sva se vozila v službo v mesto. Delala sva različne urnike, ampak vedno sva bila doma takrat ko domov prišli otroci. Ne menjam druženja z otroci zunaj, ko smo nabirali maline, smrekove vršičke, se skrivali za skalami, tekali po blatnih lužah. Otrokom ni manjkalo družbe, saj so se dopoldan družili v šoli, popoldan pa smo bili lepa, povezana družinica, ki je spletla takšne vezi, da še vedno prihajajo domov. Sin si je uredil v naši hiški stanovanje nadstropje višje in imam dva vnučka ter krasno nevesto, ki je prišla iz mesta na samoto. Hčerka je kupila starejšo hiško v bližini, pa tudi ostala dva sinova sta blizu. Nihče si ni kupil stanovanja v mestu. Pa so vsi mladi. Ni vse v teh zidovih, veliko več je v smislu bivanja v naravi. Če si razvajen in bi rad imel vse na dosegu roke, potem ne boš nikoli kupil hišo na samoti. S ceno naše hiške, bi si lahko kupila enosobno stanovanje v Ljubljani. Kaj bi pa počela v mestnem vrvežu, kjer te nihče niti pozdravi ne, kjer je hrup še ponoči, kjer je onesnažen zrak, kjer je divjanje in hitenje. Ne hvala. Če želim v trgovino, se lahko do tja odpeljem.
Sem se razpisala, ampak želim povedat, da nas je še veliko takšnih, ki ne menjamo raja za pekel. V mestu bodo počasi živeli le reveži. Vasi bodo postale periferija. Ne more si vsak privoščiti to, kar imamo mi.

[/quote]

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close