pravila igre REMI – točkovanje na koncu?
Zvečer z otroci velikokrat igramo Remi. Do sedaj nismo nikoli pisali na koncu.
Zato me zanimajo pravila igre Remi na splošno, da vidim, če prav igramo, predvsem me pa zanima kako se točkuje na koncu? Točka tistemu ki zmaga, mož pravi, da ne, da je potrebno na koncu sešteti karte, ki ti ostanejo v rokah. Glede na veliko število, ki vas spremlja MON, bom vesela vaših nasvetov oz. odgovorov.
A.
Mi pa imamo taka pravila:
Če kdo ima remi dobi – 40 točk, drugi pa 200.
Če se ne odpreš dobiš +100 točk
Zmagovalcu pripišemo – 20 točk
Ostali pa si preštejejo karte, as, kraljica, pubec in 10 pišeš 10 točk, ostale pa koliko je na karti ( 2 si šteješ 2 točki, 3 si šteješ 3 točke,…), joker, ki ti pa ostane v rokah pa ga pišeš 20 točk. Tako si sešteješ karte in tako dobiš naprimer 56 in si pišeš 56 točk.
Zgleda da koliko je igralcev, toliko je pravil. :))
Mi igramo tako:
– če zapreš, ne pišeš nič
– na koncu sešteješ karte, ki so ti ostale v roki; joker=21, A=11, dama, kralj, pubec = 10, ostalo kot piše na karti.
– če zamenjaš pri odprtih kartah karto za jokerja, ga lahko daš ven šele v naslednjem krogu.
– odpremo pa z 54
Po koncu igre zmagovalec logično ne piše nič, ostali pa pišejo točke kart, ki so jim ostale v roki:*
1 do 10: toliko, kot je številka
Janez, kraljica in kralj: 10 pik
As: 11 pik
Đoli: 30 pik
V primeru, da se igralec še ni odprl, si piše 100 točk.
V primeru, da igralec zmaga s tisto karto izpod talona, si vsi ostali igralci pike pišejo dvojno.
Pri nas ni nobenih kazni, če se ne odpreš! Pač sešteješ karte, včasih sploh ni tako veliko. Številke so vredne številko, vsi ostali, vključno z jokerjem pa po 10. Seštejemo, kar ostane v roki in prištejemo skupnemu rezultatu. Če imaš skupaj več kot 100, se ti piše samo še X (križ). X dejansko pomeni najvišjo vrednost pod 100, ki jo ima soigralec (ki s tem “reši” ostale). Namreč tudi če si imel eno rundo X, ni nujno da imaš tudi naslednjo (recimo, da je imel tvoj soigralec v prvi rundi 60 (in je bil to najvišji rezultat pod 100), ti 122 (X), drugo rundo pa imaš 20, je tvoj seštevek potem 60+20=80 in si rešen. Konec igre je, ko imajo vsi razen enega križ, tisti je zmagovalec. Po nekih starih pravilih se pa na koncu gleda še, koliko križev je imel kdo ali karkoli in tisti časti ali plača ali karkoli, ampak mi se s tem ne ukvarjamo, igramo samo na zmago, lahko se teoretično celo igro šlepaš na dovolj “nizkih” soigralcih in dobivaš križe, na koncu se ti pa posreči zmagati. Pa še to pravilo imamo, da lahko zapreš z 0, 2 ali 4, odpret se moraš z najmanj 40 in pa ne smeš dajati “priflikov”, dokler nisi odprt. Včasih sem kot sova, ko v kakšni nedomači družbi naletim na drugačna pravila.:D
Pri nas pa takole
Če se ne odpreš +100
Če se odpreš samo nisi zmagal preštejes karte, se pišejo v +
Za zmago pa takole, zmaga če si bil že pred tem odpreti – 50
Zmaga ko se odpreš in zakljucis, a si imel jokerje in si dodajal karte drugim igralcem – 100
Zmaga hand z jokerji brez dodajanja – 150,ali z dodajanjem in brez jokerjev isto – 150
Čista hand zmaga brez jokerjev in brez dodajanja drugim igralcem pa – 200(zelo redka) 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.