Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika pravi nurnberški medenjaki – za Zalo!!!

pravi nurnberški medenjaki – za Zalo!!!

Dragi forumovci!

Jutri se žal verjetno srečanja ne bom mogla udeležiti, smrk, smrk…

Zato pa prilagam recept za meni najboljše medenjake, kar jih poznam – sicer nimajo veze z medom, ampak so za moje pojme in tudi po “izginotju s krožnikov” v naši družini No.1 in morajo biti za Božič vedno prisotni.

Skratka recept je sledeč (iz knjige dr.Oetker, Drobno pecivo):

A)
2 jajci
125 g sladkorja
ščepec muškatnega oreščka
1/2 čajne žličke meltih klinčkov
1/2 čajne žličke cimeta

B)
2 kapljici esence grenkih mandljev
2 kaplijici esence ruma
2 kapljici esence limone
(te esence imajo v Sparu v mini epruvetkah – v paketku so 4 epruvetke)

C)
125 g mletih mandljev
125 grobo sesekljanih mandljev
125 g drobno narezanih kandiranih limonine lupine (citronat ali oranžat – sama vzamem kandirano mešanico in jo še dodatno sesekljam)

Najprej z mikserjem penasto umešaš vse sestavine pod A, nato dodaš še sestavine pod B in C, ki jih vmešaš s kuhalnico.
Dobiš dokaj pocasto zmes, ki ji z žlico v velikosti orehov polagaš na peki papir in malo sploščiš.

Ko so pečeni (zlato rjavo) in še malenkost mehki jih še vroče premažeš s
prelivom:
125 g sladkorja v prahu + 2-3 žlicami vroče vode.

Sama preliv nanesem kar z malo žličko in potrosim z okrasnimi mrvicami.

TOPLI NASVETI (malo za šalo malo zares):
Sama delam te medenjake vedno iz dvojne količine.
Medenjake hrani v dobro zaprti škatli – lahko ima tudi ključavnico.
Nikakor jih ne delaj več kot dan ali dva pred Božičem, ker izginejo v trenutku!!!

Dober tek in odlično peko ter sladkanje vam želim!

lp
Nika

Nika, kaj naj ti rečem…..NAJČEPŠA HVALA!
Pa še eno vprašanje: po tvojem navdušenju sodeč so ti medenjaki mehki, imam prav??! ali si jih mogoče že kdaj poskusila peči na tistih malih hotijah, upam da veš katerih?

Še enkrat najlepša hvala in lahko noč

Zala

Oh, pardon: NAJLEPŠA HVALA! 🙂

LP

Hej,tudi jaz imam dr.Oetker knjige in v Drobnem pecivu prav ta recept.Res so dobri;saj je vse z mandlji tako njami.Jaz dodam se malo kardamoma.
Imam pa se zelo dober recept Panforte di Siena. Prav za te case.
Zelo podobne sestavine,samo se najprej naredi sirup iz sladkorja in medu.potem pa vse notri.Polaga se na hostjino testo.
Bom napisala recept po srecanju.Mogoce bo kateri prisel prav.Lp Babi

Kaj pa med, ali se tega ne doda ?

Draga Zala!

sama nisem nikoli pekla na hostijah, ampak samo na peki papirju… je pa res, da medenjakov ne prepečem do konca, ampak ko se mi se vdajo pod pritiskom prsta jih vzamem iz pecice.
Znotraj so srednje mehki (kot kaksni kokosovi makroni), na zunaj srednje trdi, v ustih se pa res topijo…

lp
Nika

Draga Alena!

Ja, kot sem napisala, najbolj smesno pri tem receptu je da sploh ni noter meda… tako da en vem od kod ime medenjaki…

lp
Nika

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close