Pralni vložki – a se hecate???
Deklica, ravnokar si zlezla iz nepralnih plenic v nepralne vložke. Svet se ni pričel vrteti šele s tvojim rojstvom. Pralne plenice in pralni vložki so bili veliko bolj zdravi tako za otroke/ženske, kot tudi iz ekološkega vidika. Kaj misliš, kje pa potem končajo pokakane plenice in tvoj krvav vložek? Slej ko prej se znajde v pitni vodi, katero piješ tudi ti. A si zdaj tudi bruh bruh?
Enkrat, ko sem bila še majhna (in trgovine ob nedeljah še niso bile odprte), sem slučajno dobila menstruacijo ravno v nedeljo. Bila sem stara kakšnih 12 let. Vložkov nisem kupovala, za to je skrbela mama – ki pa jo je moja menstruacija zelo presenetila in je na hitro zašivala nekaj vložkov skupaj, da sem preživela tisti dan….. Seveda smo naslednji dan kupili normalne vložke in doma narejene zavrgli.
Tako se lahko kljub starosti 34 let pohvalim, da sem jih enkrat nosila….
V srednji šoli sem živela v dijaškem domu kjer nas je bilo vsaj 100 deklet. Domov smo hodile enkrat na mesec po denar za dom, za kaj več itak ni bilo. v domu smo imeli v kleti pralnico kjer smo si ob sobotah popoldne dekleta prala svoje perilo, seveda na roke. Belo perilo in seveda tudi vložke, ki pa jim takrat nismo rekli vložki (ne spomnem se izraza _ se vidi, da sem že stara) smo okuhavale v loncih na velikem štedilniku na drva, spirale v kamnitih koritih z ledeno mrzlo vodo, nato pa sušile na razpeljanih štrikih po celem dvorišču. A si predstavljate kako je to zgledalo? Ena je obesila npr. 1 kopalno brisačo, dve bisači za obraz, 7 spodnjih hlač (ki so bile konkretne hlače do pasu in ne par štrikcev kot jih nosi moja vnukinja in imam vedno problem, ker ne vem kako jih obesiti), eno ali dve spodnji majici (se nismo preoblačili tako kot sedaj vsak dan trikrat) in pa ene 15 krpic, ki so nadomeščale vložke pa še mogoče spalno srajco ali pižamo. Nato je bilo na štriku malo presledka, da se perilo ni zmešalo in nato spet brisače, hlače in tako naprej.
No vložke smo seveda prale enkrat na mesec, smo pa imele natančen pregled kdaj ima katera menstruacijo in dosti dela z ugibanjem o morebitni nosečnosti, če je kateri mesec izostalo šušenje le teh. No res je bilo to v prejšnjem stoletju, a le 40 oz. 45 let nazaj.
Kako nostalgično se berejo taki spomini. No, jaz sem nekaj let mlajša, tako da takih vložkov nisem nikoli uporabljala, mi je bilo pa vsaj nekje do 20-tega leta grozno nerodno kupovati v trgovini. Tako, da sem si nekajkrat pomagala tako, da sem kar sama naredila nekakšne vložke iz vate. Sem pa vendarle še iz časov, ko sem še uporabljala tiste napol plastične spodnje hlačke, da niso vložki premočili.
In dostikrat si rečem – hvala Bogu, da živim v teh časih, ko lahko imam takšno udobje kot so vložki za enkratno uporabo.
Me pa vseeno zanima – kako so bili izdelani ti takratni “vložki”? Samo iz blaga? Kako je bilo z nepremočljivostjo, se je takrat že uporabljalo tiste plastične spodnje hlačke oz. še pred njimi, kako so se ženske s tem ubadale?
hmmm
pralni vložki so super- meni in kupu mojih prijateljic, ki jih uporabljamo.
narejeni so iz nepropustnega bomba+bambusa, so vpojni in sploh ne veš,da jih nosiš.
tanki so, dihajo…
sedaj me med menstruacijo prav nič ne srbi, ne potim se tam spodaj, v glavnem, povsem nova izkušnja. počutim se veliko bolj čisto in udobno.
pa še poceni so! svoje uporabljam že 2 leti in jih bom še najmanj 1x toliko, prihranila sem ogromno denarja!
definitivno priporočam, zadeva je res super. pranje pa tut enostavno, jaz jih kar v stroj vržem skupaj z spodnjim perilom in brisačami na 90 stopinj. opere vse.
Tudi jaz jih uporabljam že nekaj časa in ni šans da grem nazaj na tiste za enkratno uporabo. Toliko potenja in raznih srbečic, ki so z njimi povezane ne odtehta majhnega problemčka s pranjem.
Predvsem zato, ker imamo sedaj zelo efektivne pralne stroje, kar pomeni, da več kot splakniti z mrzlo vodo tik pred pranjem ni potrebno.
Poleg tega se ti vložki ne usmradijo, ker ne pride do reakcije s kemikalijami, …
Materiali, ki so danes na voljo, so tudi zelo vpojni in medicinsko neoporečni, zato v upojnosti ni rezlike oz. so pralni lahko veliko uspešnejši pri preprečevanju prepuščanja..
Kupiš jih enkrat na pet let (približna življenjska doba, lahko je daljša, odvisno od materialov in vzdrževanja), kar
Je veliko ugodneje, kljub večjem začetnem vložku denarja
Po petih letih ne pustiš za seboj cca. 2000 zavitkov nerazgradljivih smeti torej skrbiš za naravo
So zelo luškani, saj so lahko vseh barv in vzorcev. tako luškani, da po novem komaj čakaš tiste dni, ko jih lahko uporabljaš =) in dejansko jih je lepo uporabljati, ker so udobni in sigurni.
Forum je zaprt za komentiranje.