Poznate te piškote?
Je že kdo delal takšne piškote? Kopiran je iz kulinarike.
Lubeški kokosovi poljubčki
250 g kokosovih kosmičev
5 beljakov
250 g mletega sladkorja
400g surovega marcipana
2 žlici ruma
1/2 skodelice sladkorja 100 g čokoladne glazure
Kokosove kosmiče zmanemo med dlanmi in potresemo po pekaču, ki ga damo v segreto pečico na 100 stopinj celzija. Kosmiče sušimo pri priprtih vratih 20 minut. Beljake stepemo v trd sneg. Polovico sladkorja v prahu zmešamo z marcipanom in snegom. Kokosove kosmiče, preostali sladkor v prahu in rum dodamo snegu in zamesimo grudasto in gosto tekoče testo. Pečico segrejemo na 160 stopinj. S testom napolnimo brizgalno vrečko z luknjastim nastavkom in brizgamo na pekač kroglice orehove velikosti. Posujemo s sladkorjem in pečemo 15 do 20 minut.
Stasa,hej!
Sama pred uporabo ovsenih kosmicev za razne piskote-cookies,jih vedno malo popecem,oziroma posusim. Omenjeni recept je vreden poskusa. Delala sem nekaj podobnega brez marcipana .Jaz jim recem kar ovseni poljubcki- za razliko od mandljevih ali kokosovih. Ko mi ostanejo beljaki od poticnega testa,jih uporabim na ta nacin. Konec maja bo na vrsti
pehtranova poticka(pridejo moji) in bom poskusila.Ce jih bos ti ze prej udejanila,sporoci rezultat.Mislim,da nimava kaj zgresiti;sestavine so OK.
Lep dan in ves vikend(ceprav oblacen) Babi
Tocno;prebrala sem ovseni(sem jih jedla pri zajtrku):)))
Nekje imam tudi en recept za pecivo,kjer se kokosovi kosmici posusijo-
pa ne vem tocno za kaj gre.Teh strani iz revij je toliko in nisem najbolj redoljubna,da bi imela prav vse “poslihtano” po abecednem redu.
Marcipan ni tezko narediti in ti bos temu kos;ostalo pa je tudi dobro. Lp
Zalin recept (kopirano iz kulinarike):
Marcipan delam pa po tem receptu, venadar ne dodam limoninega soka(ne vem zakaj ne):
marcipanovo testo
125 g olupljenih in zmletih mandeljnov stresemo v skledo,dodamo
100 g sladkorja v prahu in oboje premesamo,nato prilijemo
1/2 cajne zlicke limoninega soka
nekaj kapljic mandljeve esence in dodamo
sneg iz 1/2beljaka ter s prsti zgnetemo sestavine v togo,a voljno testo,ki ga polozimo na desko,potreseno s sladkorjem v prahu in ga gnetemo,dokler ni popolnoma gladko.
Ce rabis vecjo kolicino,vedno vzamemo enako kolicino mandeljnov in sladkorja,sok in beljak le znatno povecamo.
Če nimaš amndljeve eseence, nič hudega. JAz sem dala kar nekaj kapljic eseence z aromo vanilije in masla (majhne 4 stekleničke , pakirane skupaj, Dr. Oetker)
In še en nasvet – beljak dodam kar fino mletim mandljem med vrtenjem sekljalnika(multipraktika) skozi zgornjo odprtino, in delat se začne kepa. Čez kakšne pol minutke jo vzameš ven in še sama malo pregneteš.
Če ga boš shranila, ga zavij v folijo in daj v hladilnik.
LP in dober tek
PS: ne more se ponesrečit, gotov je v max. 15. minutah
Staša, jaz sem jih delala za novo leto. Recept sem dobila v Veliki knjigi o peki.
Meni so bili SUPER!!! Še posebej zato, ker noro obožujem marcipan.
Izdelava ni težka, ker so uspeli tudi meni 🙂 So pa izredno dobri piškoti. Ko grem naslednjič v Avstrijo, bom tam kupila marcipan. ker je veliko cenejši pa kupujem ga na pol ali celo na eno kilo.
Staša, jaz sem okoli božiča delala neke druge kekse z marcipanom in moram reči, da sem bila precej razočarana. Okus po marcipanu je izginil takoj, ko so se keksi ohladili :((. Pa še precej marcipana sem porabla za ta špas (bi ga z mamo veliko raje pojedli 😉 ).
Ampak če bodo dobri ratali, pa le javi :)).
Lp, mishika
No, včeraj sem jih naredila. Delala sem iz polovičnih količin, saj so bili ti le poskusni, v večji količini pa jih nameravam narediti za mamin rojstni dan. Potrebovala sem torej 200 g marcipana, ki sem ga naredila po nasvetih od Babi in Zale: 100 g mletih mandljev sem zmlela v multipraktiku, dodala pol beljaka (nič stepenega v sneg) in pol čajne žličke limoninega soka ter nekaj kapljic vanilijeve arome (mandljeve nisem imela). Nato sem vse skupaj dala v drugo posodo in primešala še 100 g sladkorja v prahu. Šlo je brez problema, nisem si mislila, da je izdelava marcipana tako enostavna. Če upoštevaš, da v trgovini stane 100 g več kot 500 SIT, doma pa ga narediš za cca. 350 SIT dvakrat več (in gotov je res v 10 minutah), se ga nikakor ne splača kupovati.
Skratka, piškotki so lepo uspeli pa tudi zelo dobri so mi bili. Kar pa se okusa po marcipanu tiče… ko so še vroči, se ga res skorajda ne čuti, ko pa se ohladijo, pa je okus kar močan. Tako da, Mishika, smo te dobili – očitno zmažete piškotke še preden se imajo ti čas ohladiti ;)))
Še eno vprašanje imam – na začetku recepta piše, da je treba kokos 20 minut sušiti – zakaj je to potrebno? A mislite, da bi bili preveč “mokri”, če bi kokos zamešala v maso kar direktno iz vrečke? Gre le za to, da se s tem čas priprave podaljša za cca. pol ure pa še ponavadi kaj razsipaš po nepotrebnem, če imaš preveč opravka s kokosovo moko ;))
LP, Staša
Hej,Stasa!
Mislim, da to ni samo zradi susenja;vse te stvari so boljsega okusa, ce so malce popecene.Kokosa res se nisem, ker ga malokdaj uporabljam(sama ga nimam prevec rada- v glavnem naredim zaradi moza),
vsa ostala semena,kosmice,orescke pa vedno prej poprazim. Okus je boljsi. Poglej,kako so sezamova semena na raznem pecenem testu boljsa,kot nepecena. Sicer jaz ne porabim 20 minut,ker jih kar v litozelezni ponvi brez mascobe s stalnim mesanjem poprazim hitreje. Tako delajo tudi
v tisti znani it.TV oddaji.
Glavno,da so piskotki dobro izpadli in marcipan tudi.
Tale marcipan – pred leti,ko sem ga prvic naredila , sem zelo dvomila,da bo kaj nastalo. Potem pa sem si rekla,ce so v vsaki istrski hisi to delali ze pred stoletji,bo tudi meni uspelo, pa se moznar ne bo samo za okras; pa je uspelo!:))
Lep pozdrav Babi
Eliza, kokos vsebuje ansičene maščobe, ki zdravju pač ne koristijo najbolj. vsekakor pa manj škodijo kot trans maščobe, ki jih večina vsakodnevno uživa v svoji rpehrani 😉 Bo še morda Mishika kaj dodala.
Danes sem jih spet naredila – Babi, po tvojem nasvetu sem kokos prepražila kar na plošči in je šlo rpecej hitreje in tudi veliko lepše se je zapekel kot v pečici. So že na poti v Maribor.
LP, Staša
Hej!
Kokos me ze od nekdaj ne potegne, sicer sploh ne vem zakaj.Mogoce,ker so mi mandeljni in pinjole tako vsec.Ampak moz ga ima zelo rad in kokosovih rezin, poljubckov se res ne navelica.
Vcasih kupim celega in potem razbije, popije mleko, jaz ribam skorjo,mackona pa se zaletita v tiste scetine,raznasata po tleh in predeta..:))
Sem vedela, da ti bo nasvet za prazenje prisel prav.
Sem se ob Zalinem postu prav nasmejala: zdaj so na vidu ze tri podobne zivalce- tvoja Pikapoka, vnukov strasljivi pajek in Zalina Marljiva cebelca.
Jezek je ze klasika; mogoce bosta tudi kaksna ” Crna mravljica ali Leni polzek komu razveselila RD.:))) Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.