pozna kdo koga s fibromialgijo?
Oja, poznam. Meni so jo diagnosticirali pred cca 15 leti v Soči. Vrat, ramena, hrbet, roke in včasih noge so boleli kot hudič. In so rekli: točno to je značilno za fibromialgijo. Trpela sem kot konj. A diagnoza je veljala samo do slučajnega pregleda pri nevrokirurgu, ki je ugotovil zlomljeno vratno vretence. Po operaciji se je stanje čudežno izboljšalo, na kontrolo za FM me pa v Sočo tudi niso več vabili.
Preveri stanje hrbtenice, preden sprejmeš diagnozo FM.
so mi jo diagnosticirali, 06.11.2021 ob 18:37
Oja, poznam. Meni so jo diagnosticirali pred cca 15 leti v Soči. Vrat, ramena, hrbet, roke in včasih noge so boleli kot hudič. In so rekli: točno to je značilno za fibromialgijo. Trpela sem kot konj. A diagnoza je veljala samo do slučajnega pregleda pri nevrokirurgu, ki je ugotovil zlomljeno vratno vretence. Po operaciji se je stanje čudežno izboljšalo, na kontrolo za FM me pa v Sočo tudi niso več vabili.
Preveri stanje hrbtenice, preden sprejmeš diagnozo FM.
Samo to me zanima.
Kako so bile bolecine po telesu in kako se je vratno vretence zlomilo? Mas osteoporozo??
Ali jemljes B kompleks?
Na fibromialgijo sem slučjno pomislila. Občasno imam bolečine v rokah ( mišice- kot mi mi nekdo vlekel), bolj redko tudi v sklepih. Boli me v vratu- podobno heksenšusu, včasih križ ( zelo nizko), poleg tega me muči nespečnost t.j. zbujam se veliko po noči. Ob tem sem včasih depresivna, zaskrbljena itd. Včasih se mi zgodi, da imam mrzle roke in noge (le stopala in dlani). Ob dopoldnevevih pa mi je vroče, me oblije pot. To traja 5-10 min. Lahko je v mirovanju, lahko na poti v trgovino. Stara sem 62.
Sedaj, ko ne hodimo radi okrog zdravnikov, sem malo poguglala in med drugim je bila omenjena tudi fibromialgija.
Šnelca_783, 06.11.2021 ob 18:43
Samo to me zanima.
Kako so bile bolecine po telesu in kako se je vratno vretence zlomilo? Mas osteoporozo??
Ali jemljes B kompleks?
Bolečine povzročajo živci iz hrbtenice. Recimo C7 gre v roke in noge, C3 v vrat itd. Nimam osteoporoze. Vretence se je lahko poškodovalo pri padcu na smučanju, ali pa ob padcu iz gugalnice, ko sem z glavo udarila v sedalo gugalnico. Včasih nismo šli k zdravniku za take “malenkosti”, ampak smo čakali, da mine …
Rentgen zloma ni pokazal (verjetno so se zato odločili za FM), pač pa šele MR. Ampak sem morala biti zelo sitna, da sem prišla do tja.
Vem za tri primere žensk, ki so jim diagnosticirali fibromialgijo. Vse tožijo o nenehnih bolečinah povsod, glavobolih, nespečnosti, na koncu se pridruži še depresija. Vsi pregledi, UZ, MR, CT nič ne pokaže… Zelo zoprna bolezen. Imaš hude težave, nič ti ne morejo najti in potem dobiš diagnozo fibromialgija. Ta bolezen je “novejša”, mnogi je niti ne poznajo.
Verjetno medicina še ni ugotovila vzroka za vse te težave.
Forum je zaprt za komentiranje.