Povračilo stroškov za prevoz z/na delo
Kako mi je delodajalec dolžan obračunati oziroma povrniti stroške za prevoz na delo, če se stalno vozim s svojim avtom in imam možnost se voziti z mestnim potniškim prometom (Ljubljana)? Je prav, da mi izplačuje znesek cene mesečne vozovnice za LPP ali lahko zahtevam po kilometru?
Prosim odgovorite tisti, ki 100 % veste, hvala.
Ena z vzdevkom, 08.04.2023 ob 17:25
Kako mi je delodajalec dolžan obračunati oziroma povrniti stroške za prevoz na delo, če se stalno vozim s svojim avtom in imam možnost se voziti z mestnim potniškim prometom (Ljubljana)? Je prav, da mi izplačuje znesek cene mesečne vozovnice za LPP ali lahko zahtevam po kilometru?
Prosim odgovorite tisti, ki 100 % veste, hvala.
zakah bi ti delodajalec vracal stroske prevoza? tvoja stvar kako prihajas na delo
Ne moreš, 08.04.2023 ob 17:30
Ne moreš zahtevat po kilometru če obstaja možnost uporabe javnega prevoza.
Imam direktni LPP bus, pa mi obracunavajo po najkrajsi km poti, ker so tako zmenjeni, ker ni nihce iz LJ, se jim bolj splaca in se potem vsem tako obracunava. Meni bi bolj odgovarjala cena mesecne, dobila bi ze tako par € vec, pa se prazniki in dopust se ne bi odstevali. JU.
Ena z vzdevkom, 08.04.2023 ob 18:26
Mene zanima, KAJ PRAVI ZAKON, ki velja od septembra 2022 dalje in ne kako ste eni zmenjeni.
Preberi si kolektivno pogodbo kaj piše tam kako imate obračunan prevoz, načeloma je odvisno od firme do firme, razen v javni upravi tako, da nekaj na svojo roko se ne moreš menit, če je v kolektivni pogodbi določeno, da imate karte za lpp. Pri nas se tudi vsi vozimo z avti pa dobimo za karto javnega ali medkrajevnega prometa.
Preberi najprej uredbo, je dostopna na netu in objavljena v uradnem listu.
-
Potem pa ima delodajalec možnost ali bo obračunaval km ali vozovnice oziroma mesečne karte. Navadno imajo delodajalci to določeno v internem pravilniku. Najhitrejši pravilen odgovor boš dobila, če pokličeš v računovodstvo ali pa na oddelek za obračun plač, odvisno od tega kako velika firma ste.
Običajno se delodajalci odločijo za cenejšo varianto, gledano na vse zaposlene.
(1) Stroški prevoza na delo in z dela (v nadaljnjem besedilu: stroški prevoza) se povrnejo v višini stroškov prevoza z najcenejšim javnim prevozom, če je stalno ali začasno prebivališče (v nadaljnjem besedilu: bivališče) zaposlenega od delovnega mesta oddaljeno več kot en kilometer po najkrajši poti.
(2) Stroški prevoza se povrnejo zaposlenemu za javni prevoz, ki ni najcenejši, če bi uporaba najcenejšega javnega prevoza glede na vozni red in delovni čas zaposlenega, ne upoštevaje čas trajanja vožnje, za zaposlenega pomenila več kot dve uri dnevne časovne izgube.
(3) Če se zaposleni na delo dejansko vozi iz kraja, ki ni njegovo bivališče, in razdalja do delovnega mesta znaša več kakor en kilometer, se mu ne glede na prvi odstavek tega člena povrnejo prevozni stroški od tega kraja, če je ta bližje delovnemu mestu.
(4) Če prevoz z javnim prevozom ni možen, se zaposlenemu za razdaljo po najkrajši poti od kraja bivališča ali kraja iz tretjega odstavka tega člena do delovnega mesta prizna kilometrina, določena z Zakonom o višini povračil stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov.
po km, 08.04.2023 ob 18:06
Imam direktni LPP bus, pa mi obracunavajo po najkrajsi km poti, ker so tako zmenjeni, ker ni nihce iz LJ, se jim bolj splaca in se potem vsem tako obracunava. Meni bi bolj odgovarjala cena mesecne, dobila bi ze tako par € vec, pa se prazniki in dopust se ne bi odstevali. JU.
V JU je z zakonom določeno, da se obračunava po kilometrih.
Če pa je nekdo doma več kot 2 km (kar je meja v JU) in bi kilometrina znesla manj kot 30€ na mesec, pa se obračuna mesečni pavšal 30€ za cel mesec prisotnosti. V primeru odsotnosti sorazmerno manj.
Pozdravljeni,
Včasih se znajdemo v situacijah, kjer se lahko hote ali nehote znajdemo v težavah.
Nasveti odvetnika, spori z delodajalci, spori z zavarovalnicami, družino, zahtevanje primerne odškodnine in še mnogo drugih primerov, povzročajo visoke stroške. Zavedamo se, da so odvetniški in sodni stroški visoki, zato vam ponujamo rešitev – zavarovanje ARAG- ki ga pa morate skleniti pravočasno- še preden nastane težava, saj gre za zavarovanje. V okviru zavarovanja vam pripada enkrat mesečno tudi brezplačni pravni nasvet pri odvetniku.
S sklenitvijo zavarovanja ARAG boste prihranili ter se zaščitili. Tega se zaveda že veliko strank, skoraj 80.000, ki so že sklenili zavarovanje pri zavarovalnici ARAG.
Pobrskate lahko tudi po naši spletni strani: https://www.arag.si/zavarovanje-pravne-zascite/
V kolikor bi želeli skleniti zavarovanje, to najlažje storite tukaj: https://www.arag.si/sklenitev-zavarovanja/
V kolikor pa imate dodatna vprašanja, smo vam na voljo tudi na 080 30 16.
ARAG zavarovalnica pravne zaščite
Ne gre, 08.04.2023 ob 19:38
V JU je z zakonom določeno, da se obračunava po kilometrih.
Če pa je nekdo doma več kot 2 km (kar je meja v JU) in bi kilometrina znesla manj kot 30€ na mesec, pa se obračuna mesečni pavšal 30€ za cel mesec prisotnosti. V primeru odsotnosti sorazmerno manj.
Tudi to ni res. Tako je samo, če delaš 8 ur, če pa delaš 12 urni turnus pa dobiš dejanske kilometre, kjer je na koncu znesek lahko tudi manjši od 30€. Zakon je eno, resnica pa drugo. Pa da se razumemo..govorim za polno mesečno delovno obveznost.
Forum je zaprt za komentiranje.