Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › povišan ldl….kako ga znižati s hrano

povišan ldl….kako ga znižati s hrano

Imam povišan ldl (3,5). Kako ga znižati s hrano? Predpisali so mi tablete Sorvasta. Ko berem o stranskih učinkih, razmišljam, ali naj pustim holesterolu, da me pokonča, ali tabletam. Tisti, ki jemljete te tablete in tisti, ki jih ne, kakšne so vaše izkušnje, in, ne nazadnje, izvidi?

manj procesiranih OH, manj slabih maščob, več omega3, nasploh zdrav življenjski slog – dovolj spanja, gibanja in miru.

Konkretno sem slišala za gorčico. Vsak dan dopoldan pred hrano žličko gorčice. Je to rekla-kazala? Ne vem. Škoduje sigurno ne. Izgleda pa preenostavno, da bi res….?

Odgovor na objavo uporabnika
ldl, 17.05.2024 ob 12:15

Imam povišan ldl (3,5). Kako ga znižati s hrano? Predpisali so mi tablete Sorvasta. Ko berem o stranskih učinkih, razmišljam, ali naj pustim holesterolu, da me pokonča, ali tabletam. Tisti, ki jemljete te tablete in tisti, ki jih ne, kakšne so vaše izkušnje, in, ne nazadnje, izvidi?

3,5 ldl je mejna vrednost. Zakaj tablete?

Tako kot vsi, boste tudi vi umrli. Ni druge. Na stara leta se začnejo problemi, ki jih ni mogoče preprečiti, lahko se jih samo blaži in podaljšuje trpljenje na našem lepem planetu, dokler nekoč neizbežno ne izdihnete. Pozna srednja leta so takšen čas, ko začne hrana, ki je nujna za preživetje in življenje, dejansko škoditi. Otrok rabi redilno hrano, da se zdravo razvija, mlad odrasel rabi hrano za življenje in za to, da lahko dela in rojeva otroke. V poznih srednjih letih pa se začne tisto obdobje, ko hrana postane strup. Takrat, dokler se ne bo iznašlo nekaj, kar bi ljudem v teh poznih srednjih letih nadomestilo hrane, pride neizbežno trpljenje pred smrtjo. Pred pojavom sodobne medicine ljudje večinoma niso dočakali starih let. Umirali so že v mladih letih in še bolj v srednjih letih, le redki srečneži so dočakali stara leta, zato problemov starosti ni bilo, tistih, ki so bili, pa ni bilo mogoče diagnosticirati, ker ni bilo krvnih preiskav za holesterol, maščobe, sladkor, itd, raka pa so lahko našli le na obdukcijski mizi, ampak šele, ko se je obdukcije začelo delati, prej, ko cerkev še ni dovolila nobenih posegov v telo, tudi tega ni bilo in se tudi o raku ni vedelo še nič. Dandanes pa, ko skoraj vsi dočakamo stara leta, so ti problemi starosti tako pogosti. Torej, uživajte, dokler še lahko, kajti prihaja neizbežno. In disclaimer: denarja ne boste odnesli v nebesa, zato ga porabite zdaj za uživanje!

glede na to, da so tvoje vrednosi skoraj normalne, poskušaj biostatine. mogoče kaj pomaga. veliko ne rabiš.

glavna je zdrava prehrana in predvsem več gibanja, dodaj 30 minut hoje vsakodnevno, če že hodiš pa dodaj še 30 minut, v vsakem primeru povečaj fizične aktivnosti.

kar se tiče zdrave prehrane jogurt s 3 žličkami zmletih lanenih semeh, lanena semena znanstveno dokazano pomagajo pri direktnem znižanju visokega pritiska, ob tem pa vsebujejo sestavine ki posredno očinkujejo na znižanje LDL.

Jej čimveč ovsenih kosmičev, stročnice (fižol, grah…), avokado, bučna semena, lešnike, sezam, lan, brazilske oreščke, ječmen, patliđan, sadje…to je tko na hitr kar sm se spomnla.

Vem tud za en napitek ki si ga sama nardiš, neki s kefirjem…sam to bi morala vprašat.

Meni ga ni uspelo. Ne s konkretno izgubo 15ih kil. Zdravo prehrano, vsakodnevnim gibanjem in “no stres”. Ker imam nekaj težav s srčno žilnimi boleznimi in slabo družinsko anemnezo (infarkti, kapi, angine pektoris, srčna popuščanja), se je kardiolog poleg tablet za redčenje krvi, odločil še za Atoris, ki “zbija” holesterol. Ima nekaj stranskih učinkov, se strinjam. Ampak, so mi tudi razložili, da smo tisti, ki so nam odstranili žolčnik itak temu podvrženi.

Včasih je bilo 73 let že častitljiva starost. Danes so s pomočjo farmacije in new age filizofije najlepša leta. Pač imaš na izbiro “vzemi ali pusti”.

Ena južna neprijavljena, 17.05.2024 ob 13:29

Jej čimveč ovsenih kosmičev, stročnice (fižol, grah…), avokado, bučna semena, lešnike, sezam, lan, brazilske oreščke, ječmen, patliđan, sadje…to je tko na hitr kar sm se spomnla.

Vem tud za en napitek ki si ga sama nardiš, neki s kefirjem…sam to bi morala vprašat.

AJa pa ribe seveda tud: losos, skuše,  sardine…pa kurkuma, česen, zelen čaj, uporablji polnozrnato moko, kruh….

Ko so enkrat žile že naplastene in ko je povišan holesterol, zaradi bolezni ali staranja, ga je samo s hrano nemogoče zbiti. Hrana predstavlja le približno 10 % znižanja, malo več še morda telovadba, za zdravljenje pa so žal nujno potrebni statini, če si ne želite kapi ali infarkta. Za zdravo življenje je treba skrbeti ko si še mlad. Kasneje je vedno bolj rizično. Sploh kajenje in alkohol.

Glede stranskih učinkov pa drži, po statinih nenormalno bolijo mišice na nogah, povečajo se jetrni encimi.

https://www.vemkajjem.si/default.asp?opt=1&id=6033&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR3sf_aydOjFkzqRWpNdLhPWDSoBtnL2mqNePHSJ3qDtVa9hDjzEWXpVeow_aem_AdKGHzojlVIK49DbsG2Z37UAm0-h9a-vlnaLOxWROfEtLzig8cW4h28omwmcQmwMHAtUWzm_TDI3u9Yr3AJuu9Hq

Meni je zelo pomagalo tole in to hitro. Stranski učinki tablet Sorvasta in potem enih drugih so me skoraj ohromili, saj sem imela hude mišične bolečine. Zdaj ne jemljem nobenih tablet. Holesterol skupni 4,5, prej pa tudi 6 do 8.

Grenivka422, 17.05.2024 ob 13:43

Ko so enkrat žile že naplastene in ko je povišan holesterol, zaradi bolezni ali staranja, ga je samo s hrano nemogoče zbiti. Hrana predstavlja le približno 10 % znižanja, malo več še morda telovadba, za zdravljenje pa so žal nujno potrebni statini, če si ne želite kapi ali infarkta. Za zdravo življenje je treba skrbeti ko si še mlad. Kasneje je vedno bolj rizično. Sploh kajenje in alkohol.

Glede stranskih učinkov pa drži, po statinih nenormalno bolijo mišice na nogah, povečajo se jetrni encimi.

To seveda ne drži, holesterol je možno tudi ob zamašenih žilah znižat samo z zdravo prehrano in življenjskim slogom. Razen če so vrednosti LDL res visoke, kar pa v zgornjem primeru niti slučajno niso.

nasvet232, 17.05.2024 ob 13:59

To seveda ne drži, holesterol je možno tudi ob zamašenih žilah znižat samo z zdravo prehrano in življenjskim slogom. Razen če so vrednosti LDL res visoke, kar pa v zgornjem primeru niti slučajno niso.

Morda se da s hrano, ko še ni diagnosticirana bolezen oziroma so vrednosti malo čez mejo. Kasneje je pa to samo s hrano zelo rizično in na lastno odgovornost. Jaz se ne bi igrala.

Grenivka422, 17.05.2024 ob 14:02

Morda se da s hrano, ko še ni diagnosticirana bolezen oziroma so vrednosti malo čez mejo. Kasneje je pa to samo s hrano zelo rizično in na lastno odgovornost. Jaz se ne bi igrala.

Avtorica zgoraj ima vrednosti na meji /še v mejah normale/. S hrano, več gibanja bi sigurno šlo. Nekdo bi ji moral povedat, kaj od hrane najbolj pomaga oz. je priporočljivo. Seveda vsaj 30 min hoje, gibanja dnevno.

Se strinjam. Nikoli kadila, alkohol ob zelo redkih priložnostih. Kozarec za na zdravje. Vedno sem bila aktivna in veliko hodila, kolesarila…

Ampak, ko ti skoraj vsi v bližnji in razširjeni familiji, pokosijo kapi in infarkt, razmišljaš drugače. Ko vidiš bratranca, ki ga je zadela možganska kap pri 51ih in je preživel. Mah, ne bi imela nič proti, če bi tisti reševalni helikopter prišel prepozno. Na vozičku, v plenicah, skoraj ne govori. Niti ne pomisliš več na stranske učinke zdravil.

Seveda je prav, da se sam odloči po lastni presoji.

Znižala v pol leta za 1,3. Nobene revolucije, nekoliko spremenjena prehrana prehrana:

– zajtrk kosmiči / granole brez dodanega sladkorja z ovsenimi (ali podobnimi) napitki,

– čokolada z najmanj 70% kakava,

– več lososa, sardel, skuš v prehrani (zadnji dve kar konzerve),

– polnozrnat kruh, ne bel,

– nemastni jogurti in ostali mlečni izdelki z manj maščob, manj sirov,

– alkohol: pivo je out, če že kakšen kozarec vina,

– čim več sadja in zelenjave,

– pest oreščkov na dan,

– poskušam jesti nekje do šestih popoldne (me pa včasih zanese).

Že prej sem skoraj vsak dan hodila po kakšno uro, poskušam več oziroma bolj hitro.

Sem se pa v tem času zredila (!) za par kg. Sestra na pregledu je samo debelo gledala. Možno, da je bil tudi stres vzrok, čeprav se mi zdi, da sem sedaj bolj pod stresom. Pa tudi trigliceridi so se mi znižali. Go figure…

Srečno!

Odstrani hrano z OH, cukrom, tudi sadje je sladko. Jej samo zelenjavo in meso.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close