povečanje skeniranih slik
kot sem že v spodnjem mejlu napisala, ne znam povečat skeniranih slik. nekatere mi skenira tako, da pridejo čez skoraj cel ekran, nekatere pa pridejo ful majhne (skenira jih različno, čeprav so istega formata). kr neki!!! no, poskusla sem s photo editorjem (od acd-ja) ni ni efekta. šla sem pod resize, tam nastavila pod cm (10 krat 15) in na ekranu je slika še vedno majhna; včasih naredi celo tako, da jo čudno razvleče in ni podobna ničemur več; s pixli si ne znam pomagat … kako naj tako majhno skenirano sliko povečam na velikost ekrana IN JO POTEM TUDI TAKO SHRANIM? Ne mislim na zoom (trenutna povečava)!!
Najprej se probaj poigrat z nastavitvami za skener, ker take slike bi morale biti dovolj velike.
Majhno sliko sicer lahko povečaš, vendar pri tem izgubiš kvaliteto. To lahko počneš z večina programov za obdelavo slik, lahko si pa namestiš Microsoftov Image Resizer in potem z desnim klikom na sliko lahko le to povečaš ali pomanjšaš.
Draga čopo, morda se ne razumemo najbolje. Kaj pravzaprav želiš? Skenirane fotke nastaviti kot ozadje? Pregledovati skenirane fotke, povečane čez ves zaslon?
Če skeniraš npr. fotografijo velikosti 10 x 15 cm pri nastavitvi 300 dpi, lahko dobljeno fotografijo z vsakim pregledovalnikom fotk pogledaš na celotnem zaslonu (opcija: full screen). Prav tako jo lahko nastaviš kot ozadje – prav tako čez celoten zaslon.
Domnevam, da nimaš izkušenj z uporabo programov za pregledovanje in urejanje fotografij.
Zato nam napiši, katere programe uporabljaš, s čim npr. pregleduješ skenirane fotke, s katerim programom jih urejaš, spreminjaš? In končno, kako pravzaprav skeniraš, s katerim programom? Morda si ta program dobila skupaj s skenerjem, le-ti navadno niso najboljši, čeprav se tudi z njimi da urediti vsaj osnovne stvari, ne pa toliko kot ponujajo bolj profesionalni programi, kot je npr. Photoshop.
Ko nam boš vse to pojasnila, ti bo kdo laže svetoval.
Obema se lepo zahvaljujem za odgovor in pripravljenost pomagat (hmmm, tistega programa nisem še inštalirala, ker nisem imela časa). Tako je: teh fotk ne želim nastavit za ozadje, ampak jih pregledovati čez cel zaslon – da bi se vedno odprle čez cel zaslon. npr fotke, ki jih dam z digitalca na računalnik, se mi vedno tako odprejo, pa ne samo npr. v ACD Seeju, ampak tudi če odprem mapo na disku, kjer so shranjene (VEDNO SO ČEZ CEL ZASLON). Tajfun, pravilno si ugotovil – nimam še dosti izkušenj z urejanjem fotografij (no, par poskusov spreminjanja ozadij ipd.). Za urejanje slik sem uporabila Slikarja (za ozadja) in PhotoImpact. in tu se mi je pojavil problem (v photoimpactu): hotela sem na ozadju dodati žige, ki pa so kompatibilni s fotkami čez cel ekran. pri teh majhnih fotkah ne pride nič prav, ker žigi pridejo npr. čez eno četrtino slike (npr. roža čez pol telesa pri človeku).
to opcijo full screen znam uporabit. vem, da na ta način lahko fotko vidiš čez cel zaslon, ampak to je SAMO TRENUTNO!! JAZ JO ŽELIM TAKŠNO SHRANIT – da se potem vedno takšna odpre!!
skener, ki sem ga uporabila, je lexmark x1100 series. Tajfun, sprašuješ me, s katerim programom skeniram slike. Sploh nisem vedela, da je potreben program za to; mislila sem, da je dovolj, da imaš skener. Naj povem, da je nekdo drug priklopil skener na rač. itd., tako da ne vem nič o programu (a je moral tudi kakšen program inštalirat?). jaz grem pod Start, Programi, Lexmark 1100 Series, Lexmark all in one center in to je to …
če kliknem na kakšno fotko, shranjeno na disku, mi pokaže pod vrsta: ACD See (mogoče zato, ker je ta program inštaliran in so nastavili, naj jih vedno tako odpre?).
Forum je zaprt za komentiranje.