Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Potrdilo o davčnem rezidentstvu

Potrdilo o davčnem rezidentstvu

Ali ima kdo kakšne izkušnje iz prve roke, koliko časa od oddaje popolnega zahtevka ponavadi traja, da FURS sčara omenjeno potrdilo o davčnem rezidentstvu v Sloveniji?

Ali bo dovolj izpolnjen obrazec ali bodo že sedaj, ko še niti izplačan ni, hoteli še dodatno dokumentacijo o dohodku, ki je napovedan v obrazcu?

Traja najvec tri mesece,ce bodo rabili se kaj te bodo kontaktirali.Izpolni cim vec,pa ne bo tezav.Ce je vse ok,odlocbo hitro izdajo.Vem,ker je partner to urejal.

Če sem že odprl temo, je korektno, da jo še updatam s svežimi informacijami, konec koncev bo morda koristilo še komu.

Prek eDavkov sem kot “lastni dokument” (NF-LD) oddal izpolnjen zahtevek, prilagal nisem nič drugega.

Hitrost me je kar pozitivno presenetila. Po datumu sodeč so mi “potrdilo o rezidentstvu” izdali že naslednji dan po oddaji vloge. No, nekaj dni se je še svaljkalo po vložišču, sodeč po izpisanem datumu odpreme na kuverti so ga poslali šele včeraj, danes pa je že pristalo v domačem nabiralniku.

Notri je bil en list A4 z glavo FURS, kjer v slovenščini in angleščini potrjujejo, da sem res rezident RS za namene izvajanja sporazuma med Slovenijo in …. o izogibanju dvojnega obdavčevanja. Vse skupaj še podpisano in poštempljano. Angleščina sicer ni uradni jezik v drugi državi podpisnici. Hja, sem mislil, da so si ob sklenitvi konvencije še izmenjali jezikovne predloge….

Ko smo že pri jeziku, pričakoval sem, da bodo vsaj za tisto izjavo v prejšnjem odstavku uporabili jezikovno neoporečen template. Potem pa v angleški verziji pred mojim naslovom stoji “adress”, torej en “d” premalo. Takisto ni nikjer omenjeno, da potrdilo velja za letošnje leto, to se da šele implicitno sklepati iz datumov. Zdaj pa samo upam, da se mi tuji izplačevalec in njegova davkarija ne bosta obesila na te podrobnosti in mi bosta priznala pravice iz konvencije.

Spoštovani! Lepa hvala za natančen opis postopka, brez vaših navodil se mi nikakor ne bi uspelo prebiti do oddaje vloge 🙂 Je pa že sam vpis v e-davke kar dolg postopek in traja nekaj dni, da prejmeš kodo za aktivacijo računa.
Skratka, zahvaljujem se vam za uporabne napotke 😉

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close