potovanje z letalom
Ker je ta forum najbolj obiskan, bom vprašanje postavila kar na njem.
Še nikoli nisem potovala z letalom, v kratkem pa se mi to obeta. In priznam, da me je precej strah.
Zanima me karkoli kar mi bo prišlo prav na potovanju, vse izkušnje, nasveti.
Med letom bo potrebno vsaj 2x prestopiti. Kako je s prtljago, na kaj je potrebno biti pozoren? Kaj v primeru, da let zamuja in zamudi naslednjega? Kaj, če se izgubi prtljaga, pa prideš v tujino brez vsega?
Kako je s prestopanji na velikih letališčih, kakšna je verjetnost, da se izgubiš? Ali je vse dobro označeno, da veš kam moraš iti za naslednji let?
Pa še nekaj, zanimivo mi je, zakaj v eno smet letalo vozi veliko dlje kot v drugo. Npr Frankfurt – Helsinki traja let 3,5 ure, nazaj Helsinki – Frankfurt, še celo Helsinki – Dunaj pa samo 1,5 ure, glede na podatke, ki sem jih našla na internetu.
Že vnaprej vsem hvala za vaše izkušnje.
nekaj nasvetov:
Na letališče pridi dovolj zgodaj, da se čekiraš (oddaš prtljago, potrdiš sedež na letalu). Včasih je dobro tudi uro in pol.
Preveri dovoljeno težo kovčka.
Preberi omejitve glede ročne prtljage (prepovedani predmeti), teža.
Če prestopaš, je za prtljago poskrbljeno, razen ročno, ki jo imaš dobesedno pri sebi.
Letališča so kar dobro označena. Odvisno je, kakšen človek si, kako se orientiraš, znajdeš, kako nate vpliva gneča itn. Če stresno, se lepo nekam ustavi, malo opazuj, na info pultu vprašej, pa naprej.
Na avionu ni kajenja, znotraj letališča so neke kadilnice, skratka, računaj na to.
Pri vzletu, pristanku znaš imeti malo občutka pritiska v ušesih (odvisno od aviona), žveči čigumi, pa bo.
Izgubljena prtljaga je kriza, zato imej kakšno zadevo tudi v ročni prtljagi.
Uživej!
Bom zacela od spodaj navzgor. Helsinki so v drugem casovnem pasu, torej ne smes gledat, kdaj letalo vzleti in kdaj pristane, ampak dejansko trajanje leta. BTW, kaj ni vec direktnega leta v Helsinke iz LJ?
Glede prestopanja, zgubljene prtljage, zamud,… je zelo odvisno od tipa karte, ki jo imas. Ce recimo letis z nizkocenovniki, ki letov nimajo povezanih, dobis tudi locene karte, vsakih pobiras kufer in ga oddajas na novo. Ce pa imas povezano karto, potem kufer (pazi na kilazo) oddas na prvi prijavi in gre sam do konca in te tam caka na tekocem traku. Dobro preberi navodila, kaj imas lahko v rocni prtljagi, da ne bo tezav pri scenu, kufer bos pa ze oddala v naprej. Predlagam, da si na Brniku dovolj zgodaj, da se ti vsaj prvic ne bo nikamor mudilo. Ko se bos prijavila na let, bos dobila vse tri Boarding passe. Na vaskem pise razen tvojega imena, leta, tudi kje se gre na letalo. Terminal in vhod. Ko boste pristali, samo sledis oznakam. Predlagam, da za vsak slucaj takoj po pristanku poglesa na zaslone (ki so na vsakem vogalu), ce leta slucajno niso preusmerili na kak izhod. Potem se enostavno premikas po letaliscu. Ker je Finska v Schengenu, ni niti pregleda dokumentov,
Jaz ti iz izkusenj na letih s presedanjem predlagam, da imas v osebni prtljagi vse,kar bos potrebovala vsaj prvi, ce ne se drugi dan. Enostavno vse doklumente, vredne zadeve in racunalnik. Na poti nazaj mi to niti ni tako pomembno.
Ce let zamuja, ti bo letalski prvoznik poskrbel za drugo povezavo. Dostikrat to pomeni tudi nocitev na letaslicu, vcasih dobis tudi nekaj kozmetike, vse odvisno od zamude in letalisca, predvsem pa letaskega prevoznika. Pa seveda od polnosti povezav. Ce je iz Dunaja v Helsinke smo ena povezava dnevno, je drugace, kot ce jih je 5.
Ce zacnes na Brniku pac tam vse vprasaj in ker je Brnik malo letalisce ti ni treba bit tam celo vecnost prej. Ce letis iz Brnika prek Dunaja ti na Dunaju ni treba skrbet za prtljago, samo rocno nosis s sabo, drugo te ne skrbi. Ja, in ker letis prvic in iz Brnika bos pac ze nasla enega gosta, ki leti naprej in mu kar sledi, ker na Dunaju bodo eni sli po prtljago in ven, drugi pa prestopajo, ti sledis tem, ki prestopajo in gledas table in uporabljas jezik 😉 ce se ti zgodi, da bi letalo zamujalo in zamudis let naprej vas bodo ze na letalu obvestil kaj in kako oz kam se zglasi na letaliscu. Nic pretresljivega ni.
Pa pozabimaj se kaj imad lahko v osebni prtljagi, recimo skarjice in tekocina, za vsak slucaj pa jaz vedno nesem eno prozorno vreckico na zip, da dam tja not, ce mi kje komplicirajo.
Ce pa na letaliscu ne bi kaj vedela pa pojdi do info pulta. In ce te na Brniku vprasajo kje zelis sedet reci ob oknu, ce je lepo vreme je lepo dol gledat.
Hvala za vse koristne informacije.
Karte si ne bom kupila sama, ker bom šla na pot službeno. Tako, da predvidevam, da bo “navadni” prevoznik in ne nizkocenovni. Kako pa na zadnji “postaji” veš, kje se dobi prtljaga in v koliko časa po pristanku lahko pričakujem, da jo prevzamem?
Karte še nimam, ampak kolikor sem gledala na spletni strani Adrie, ni direktnih letov do Helsinkov, ampak ti da največ možnosti preko Frankfurta in Münchna, enako za nazaj, s tem da za nazaj ponudi še Dunaj. Glede na to, da so predvidene neke ure prihoda in odhoda, se tudi karte predvidevam poiščejo, da temu ustrezajo. Itak pa Helsinki ni končna destinacija, tako da še ne vem ali bom prestopila v Helsinkih ali v Stockholmu, kamor pa tudi ni direktnega leta iz Brnikov, vsaj koliko sme gledala.
Če npr. v Frankfurtu gledam – sledim potnika, ki bo enako prestopil in šel kamor bo pač namenjen, ali bo šel v isto smer, ne glede na to, kam bo šel? Predvidevam, da je to različno glede na smer nadaljnjega potovanja? Ali se ta pot vsaj deloma prekriva?
Torej lahko že na Brniku vprašam kar me zanima? Mi že tam dajo nadaljnje informacije glede prestopanja?
Adria ni edini prevoznik, ki vozi z Brnika. Direktno povezavo ima nekajkrat tedensko Finair. Punca od nasega necaka leti na tej relaciji skoraj enkrat mesecno za smesen denar. Ki niti pod razno ni primerljiv s kartami, kjer se preseda 2x.
Torej na Brniku se ob prijavi ponavadi dobi vse borading passe. Na katerih je napisano, odmkod bo naslednji let. Torej terminal in izhod. Ko prides z letala v letalisko stavbo, pocukaj prvega, ki bo za pultom, pa ti bo pomagal, ce ne bo slo drugace. Ce bos imela karto od Adrije, letela pa preko Fra, Mun ali Dunaja, se obrni na osebje Lufthanse ali Austriana, ker so vsi povezani.
Ce bos letela cez omenjena letalisca si lahko presropanje ogledas tudi v naprej na spletnih straneh letalisca. Enostavno na spletni strani poisci pregled prihodov. Pise ne samo, kdaj pristsnejo, ampak tudi na katerem izhodu. Enako velja za odhode. Nekateri ti tudi gradicno prikazejo, kam moras. Ampak glede na to, da so vse nastete destinacije v EU in Schengenu, zelo verjetno letis na isti terminal kot bo naslednji let.
Ko pristanes v Helsinkih, sledic Exit in Bagage claim, ponavdi je narosan kufer na pikicah. Potem pa najdes stevilko svojega leta in zraven napisejo, na katerega bodo dali tvoj let. Pocakas pred trakom z vozickom. Tudi potniki rabijo nekaj casa, da izpraznijo avion. Hkrati s tem zacnejo praznit tudi prtljago, ki je v spodnjem delu aviona. Odvisno od velikosti letala, a ponavadi se oride do teh trakov kar hkrati. In gres potem skozi izhod ali do bus postaje ali pa izhoda za taxi.
Ce bos imela malo robe, pa imas tako samo osebno prtljago, pa tega sploh ne bos rabila.
Ce je se kaj, pa le vprasaj.
Forum je zaprt za komentiranje.