Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Potovanje po BiH

Potovanje po BiH

Letos v poletnih počitnicah nameravam iz Makarske se vračat proti domu čez Bosno pa me zanima ali mi kdo lahko kaj svetuje o relaciji Mostar – Sarajevo – Pale – Šarganska osmica – Sarajevo – Jajce – Banja Luka – Zagreb? Mislim tako na prenočišča kakor tudi na same ceste in varnost. Seveda pa me tudi zanima kakšne so kaj cene hrane, prenočišč in goriva.
Prosil bi za čim bolj sveže informacije.
Se pa že vnaprej zahvaljujem za vsako informacijo posebej. Zanima pa me tudi ali morda kdo ve če obstaja kakšen vodič (knjiga) po Bosni.

Božo

Zivjo…. evo nekaj informacij iz moje strani.

Potovanje skozi Bosno je povsem varno. Ceste so normalne, nekako v rangu z našimi, tko da, kar se tega tiče ni nikakršnih posebnosti, manjkajo le avtoceste.

Od Mostarja do Sarajeva izredno lepa pot – kanjon Neretve, tudi odsek Jajce – Banja Luka dost podobno. Poleti je sploh kar živahno, saj je Bosna polna “auslenderjev”, ki hodijo “domov” na dopust iz Austrije, Nemčije, Švice, Skandinavije itd.

Kar se goriva tiče, je povprečje je nekje 1,20 € / liter, odvisno pa je seveda od pumpe. Nekje cent – dva gor, nekje pa cent – dva dol. Črpalke bolj ali manj obratujejo 24/7.

Kar se hrane tiče… 30 do 50 % cenejše kot pri nas, kar se tiče gostilniških cen. Sarajevo (center – Baščaršija) ima malo bolj dvignjene cene kod drugod, vendar dražje kot pri nas ne boš plačal nikjer. V trgovinah je “domača” roba cenejša, za razne Coca Cole, Milke, Heinekene in podobno pa boš odštel približno toliko kot v našem Merkatorju, Sparu itd.

Kar se prenočišča tiče, tega je dovolj. Za prespati imaš možnosti tako v Mostarju, Sarajevu, Jajcu in Banja Luki.

V Sarajevu in Jajcu sem že prenočil, tako da za dvoposteljno sobo računaj okoli 35 do 50 € / noč.

Priporočam spanje v Sarajevu in v Banja Luki.

Iz Makarske imaš do Mostarja dobro uro in pol (odvisno od gužve na meji). Če prispeš v Mostar zjutraj okoli 9-10 h si ga lahko mirno ogledaš, se okrepčaš in odrineš proti Sarajevu. Do Sarajeva imaš slabi 2 uri vožnje in pozno popoldne si tam najdeš prenočišče. Od Sarajeva do Jajca rabiš dobri 2 uri (spet odvisno od gužve ob izhodu iz Sarajeva). V Jajcu je vse v radijusu 1 kilometra (mestno jedro, obzidje, muzej AVNOJA, znameniti slap reke plive), tako da se tukaj kaj preveč ne zamudiš. Za prenočitev v Jajcu je na voljo hotel Turist v centru, zraven trgovskega centra in 2 Hotela na Plivskem Jezeru – izven centra v smeri Mrkonjič grada). Od Jajca do Banja Luke je približno slaba ura vožnje. V Banja Luki imaš zopet malo morje hotelov, motelov, priporočam pa nekaj izven centra, ker so dosti ugodnejši kot tisti trije-štirje hoteli v ožjem centru. V Banjaluki kakšnih extra znamenitosti ni za videti (trdnjava Kastel) je pa všečen korzo (peš zona) za sprehod in dobro kosilo oz. večerjo in pa kar dobro založena tržnica, kjer prodajajo praktično vse.

Od Banja Luke imaš do Gradiške (meja s Hrvaško) približno 40 minut vožnje, od tam pa slabi 2 uri do Slovenije.

Ob odhodu domov priporočam še obisk Actrosa (motel – pizzerija – bazen), kjer lahko poješ dobro kosilo, spiješ dobro kavo, usput pa še opereš avto za neverjetne 3 € (6 KM) – komplet čiščenje. Actros leži v Novi Topoli… to je nekih 20-25 minut iz Banja Luke oz. 15 minut pred mejo (Gradiško).

http://www.actros-pizzeria.com/

To je to… če te še kaj zanima pa vprašaj.

Lp!

Hvala za tako popoln in izčrpen odgovor p67. Zanima pa me samo še ali si že kdaj bil v smeri Sarajevo – Pale in kako je kaj v Republiki Srbski.

Hvala

V RS sem bil oziroma sem vsako leto v Banja Luki z okolico, na Palah pe še nisem bil. Drugače pa ni razlike. federacijo BiH in RS loči le tabla, kar se tiče pa vzdušja v mestu, ulicah, pa je isto v centru Banja Luke ali pa sredi Baščaršije.

Mi smo bili pred dvema letoma: Dubrovnik – Trebinje – Bileća (mož je moral pogledati kasarno, kjer je služil vojsko 😉 – Mostar – Sarajevo – Jajce – Bihač – HR – SLO.

Zelo smo bili zadovoljni, prijazni ljudje, hrana in ostalo poceni, ceste so dobre (obnovile mednarodne sile), prometna kultura slabša kot v Nemčiji, a vseeno čisto spodobno. Najbolj všeč nam je bil Mostar. V centre Sarajeva in Mostarja ne rinite z avtomobilom, ponekod se niti ne da, parkiraš nekje blizu, blizu Baščaršije je garaža. Nikjer nismo rezervirali prenočišč, je dovolj penzionov/hotelov/motelov, pač ustaviš in vprašaš. V na prvi pogled cenenih in zanemarjenih prenočiščih je lahko slaba čistoča, izogibajte se kričeče pisanih “hotelov” na obrobju Sarajeva, ker so ponavadi bordeli. V manjših krajih parkiraš, kjer je, potem se sprehodiš. Hrana je odlična, tudi v majhnih burek pajzlih – neskončno boljši burek kot v SLO kioskih. Bankomatov je dovolj, delajo brez problema. V dolini Neretve kupite sadje pri obcestnih prodajalcih, je tudi neprimerljivo boljše kot pri nas. Drugje pa kakšen sir, rakijo, vino – vse poceni in odlična kvaliteta. Razlike med Republiko Srbsko in Federacijo skoraj ne opaziš, razen po napisih in cerkvah oz. džamijah. Povsod imajo radi Slovence, seveda pa nismo pretirano debatirali o vojni in politki. Glede varnosti nismo opazili nobenih problemov, sem pa nekje slišala, da ni varno voziti ponoči, ker so ponekod cestni roparji. Mi smo vozili podnevi in ni bilo problemov, le enkrat so eni razposajeni mulci v avtu pred nami kazali tri prste in potem vrgli steklenico iz avta na cesto, ampak take norce najdeš tudi pri nas. Vozite pa natanko po predpisih in omejitvah, ker policisti radi pobirajo “turistično takso” od tujcev.

Kako je sedaj odkar je Hrvaška v EU s prečkanjem meje med Hrvaško in BiH, iz Makarske proti Mostarju? Se dolgo čaka?

Baje je najhujša gužva v Metkoviću. Blizu je narejen nov mednarodni prehod, kateri je dobro pretočen. Drugače pa javim, saj se v soboto odpravljamo na pot čez Bosno Gradiška-Jajce-Mostar-Metković-Pelješac-Mljet na dopust. Predvidevamo cca. 11 ur vožnje. Poročam!

Bom to temo dvignila, da ne bom odpirala nove…. Zanimajo me malo novejše informacije glede poti Bos. Gradiška – Banja Luka – Jajce – Sarajevo… Naša klasična pot je preko Sl.Broda, vendar bi se radi sedaj tej izognili, zaradi nedavnih poplav. Je cesta čez Banja Luko res bolj zoprna in nevarna kot berem, vendar na starih forumih?

Hvala!

Priporočam, da se vstavite tudi v simpatični vasici/kraju Počitelj – meni eden najlepših krajev v BIHu… Ne vem, kakšna prenočišča imate v mislih, a veliko je tudi kampov, vključno v Sarajevu…
Nekaj več o moji poti in stroških iz avgusta 2013 pa na blogu http://www.nina-potuje.com/sarajevo-izlet-mostar-dubrovnik-2/

Kje se da poceni nabaviti znamke (tomy,la coste) v Bih? Trznico v Banja luki ze poznamo,lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close