Potovalni ceki
Sem bila na Kubi brez čekov, v poštev najbolj pridejo bankovci, ker je skoraj vsaka stvar po en dolar, pa tudi za večje nakupe – spominke in vse kar je bilo večje vrednosti smo plačevali z dolarji, kartice nismo niti enkrat uporabili, sicer je res da smo imeli avto in prenočišča že plačana iz Ljubljane, za avto smo morali položiti 200 $ kavcije. v dveh tednih nisem srečala nobenega ki bi imel potovalne čeke, tako da ti žal ne vem povedat kako je s tem, vseeno pa tudi če boš imel čeke, vzemi dovolj denarja, ker na dosti mestih pride v poštev le ta. lp
Referentke v NLB VEDNO in res VEDNO rečejo, da so čeki super in oh in sploh. VEDNO se ob tem zlažejo. Jaz sem že ugotavljala ali so dejansko tako butasti in naivni, da mislijo, da čeki palijo povsod ali pa je to zgolj poslovno-svinjska taktika. Dejstvo je, da za čeke NIKOLI ne smeš verjet referentki. ReSNIČNO! Ful enih ljudi okoli mene, z mano vred na začetku, smo bili nategnjeni na ta način. dejstvo je, da je čas čekov minil; kjer sprejemajo čeke, sprejemajo tudi kartice, ki pa je neštetokrat bolj ugodna!
lp
No tole ni čist res, v Zambiji so recimo vzeli čeke, kartic pa ne. Tam nasplošno kartice bolj boge, če so že vzeli kakšno je bila to Visa.
Aja, p se neki sm pozabil, smo ljudje, ki nam nocejo izdat kreditnih kartic 🙁 In še nekaj, ni vedno tako, da so kartice ugodne.v Zambiji lahko plačaš s kartico v Shoprite štacuni, vendar ti zraven prištejejo še % provizije od kartice.
Zadnja sprememba (22-02-04 16:22)
Gre cist sam za to, da me zanima ce me lahko kej zajebavajo na Kubi zarad American Express cekov, v stilu da mi jih nebi hotl zamenat za gotovino…To je tist kar me najbol zanima.
Ceke pa sem vzel predvsem zato ker ce bi vzel 1000$ v bankovcih po 1,2,5,10$ bi to prsu kr zajetn kupcek oz sop dnarja in nebi blo glih lustn ce mi kes slucajno kje sunejo.Ceke pa lahko preklices in dobis nove.Ce me ni referentka spet nategnla 🙂
Doggy, nekaj je gotovo. Banka ti izda čeke, to ni problem. Plačana je od izdanih čekov. Tudi referentka upravičeno reklamira, da jih lahko izda, tudi njena plača je odvisna od tega (vsaj stimulacija).
Zagotovo pa niti banka niti referentka ne vesta, kje jih boš unovčeval. Ju tudi ne zanima, ti moraš vedeti, kam greš in kje jih boš unovčeval. Nekatere države jih sprejemajo, nekatere ne, odvisno kam greš. Tako da se moraš pozanimati tam, kamor greš.
Glede embarga pa – jaz jih ne bi jemal, kaj boš naredil ti, pa veš sam. Mislim, da je zavesa napisala pravilno – kjer jemljejo kartice, jemljejo tudi čeke in obratno. Seveda ne v vsaki banki in vasi, ampak možno je najti banko, ki jih bo hotela unovčit – tako čeke, kot kartico. In če ne jemljejo kartic, mi ni jasno, kako bi jemali čeke, ravno tako kot ne jemljejo Union transfera pa še česa drugega. Stvari na zahodu gredo pač preko ameriških bank.
lp
bv
Zivjo!
Za vse ki se boste kadarkoli nategnl s ceki tko kot sm se jz(da boste potem zvedl da se jih slucajno ne da vnovcit tam kamor potujete), in bi jih zeleli zamenjat za druge ceke ne da bi vam zaracunavali provizijo je postopek sledec…Vsaj v NLB je tako:
Ce jih zelite zamenjat za druge ceke(kupil si ceke AE in bi rad imel TK ceke) gres v poslovalnico in reces da ti odprejo devizno knjizico in nato ta denar polizis na knjizico.Placas cca 200 SIT za tisto knjizico in to je to.Potem pa magar takoj al pa nasledni dan vzames druge ceke…Tako vam ni potrebno deviz menjavat v tolarje pa se provizije (500 SIT za vsak cek) vam ni potrebno placevat.V mojem primeru bi samo provizija nanesla 6500 SIT, ce bi dolarje menjaval bi zgubu se dodatna 2-3000 SIT pa se mau cez 1000SIT je provizija ko ti jih izdajo.
Vedite da vam tega noben referent ne bo sam omenil, ampak jih morte kr sami opozorit.
Men so najprej rekl da ni sans da mi jih zamenajo brez provizije, ko pa sm jim to omenil pa ni blo problema 🙂 Smeh…Sam gledajo kje nas bojo nategnl!
na Kubo je najboljse vzet kar dolarje v gotovini. Ce te skrbi prevelik kup denarja si vzami pac nekaj 50 in 100 dolarskih bankovcev. Zamenjali ti jih bodo v vsaki trgovini, ampak bos moral zraven pokazat potni list.
Drugace pa so boljsi Thomas Cook ceki, ker ni nujno da ti American Express menjajo … S karticami pa ne vem kako je, z njimi lahko placas (ceprav ne vem tocno kako je z American Express) na kaksnih ultra turisticnih tockah – potovalne agencije, hoteli, rent-a-carji…
Če boš jemal čeke zgolj iz varnostnih razlogov pa se ti ne splača – če bos malo pazil na denar in ga ne bos puščal povsod in ga razkazoval, ni problema. Kuba je zelo varna.
lp
k
Forum je zaprt za komentiranje.