POTOVALNI ČEKI
Vse, ki ste kdajkoli imeli opravka s potovalnimi čeki bi prosila, če bi mi lahko napisli čim več informacij.
*Zanima me, če ti na potovalne čeke lahko nakažejo denar ko že kupiš čeke?
*Kateri čeki so boljši American express ali Tomas Cook?
*Prosila bi tut če bi lahk kir povedu kok to deluje:….greš na banko v tujini in napišeš na ček neko vsoto pol pa dvigneš?a to maš več čekov al sam enga pa ti pol gor na ček pišejo kok ti je še ostalo keša???
Za vse informacije najlepša HVALA.
ČEKE KUPIŠ, TAKO DA MORAŠ ŽE OB NAKUPU IMET DENAR. NA NJEM TI PIŠE ZNESEK, PODPIŠEŠ GA V BANKI KJER JIH DVIGNEŠ IN POTEM ŠE ENKRAT – OBVEZNO TAKRAT KO JIH HOĆEŠ UNOVČITI. SEVEDA TI OBAKRAT ZARAČUNAJO PROVIZIJO. KO GA V BANKI DRUGIČ PODPIŠEŠ, TI DAJO DENAR, KOLIKOR NA NJEM PIŠE, MINUS PROVIZIJA MINUS STROŠKI, MINUS…
LP
BV
Ob vnovčitvi čeka moraš na banki predložiti tudi potni list. Ni pa res, da ti pri vnovčevanju čekaov vedno zaračunajo provizijo. Čeke lahko kupiš v različnih valutah (npr. če jih kupiš v AUD veljajo le ti v Avstraliji kot plačilno sredstvo). Večkje pa je menjalniški tečaj za potovalne čeke ugodnejši kot za gotovino.
LP
Ko kopujes potovalne ceke, bodi pozorna na stroske nakupa. Sam sem ugotovil, da je NLB najvecji tat in lenuh (dolgo traja), zaenkrat je Banka Koper OK. Vendar bodi pozorna se na nekaj. Na nekaterih bankah hocejo zaracunati vecje stroske, ce nisi njihov komitent. Ce ugotovis, da je Banka ugodna, takoj postani njihov komitent. Briga te kaj bo potem.
Iz lastnih izkusenj lahko povem, da sem uporabljal Thomas Cook-ove potovalne ceke. Predno jih kupujes se je dobro pozanimati, katere potovalne ceke sploh lahko uporabljas, npr na Kubi naj nebi sprejemali ameriskih. Pozanimaj se, ce ima drzava v katero potujes njihove menjalnice, kajti le v njihovih menjalnicah lahko menjas potovalne ceke v kes brez provizije. Provizije ti pa tudi ne zaracunavajo, ce s ceki placujes v trgovinah, hotelih, …, ker je v bistvu cek tudi placilno sredstvo.
Izdajalec potovalnih cekov je “zavezan”, da ti mora v primeru izgube oz kraje cekov v 24 urah zagotoviti nove – naj bi:)))
Tudi jaz ti odsvetujem potovalne ceke ….. le redki kraji (drzave) ti ne bodo zaracunavale provizije!!
tako placujes 2X provizijo ob nakupu in ob prodaji … ki nikoli ni minimalna tudi do 10% poleg tega da moras iskati banke, menjalnice itd kjer jih sploh vzamejo!!!
bolj ti priporocam kreditno kartico …. vsaj viso electron ki jo dobis pri A banki. ce ti jo ze ukradejo ti ne morejo dvigniti vec kot imas na racunu.
tisto o 24 urni zamenjavi pa je nateg stoletja …. meni so jih ukradli v Spaniji (ki je mega turisticna) in sem jih dobil nazaj (SEVEDA NE VSEH) komaj po 5x obisku in 10X klicanju na vse mozno in to po 14 dnevih!!! in to komaj ko sem se vrnil domov!!
tako da dobro premisli ce je vredno …
LP
Oboji čeki so v Indiji vnovčljivi. V pisarnah Amer. Exp. si popotniki puščajo pošto. Sicer pa jaz osebno prisegam na keš in za posebne priložnosti kartico. Opažam, da še nisi bila na http://www.if-nomad.com, ker ti bi bilo več jasno.
Igor
Potovalni ceki so zelo v redu, ce potujes v drzave izven Evrope (sploh ZDA, Avstralija). Nic pa ti ne koristijo na primer na Japonskem, Koreji. V JV Aziji je vseeno, osebno pa imam raje ceke, nekaj gotovine in kartico.
V Evropi so ceki zguba denarja. Refundacija traja dlje, kakor ce ti domaci posljejo kaj kesa, pa se huda provizija je. Pac odvisno od kraja in banke (v Caja Madrid brez, v Sevilli napr najvec 10%).
lp, Imre
Forum je zaprt za komentiranje.