Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Potolčete zrezke – zakaj?

Potolčete zrezke – zakaj?

Pozdravček,
morda se bo kateri zdelo neumno vprašanje, pa vseeno: ali zrezke potolčete preden jih daste peči oziroma jih panirate. Če jih, zakaj jih in če ne, zakaj ne? Meni je namreč pred kratkim ena kolegica rekla, da jih ona nikoli ne in zakaj jih sploh tolčemo, ker se tudi brez tega dobro pripravijo.

Sara

Odvisno, če so predebeli jih potolčem. Če jih paniram jih ravno tako vedno potolčem to pa zato, da so tanjiši in ne postanejo trdi. Priporočam pa da daš čez zrezek preden ga potolčeš npr. vrečko za zmrzovanje (gospodinjska vrečka) ali pa folijo za živila, ker se potem zrezek veliko lepše stolče pa še raztrže se ne.
LP

Ker do zdaj še nisem ugotovila koristi tolčenja po zrezkih, tega tudi ne počnem. Nekako se mi zdi, da bi to lahko bilo zato, da zrezek izgleda večji. Drugače se mi pa zdi, da so nepotolčeni (ocvrti) zrezki bolj sočni, pri dušenih mi je vseeno, ker si itak vzamem veliko časa za pripravo, da so res mehki; edino pri na hitro spečenih bi bilo mogoče tudi smiselno, da so potolčeni, ne vem… Problem predebelih zrezkov pa rešim tako, da jih prerežem po debelini in imam dva tanka zrezka.

Sem pa že celo slišala mnenje, da “Micka po mojem sploh ne zna kuhat, ker sem zadnjič videla, da je panirala kar nepotolčene zrezke”. (mnenje ene sosede o kuharskih spretnostih druge)

V svoji kuharski karieri še nisem potolkla nobenega zrezka. Pa so vedno mehki.

zrezkov ne tolcem. ce je pravo meso,so mehki, ce je pa mesar malo pogoljufal /se sedaj ne razumem,kako nekateri mesarji “ne znajo” pravilno odrezati zrezka 🙂 !! / ,pa tudi tolcenje ne pomaga !! lp petra

Jaz zadnje čase tudi več ne potolčem zrezkov pa ne zato, ker to ni več “moderno” ampak zato, ker to namesto mene naredi mesar! Mesar ima strojček, skozi katerega spusti pravilno narezane zrezke (vedno ga prosim naj jih on nareže) in ta strojček “potolče” oziroma zmehča vse žilice v mesu, da je voljnejše in mehkejše za uživanje.
LP

Hehe, tolčemo, tolčemo – da vsi sosedje vedo, kdaj se “šnicli” delajo, hehehe :))).

Ne, čisto zares… Jih tolčemo – svinjske ali goveje, seveda. Mogoče malo iz navade, pa recimo da delno zato, ker “naj” bi bilo meso bolj mehko. Težko rečem, če je res kaj bolj mehko… Je najbrž bolj od starosti živali oz. same kvalitete mesa odvisno, kot od tega, da uničiš tistih nekaj mišic v zrezku. Ne vem, no…

Lp, mishika

hy- kot pravi mišika , smo se tudi mi smejali ,na račen tolčenja , na dopustu,
nekajkrat sem udaril z roko po pultu in smeh je bil tu , kar pa se samega tepenja zrezkov tiče , je stvar v tem :gostinci ga raztegnejo , mi pa samo
prekinemo žile v zrezku , da se ne skrči ,dovolj je če samo 3-5 krat ,potegneš z rezilom noža , 1-2 milimetra – GLOBOKO ,obojestransko , že zgoraj
omenjen link pravi – pretepen z. izgubi sočnost . L P OGI

Hej!

Moj oce je bil zelo zbaven clovek in je iz vsega napravil zgodbo. Ze kot otrok se spomnim, da je rad jedel carpaccio ( beri tanek mariniran surov zrezek, ki ga je tudi nekaj mucil- takrat imena se nihce ni poznal ). Sama nisem zelela pokusiti. Tudi sedaj me ne pripravijo, da bi ga jedla.

Pripovedoval mi je, da so Huni svoje zrezke mehcali pod sedlom na konjskih hrbtih med bojnimi pohodi in jih potem surove jedli. S tem se je opravicil pred maminim negodovanjem.

Jaz bolj pobozam kot udarim- s stisnjeno pestjo in kaksno zilico zarezem, da ne potegne skupaj.

Se mi je pa zadnjc mesar ponudil, da mi bo telecjo in svinjsko ribico narezal. Napravil je 4 cm debele rezine, dal na folijo, jih prekril in s plosko stranjo tistega velikega noza udaril po vsakem kolobarju – samo enkrat. Nastali so krasni cm in pol debeli zrezki. Peceno v zar posodi je bilo zelo okusno. Lp

Babi, tisto s Huni je bilo res ….. mi je pa všeč, izraz da je zrezke “MUČIL” ..

lp
Q10

tatari so pa na biftku jahali !!:) “pravilni” biftek naj bi se nastrgal / zaradi tatarov!? :)) / …kar naj bi bilo “najblizje” originalu . .. lp petra

Hej! Seveda je mlatenje po zrezkih ze mucenje.

Oce je zelo rad bral vse dosegljivo in razni Huni, Tatari so bili zanj pravi junaki, da o Spartaku in Ben Hurju ne govorim. To smo ga otroci poslusali…:)))

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close