POTICA
Potico je najbolje peči v modelu, drugače se res razleze. Lahko uporabljaš okrogle ali pa štirioglate.
Ker je sama peka dolgotrajen proces moja mama vedno gleda, kako se potica peče. Ko vidi, da je na vrhu potica že dobila prav barvo pokrije potico z alu-folijo. Folijo samo položi preko potice. To prepreči, da bi bila potica na vrhu zažgana in nato v miru peče tako dolgo, da je potica prepečena (preizkus z pletilko).
Najbrž je bilo pri tvoji potici problem samo pri peki in ne v receptu.
LP Mateja
Peke potice sem se lotila prvič. Vzela dopust in želela, da oba otroka sodelujeta pri izvedbi, da bi na koncu rekla “kako ti vse znaš”. to zelo rada slišim, ker sem bolj slaba gospodinja in sta onadva edina, ki me pri teh opravilih občudujeta. Dokler ne bosta spregledala, seve. No, vse nam je šlo kar lepo, še orehe smo sami trli in ga takole lomili čez celi dan. Potem pa smo dali zvečer potico v pečico. Najprej na malo več,kot piše v receptu in potem piše, da na malo manj. No, in ta zadnji korak nam je spodletel oziroma smo ga prezrli, ker smo se medtem že pripravljali na spanje. IN potica je bila v pol ure pečena.
Hej,George!
Ko pecem potico,sem najraje sama doma,da imam mir in se takrat me je malo strah.
Ko je vnuk bil mlajsi,je pa strasno uzival v sodelovanju pri pripravi takih in drugacnih dobrot.Dopusta mi res ni bilo treba vzeti,ker sem ze upokojenka.
Je bilo sila zabavno,ceprav se je kdaj tudi kaj sfizilo.
Ker je bil vedno neucakan,sem en del testa za potico porabila za strukeljce(tako jih jaz imenujem). Torej,testo sem zavila in potem s tankim kroznikom zrezala na manjse dele. Je bilo hitreje peceno in tudi ohladilo se je kmalu,da je se mlacnega lahko pojedel.
Seveda je komentiral,da to ni prava potica,ker ni v obliki vulkana(model ali poticnik z luknjo v sredi).Ko je bila potem prava potica pecena in na varnem ,pokrita s snezno belim prticem,jo je cuval kot zaklad. Ko je kdo prisel skozi vrata,ga je prijel za roko in peljal k potici in z neznim glasom
povedal:Glej,babi je spekla potico.
Mislim,da mu bo to lep spomin na Slovenijo. Je pa uzitek,da te otrok pohvali. Zelo te razumem. Lep pozdrav Babi
Hojla,
hja ni čudno, da je bila potica v sredini surova. Potica se peče toliko časa kot kruh. Jaz ga običajno pečem 45 minut ali pa celo uro.
Kar zadeva testa za potico, nič ne kompliciram 8vedno imam najraje preprosto, hitro). Umesim testo, pustih hajati, zatem jo razvaljam. Namažem s smetano (taka domača je boljša) in potem še namažem povrhu z orehi. Orehov nadev pripravim tako, da orehe poparim z vročim mlekom (količina mleka je različna- kar pa je odvisno od tega kako suhi so orehi), dodam sladkor, kakšen vanilin, kakšno žlico kakava, da je bolj temne barve. Lahko dodate še kakšne druge arome kot so limonine lupinice ali rum – mi jih v potici ne maramo. No in nazadnej nadevu dodam še stepene beljake (rumenjake dam v testo). Namažem po potici, jo zvijem v rolado (ka s prtom na katerem sem testo razvaljala – za ta namen imam en lanen prti, ki sem ga podedovala od stare mama). Dam v model ali pa kar v pekač in pustim hajati kakšnih 25 minut in dam v pečico na 200°C, prvih 15-20 minut vrata pečice ne odpiram. Po polurnem pečenju temperaturo znižam na 180°C. Potica mi vedno uspe in nikoli se mi še ni zažgala.
Vzrok za to, da se potica zažge je velikokrat v tem, da se testo preveč sladka.
Bom poiskala recept za mojo potico in vam ga obesila. Jutri zvečer!
LP
Tajna
Forum je zaprt za komentiranje.