Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika potica ”quick and simple”

potica ”quick and simple”

Tule je recept za makovo potico, ki ne vzame več kot 30 minut.
Za vse nejeverne, bomo zadevo sprobali na srečanju.

Recept je pa prilagojen receptu po katerem peče moja mami.

Kot sem že napisala, testo se pripravi v aparatu za peko kruha, na programu za testo. Za moj stroj je čas priprave testa približno 2 uri.

Recept za testo sem vzela kar tistega, po katerem peče pri nas mami potice že okoli 30 let. Je pa iz knjige Kolač vaš posnos, od dr. Oetkerja.

Testo:
125 ml mleka
2 jajci
3/4 čajne žličke soli
50 g stopljenega masla
50 g sladkorja
žlička naribane limonine lupinice
400 g moke
1 zavitek suhega kvasa

Sestavine po opisanem vrstnem redu daš v aparat in izbereš program za testo.
Testa pride tako za eno potico. Po mojem bi aparat prenesel tudi še za polovico povečane količine (na 600 g moke).

Nadev – je čisto posebna zgodba, ker takih potic, ko jih dela moja mama, jaz še nikjer nisem jedla. Nadeva je namreč toliko kot moke. Čez dan ali dva, ko se malce sesede, testa skoraj ni videti, potica pa je mnjam, vsaj meni.

Makov nadev:
400 g mletega maka (se dobi že zmlet v vrečkah, mislim, da Farmgold, ali nekaj takega – dve vrečki)
Cvetlični ali gozdni med (moj mož obožuje s kostanjevim, ampak jaz žal kostanjevega ne maram)
mleko

Zmešaš, da dobiš ne presuh, ne premoker nadev. Jaz dodam res po občutku, najprej toliko medu, da mi je fila ravno prav sladka, potem še toliko mleka, da se bo dala zadeva razmazat.

S skledo v mikrovalovko za 3 minute (približno) na ful, ko zavre na 350 ali 500 W, še za 8-10 minut. Občasno malce premešam, ni pa nujno.

In še del, ki se ga žal ne da poenostaviti.

Pomokaš eno staro rjuho, razvaljaš, namažeš, če želiš potreseš še z rozinami, s pomočjo rjuhe zviješ, daš v pekač, premažeš z mešanico jajca in mleka in v mrzlo pečico, ki jo vključiš na 200 stopinj. Pečeš ene 40 minut.

No, ko sem razlagala moževi teti, ki peče božanske potice (ampak jih peče cel dan), da dam potico kar v mrzlo pečico, je fejst zavijala z očmi.

Moja razlaga je takale: originalno mora potica potem, ko je že nadevana in zvita v pekaču še malce vzhajati, po nekaterih receptih tudi celo uro. Potem pa jo daš v ogreto pečico.
Zadevo se skrajša, če daš potico v mrzlo pečico, ker medtem, ko se pečica segreva, potica lepo vzhaja, nakar se pa speče.

Sem sprobala in je uspelo ful dobro, se posebno, ker sem potico delala prvič. Uporabila pa sem drug nadev – orehov – iz enega drugega recepta. Ampak testo je pa res enostavno in hitro ter doooobro!

Helena

Helena

Jaz v makov nadev dam še: 1 celo jajce, za boljši okus pa naribano limonino ali pomarančno lupinico, lahko tudi rozine.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close