Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika potenstan ohrovt

potenstan ohrovt

Sem bolj novinka kar se tiče kuhanja. Rada bi potenstala ohrovt. Enkart sem že provala pa mi ni preveč dobro uspelo. Kako ga ve pripravite??

lp

Hej!

Ociscene in oprane ohrovtove liste skuham ali usoparim, dobro odcedim in narezem.

1.Na olivnem olju zarumenim cesen, da zadisi, ga odstranim, dodam ohrovt, malo premesam in poprasim z malo moke. Pravilneje je verjetno prej malo moke( svetlo prezganje), nato ohrovt. Dolijem malenkost vode od kuhanja, dodam malo kumine, popra in pocasi se se kuha do zeljene gostote. Umesam se nariban parmezan. To je nekako klasika.

2. Namesto moke malo poprazim drobtinice, dodam kuhan ohrovt in nadaljujem kot zgoraj.
Potem dodam parmezan, prelozim v ognjevarno posodo, po vrhu malo masla in drobtinice; dam pod gril v pecico, da se naredi malo skrjice.Lahko pa das tudi rezine topljivega sira.

3. Vse postane okusnejse, ce na olju popeces malo pancete.

4. Rada naredim malo brsticnega ohrovta in malo navadnega. V posodo zlozim tako: v sredino navadni, okrog brsticni, na vse malo masla in drobtin, pa v pecico. Meni je vsec malo pikantno; zato parmezan ali kozji sir in poper.

5. Pozimi pa na Primorskem radi naredimo ohrovt s krompirjem.

Na sirse rezine narezan opran ohrovt in na liste narezan krompir kuhamo v slani vodi do mehkega. Odcedimo in malo pretlacimo.Ce je potrebno prilijemo se malenkost vode od kuhanja. To zabelimo z vrocim oljem, solimo, popopramo in pridenemo se pretlacen surov cesen. Vse se zboljsamo z dobro narezano suhi klobaso, pecenico ali naolju popeceno panceto.

Mogoce sem bila kaj v pomoc. Lep pozdrav Babi

Babi ti je dala toliko idej, da skoraj ni kaj za dodati. Tudi pri nas jemo največ ohrot pripravljen na primorski način, s krompirjem, zraven pa polpete in krompir v kozici (kot rečejo primorci). Krompir razrežeš in olupiš (kot za pire) daš v kastrolo, dodaš sol, poper malo oljčnega olja in toliko vode, da pokrije krompir. Ko je krompir kuhan ga pretlačiš, kar na ognju, meni je prav fino, če se spodaj celo malo prime (da porjavi). No tako LP Silvia

Tak krompir je zame čisto nekaj novega!! Pretlačiš samo s temi sestavinami? Nič masla? Pozdrav Tana

Hej!

Da, ta krompir v kozici ali teci( mehki c s stresiso), kot mu recejo v Istri, najraje delam, ker se olje ne pregreva in mislim, da je nekako bolj zdravo kot prazenje cebule na vrocem olju.
Imam prav posebno posodico za dva in ga vcasih niti ne pretlacim. Dodam pa vedno malo cebule ali pora. Lepo se sam pokrit dela na blagem ognju . Ko odkrijes pokrovko, kar ne mores verjeti, kako se lepo naredi. O njem sem ze pisala pod temo o prazenem krompirju.

Lp Babi

Ja seveda Babi, čisto sem pozabila napisati da narežeš čebulo na kockice in jo daš na krompir ter vse skupaj kuhaš. Hvala, da si me spomnila. Takoj danes jo spet naredim. Silvia

Nič masla, samo še sesekljano čebulo, ki sem jo pozabila napisati in jo kuhaš skupaj s krompirjem. Prvo daš krompir, nato ga posolim, popram dam nasekljano čebulo malo oljčnega olja in vodo, da vse skupaj samo malo pokrije. Ko je kuhano vse skupaj zmečkaš. Ni suho. Če se bojiš, da bo suho kuhaj v več vode, ki jo malo odliješ in shraniš. Ko boš krompir pretlačila boš lahko še dodala tisto vodo, kjer se je vse kuhalo. Pretlačiš kar na ognju. LP Silvia

Spomnila sem se še ene variante z ohrotom:

Sestavine:
1/2 do 3/4 kg ohrovta
1/2 kg krompirja
kisla smetanaž
3 jajca
malo masla
drobtine

Krompir olupiš in ga zrežeš na majhne kocke in daš z ohrotom, ki si ga tudi oprala in zrezala na kocke, kuhat – v slano vodo cca pol ure. Z maslom namažeš jena posodo ali pekač ter robove potreseš z drobtinami. Kuhan ohrot s krompirjem streseš v jeno. Preliješ z mešanico jajc in kisle smetane (prej jih zmešaš v eni posodi). Če ti je všeč lahko čez posuješ parmezan ali nastrgaš navadni sir. Pečeš na ca 180 stopinj ca 20 minut. LP Silvia

to je pa dobra ideja. podobno naredim brsticni ohrovt /brez jajc, s cesnom/. lp petra

Hvala,vse mi je jasno. Prav fino,da bomo jedli malo drugačen krompir. Pozdrav Tana

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close