potenca s stopnjo 0
Google v tem primeru ne zna računati, priporočam wolframovo alfo: wolfram alfa 0^0
Ja tole, da je osnova realno število,sem pa seveda molče predpostavila. Bronštejn in Semendjajev tako nista v zmoti, ampak sem bila kvečjemu jaz pri prepisovanju od njiju premalo ekzaktna.
Da pa gre za realna števila, pa se mi zdelo potrebno eksplicitno navajati, ker nas je itak zanimalo samo za osnovo 0, ki pa je realno število. O nerealnih kompleksnih številih tako tu ni bilo potrebe razpravljati.
V splosnem je (realna) funkcija a^x definirana samo za a>0. To pa ne pomeni, da ni potenca a^b definirana kdaj pa kdaj tudi, ce je a<0. Kot na primer (-5)^2. Celo (-5)^(1/3) oz. tretji koren iz -5 je naceloma lepo definiran, je pa tudi tu lahko problem, ker je (-5)^(1/3) pricakovano negativno stevilo, med tem ko je (-5)^(2/6) obicajno razumljeno kot pozitivno stevilo, ceprav je 1/3=2/6. Kaj pa naj bi bilo (-5)^(pi) pa je tezko lepo smiselno povedati znotraj realnih stevil. Zato ima Bronstein kar prav, ko rece, da je v splosnem kot realna funkcija a^x definiran le za pozitivne a. Seveda pa je 0^0 kakorkoli problem definirati, in zato obicajno ostane nedefiniran. Po eni strani naj bi bilo karkoli na 0 enako 1, po drugi strani pa 0 na karkoli enako 0. Morda mislis 0^0 v smislu izracuna kaksne limite? V tem primeru je 0^0 lahko marsikaj.
Forum je zaprt za komentiranje.