Posušene grahove polovice
Včasih so se na naših policah med lečo in čičerko dobile posušene grahove polovice. Zelo primerno za popestritev jedilnika, na primer za pripravo kremne grahove juhe.
Že nekaj časa posušenega graha na vidim na policah. Pomladi sem mislila, da so jim zaloge pošle in da bo jeseni bolje. Sedaj je jesen tu in na policah še vedno ni posušenih grahovih polovic. Kakšna informacija, ideja, mnenje?
Hej, ceprav je meni to od vseh posusenih strocnic najmanj vsec, jih obcasno kupim. Vem, da ne bom v pomoc. Dobim jihv rinfuzi v Kalcku (privatnik).
Zakaj mi ni prevec vsec? Spomin na vrtec:)
Se zdaj imam sliko pred sabo:
Mizice in krozniki z ostanki neke goooste zelene cudne stvari in zlice v njej!
Seveda smo bolj malo pojedli, ker je bilo gosto ( bolj se je hladilo, gostejse postajalo) kot pire,… ne slastna juhca:(((
&
Ne lazem, moj spomin sega dalec nazaj!!!
Se vedno se spominjam razstave izdelkov, ko sem upala,da moje rjavo okno z rumenim ptickom ne bo viselo.
Lepili z lepilom, narejenim z moko in seveda se je spackalo in okenski okvir malo postrani in celo strgalo se je in nespretni prsti hiteli popravljat.
Uff, me je bilo sram:( A je viselo to moje ponesreceno okno:)))
&
Saj jo znam narediti prav okusno, to juhco:)
Ampak cicerka, leca in fizol meni veliko boljse! Njaaaaami!
Lep vecer Babi
V Sloveniji so se tako ali tako redko dobile, vmes je bilo eno obdobje, prej in potem pa nič. Zalagali so nas italijanski sorodniki :-)), tako sem ta grah sploh poznala. Slučajno sem jih videla tudi v samopostrežni v Portorožu (in se založila z njim seveda), tako da sem sklepala, da je to stvar, ki teži bolj na Primorsko in Italijo :-))
Večje založenosti po celi Sloveniji bi bila tudi jaz vesela, grahova juha iz teh posušenih polovičk je krasna.
LP Mimi
V italijanskih specerijah takoj za mejo so vcasih smesno poceni, manj od 1 Eur/kg.
Cloveka skoraj zamika, da bi z njimi polnil blazine, ker so tako prijetne na otip..:))
Ampak juha je vseeno boljsa.
Kako jo pa ve pripravite? Jaz ga namocenega kuham, zraven dam malo sesekljanega korenja, petersilja, zelene, malo sveze paprike, strt cesen, zgostim pa z naribanim krompirjem. Vcasih dam noter se na kolesca narezano suho klobaso, ce mi uspe staknit kje kaksno dobro.
lp, proxima
Grahovo juho iz suhih polovičk naredim preprosto, tako da je čisto samo grahova. Čez noč namočen grah skuham, da skoraj razpade. Če ga pozabim namočiti, tudi gre, samo dalj se kuha, uro in več. Zmiksam s paličnim mešalnikom. Solim, popram, česen, malo masla in/ali smetane, kisle ali sladke, katera je pač pri roki. Če je veliko graha, sploh ni potrebno z ničemer zgostiti. Največkrat pa jo malo podaljšam, da je še za naslednji dan, potem zgostim s pestjo kuskusa. Na krožniku nasekljan peteršilj.
Babi je včasih rekla, da juho na krožniku “začinijo” s curkom (ali kapljicami) oljčnega olja. Poskusila sem namesto običajne žličke kisle smetane in res paše. Tudi bučno olje na bučno juho, njammm.
Ja, še bomo kuhali grahovo juho, pozdravček, Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.