Najdi forum

Postrvi

Kupila sem postrvi, kjer jih gojijo, so mi jih tudi očistili. Že pri svežih in kasneje pri zmrnjenih sem videla, da bolj kot jih splakujem pod vodo, bolj in vedno znova so sluzaste. Nekdo se mi je smejal, da se na postrvi ne sme dati marinade, česna, petršilja ipd. od zunaj, temveč samo v trebuh. Nimam prav veliko izkušenj z ribami, pa še to bolj z morskimi. Je to res, da so postrvi vedno sluzaste? Ali jih lahko vseeno pomokam in dam v vroče olje? Zaenkrat sem jih raje pekla v pečici, vendar takole bolj brez začimb in po dolgi peki so se mi zdele brez pravega okusa (ali pa sem preveč navajena morskih rib?).
Hvala in pozdrav, Mimi

POSTRVI in Mimi n
– da so sluzaste , je več razlogov :
preslabo očiščene , premalo oprane ali predolgo na toplem – od
izlova
– med sladkovodnimi in morskimi ribami ni bistvene razlike pri čiščenjem
in pripravo , to mislim na okus mesa , le ta pa je v sami ribi , odvisno
kje živi oz. plava (ribnik ,jezero, potok ,reka ,morje ali “farma” -ribogojnica . Razlika se pozna pri uporabi začimb in vrsti peke .
Dobila si dober nasvet -marinada v trebuh -sol ,česen …. po želji ,
priporočam ti pa peko -pomokanih ,v teflonu na el . plošči , max .15 min.
Če pa želiš bolj sočne , vstavi marinado , premaži ribo z oljem , zavij v Al
folijo in daj v pečico . Ko so pečene pokapaj z limono in potresi s sesekljanim peteršiljem . Dobor tek . ogi
P.S. NE RAZUMI NAPAK-bili smo na dopustu in jutranje ure sem porabil
za ribolov , da so otroci v miru spali . Nisem lovil za nas ampak za želve
ki so ostale doma , preden sem jih dal v skrinjo , sem jih očistil in pri
čiščenjem se mi pridruži gospa s postrvmi iz ribarnice , strese jih iz vreče
v korito , oplakne pod vodo in jih nalaga na krožnik -ni mi dalo miru
da ne bi vprašal -kaj pa sedaj ? Ja malo soli , moke in v olje .
Nisem omenil , da so še bile v luskah in “polnjene” , da so se lahko
najedli , sem jih pač pripravil za peko .
L .P .OGI

Dostikrat pečem postrvi zaradi moža, ki jih ima res rad. Lahko jih pereš in pereš ampak malo sluzi bo vedno ostalo. Jaz jih z kuh.krpo dobro obrišem in nasolim. Povaljam jih v moki in dam v teflonsko ponev, kjer je za prst debelo olja, ki pa mora biti vroče. Pečem jih z obeh strani tako dolgo, da so lepo hrustljavo zapečene.
Marinado ( drobno nasekljan česen, peteršilj, malo olja in limon.soka) serviram posebej, da si vsak vzame kolikor mu paše.

Jaz imam pa postrvi najraje kuhane v vodi z nekaj zelenjave, potem pa malo masla in limona. No, ne samo postrvi, tudi morske so mi dobre kuhane ali pečene na žaru. Se mi jih zdi “škoda” v olje namakati.

Lep pozdrav,

Če kupiš očiščene, to še ne pomeni, da je tudi koža očiščena.
Jaz jim doma še ostrgam luske, z njimi gre dol tudi sluz. Nato pomokam in hrustljavo zapečem v veliko olja, tako, da so tudi kosti na prerezu zapečene in se dajo krasno pojesti, odstranim le osrednjo kost.

ZA VSE – riba naj plava v vodi – ne v olju -L.P.OGI

jaz imam rada postrvi v marinadi.
Marič

Hej!

Postrv je zame res najboljsa – pecena na zaru in se to tista divja. V ribarnici imajo na zalost samo iz ribogojnic.Razlika je;zdijo se mi bolj mastne.Lp

Na vodi pa še nisem kdaj pekla! Kako tebi uspeva ?

Pri nas pa so včasih rekli, da mora riba plavati trikrat: v vodi, v olju in na koncu v vinu ;-)) (v želodčku, da se razumemo).

Sonce rumeno, prav imaš, še vedno tako pravijo :o)

Lep dan, pri nas vroč, vetroven in peščen…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Sicer pa imamo mi najraje postrvi pečene na marmorni plošči – jih samo nasolimo (predhodno dobro očistimo) in potem ko so pečene čez omakica iz česna in peteršilja (tržaška) – njami.

Danes je tudi pri nas sončen in topel dan – prijetno je. Vladka, zgleda da vas bo tudi tukaj pričakalo poletje (upam vsaj) ;-)).

LP
D.

Mimi N, živjo. Kar lep čas sem bila tiho. Imela sem kup drugih zadolžitev, ki so mi kradle čas za prehrana – forum: zaključni koncert, priprave itd. A postrvem se nisem mogla upret. So ena izmed mojih najljubših jedi. Kupovala sem jih že na vseh mogočih lokacijah, tudi na Bledu v ribogojnici, ki sedaj ne obstaja več (onesnaževanje jezera, voda se je stekala v jezero), in so mi svetovali naj jih kupim v vasi Lipnica, pri prijetnem g. Tomažu. Kadarkoli grem mimo, jih kupim, ker so dobre. Na našem koncu jih gojijo tudi v Poljanski dolini (ali samo preprodajajo). Na Logu imajo postrvi iz okolice Lj. in so brez sluzi, tudi okus meni ni bil všeč, ker so bile kot žaganje. V Hotovlji jih gojijo trije “ribiči”. Pri dveh sem jih že kupila. Ribe vzgojijo v ribogojnici v Rižani in jih nato pripeljejo na Gorenjsko. Zgornji ribič se je hvalil, da so njegpove ribe najboljše, a po mojem okusu ni tako. Veliko boljšpega okusa so ribe spodnjega ribiča. Saj ne moreš verjeti, da je možna taka razlika med postvjo in postrvjo. So pa vse sluzaste, tudi če so sveže ujete. V hladilniku očiščene in znotraj posoljene zdržijo kar do 10 dni (ameriški hladilnik – v mojem gorenjevem samo dva dni). Jaz jih popivnam s papirnato brisačko in položim v segret oval AMC in pečem popolnoma brez maščobe in so čudovitega okusa, sočne, s hrustljavo skorjico. Seveda, če je postrv prevelika, je tudi “kašasta” in mastna. Pri nakupu izrazim željo, da želim 4 – 5 kom v 1 kg. Tudi na sopari sem jih že skuhala. Prvič sem bila skeptična glede okusa, a ko sem jih jedla me je okus presenetil – bil je zelo dober. Upam, da ne boš zgubila veselja do postrvi, ker so lahko zelooo dobre. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Hvala vsem. Ne, ne bom izgubila veselja, šele začela sem. Moji doma žal ne marajo rib, kakor koli sem jih poskušala obrniti, jaz pa se jim nikakor nočem odpovedati zaradi tega. Sedaj sem naštudirala način, da pripravim zanje meso, zase ribo. Kupila sem jih na Zg.Beli (Rib’ce z Bel’ce), tam poleg Vile Bela ali gostilne Bizjak. Imajo ribnik, kjer jih gojijo, prosila sem za manjše in res so mi pripravili tam nekje 4 postrvi v 1 kg. S te strani sem bila zadovoljna, sedaj se jih moram samo še naučiti pripravljati tako, da mi bo všeč.
Pozdrav, Mimi

hy alena – nisi me dobbo razumela , RIBA NAJ PLAVA V VODI , PEČE PA SE
NA MALO OLJA – pa še ravno ti si bila povod , da sem to napisal , da
zopet ne bo pomote , poglej svoj link . Namreč , v prstu olja bi pekel
krofe , ne pa ribe -potem ni čudo , da jim niso všeč .
Mimi N -marinada ? TO JE ODVISNO -KAJ MARINIRAŠ (pacaš -po štajersko)
Lahko meso, kakor tudi nadev -za ribo , meso začiniš in ……
za ribo pa pripravi ,v mojem omenjenem receptu , sestavine in vstaviš
v trebuh , etc,.
Ne delam reklame , ampak pod POHORJEM – ŠTAJERSKA – SLOVENIJA
so ribogojnice , s kristalno čisto vodo in se ne moreš naužiti UŽITKA ,
KO JIH JEŠ , so takšne kot smo jih pred mnogimi leti ulovili iz potoka ,
L.P. OGI

Jaz sem postrv spekla v foliji (bolje rečeno skuhala v pečici).

Ribo sem oluskala, sprala in osušila. Posolila od zunaj in znotraj, v trebuh pa sem dala rezine česna in 2 tanki rezini limone. Ribo sem nato položila v žep iz folije, malo pokapala z olivnim oljem in še malo belega vina sem dodala. Pekla sem recimo 20-25 minut na 200.

Pri nas v službi včasih pripravijo postrvi tako, da jih povaljajo v koruznem zdrobu in nato ocvrejo. Zelo hrustljavo. Tržaška omaka po želji.

Natassa

NATASSA- LIMONO UPORABI KO JE RIBA PEČENA , DRUGAČE POGRENI .
L.P. O G I

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close